Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak polidštit robotického zabijáka, Martha Wells: Výpadek systémů

Wells Martha: Výpadek systémů

Vesmír je plný zajímavých, ale také nebezpečných míst, kde se dá až příliš snadno přijít k úrazu. A to nejen ze strany neznámých obyvatel toho či onoho koutu všehomíra. Ještě totiž existuje i starý dobrý konkurenční boj, který se nezastaví před ničím. Proto s vědeckými výpravami posílají i androidí bezpečnostní jednotky v podobě tzv. Robokatů. Jenomže ne vždy stačí tito robotičtí ochránci na hrozby, jimž musí čelit. Obzvlášť pokud jde o hrozbu mimo jejich naprogramování. Naštěstí ale existuje způsob, jak se těmto nedostatkům v systému vyhnout.

Co všechno se může stát, když se vaše bezpečnostní jednotka rozhodne být nezávislá na svém řídicím systému? V tom horším případě se ukáže, že roboti by opravdu potřebovali svá tři přikázání dle Asimova. Anebo budete mít štěstí a to nejnebezpečnější, co vás potká, je prosba, abyste se k tomuto konkrétnímu androidovi nechovali přátelsky. Protože to poslední, po čem touží, je lidská společnost. Zároveň se takto upravená jednotka může ukázat jako mnohem efektivnější a schopnější ochránce, neboť se nyní nespoléhá na své programování, ale jedná intuitivně a je schopna improvizovat. Což je něco, co může této konkrétní výpravě zachránit život. Obzvlášť když jejich protivníci netuší, že mají proti sobě mnohem nebezpečnějšího soupeře.

Martha Wells v pěti bodech

  1. Vystudovala antropologii na univerzitě v Texasu.
  2. V roce 2018 se podílela na tvorbě rozšíření karetní hry Magic: The Gathering.
  3. Její debutový román byl nominován na Compton Crook Award.
  4. Mezi její práce patří i příběhy ze světa Stargate Atlantis a Star Wars.
  5. Výpadek systémů získal v roce 2017 cenu Nebula za nejlepší novelu.

Hlavní hrdina ovšem čelí ještě jednomu riziku. Jestliže přežije útoky na svěřenou skupinu a přijde se na jeho obcházení systému, čeká ho nucené přeprogramování, což se de facto rovná rozsudku smrti. Nikdo ostatně nechce, aby po světě pobíhal robot určený k zabíjení, který se může rozhodnout neuposlechnout přímý rozkaz. A tak musí být tento robokat velice opatrný, jestli chce doopravdy přežít.

Nicméně kdyby se mu to povedlo, možná, někdy v budoucnu, by se dokázal ze své smlouvy vyplatit a stát se doopravdy svobodným androidem. Pokud by mu něco takového dovolili. Vždyť jeho druh je všeobecně chápán pouze jako užitečný nástroj. A pravdou je, že přesně tohle hlavnímu hrdinovi vyhovuje. Může se schovávat za svou masku předprogramované plechovky a mezitím v klidu sledovat oblíbený seriál. Pokud tedy zrovna nemusí likvidovat některou z mnoha hrozeb.

Výpadek systémů těží zejména z vysokého tempa vyprávění. Čtenáři nedostanou sebemenší šanci vydechnout si. Od začátku až do konce se jde z akce do akce. Ostatně podtitul této knihy je „Z deníku robokata,“ což ukazuje, jak elegantně se Martha Wells vyhnula všem těm nudným pasážím, kdy by jen popisovala planetu nebo se snažila zachytit komplikovanost mezilidských vztahů. Robokat je aktivní pouze tehdy, hrozí-li jeho skupině nebezpečí. Zbytek času předstírá neaktivitu a potají sleduje nekonečné seriály, čímž trochu připomíná jiného plechového cynika z populárního animáku. Ich forma zároveň poskytuje příjemné zúžení perspektivy, protože čtenářům tím pádem není umožněno mít větší rozhled (ví jen to, co hlavní hrdina), díky čemuž lze snadno zvyšovat napětí.

Samotný závěr pak nemusí být pro všechny úplně překvapivý, ale rozhodně potěší. Výpadek systémů je příjemnou literární jednohubkou, která má všechny prvky dobře napsaného příběhu.

  • Martha Wells: Výpadek systémů
  • Fobos, 2019
  • Obálka: Jaime Jones
  • Překlad: František Jahnátek
  • 160 stran, 249 Kč (v eshopu Fantasye již za 224 Kč)
20. srpna 2019, Tomáš R. Tokoš

Z deníků Robokata 01: Výpadek systémů

 Z deníků Robokata 01: Výpadek systémů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč