Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak neztratit zděděnou vládu, krok první, Andrea Stewart: Císařovna kostí (Tonoucí císařství 2)

cisarovna kosti

Dostat se na císařský trůn nebylo snadné. Kdyby Lin věděla, jak obtížné bude se na něm udržet, možná by si to vládnutí rozmyslela (ale až po svržení svého otce pochopitelně). A přestože je odhodlána zachránit císařství (i s titulem císařovny), proti ní stojí jak rebelové, tak armáda konstruktů. A navíc i někteří guvernéři, kteří v Lin vidí dokonalou příležitost, jak si zajistit nezávislost.

Každou chvíli se potopí nějaký ostrov. Nikdo neví proč a nikdo nechce podniknout žádné protiopatření, které by mohlo narušit jeho příjmy. A modlení, aby to i tentokrát odnesl někdo jiný, nic nestojí. Císařovna se v rámci nastolení nových pořádků zbavila všech konstruktů. Nicméně nespokojila se s postupnou eliminací jednotlivých typů a ve výsledku se jí povedlo ztratit nad všemi konstrukty vládu. Výsledkem je armáda bývalých pomocníků, která začíná útočit na některé z ostrovů. Chtělo by to armádu, ale obyvatelé jednotlivých částí říše hledí spíše na vlastní bezpečí. K tomu je třeba přičíst i neochotné guvernéry a samozřejmě rebely, pro něž představuje císařství přežitek. Lid si má vládnout sám. Místo jednoho nepřítele (v podobě vlastního otce) má Lin celý seznam. A moc tomu nepomáhá ani skutečnost, že její kapitán osobní stráže spolupracuje s rebely. Krom toho je velmi pohledný, což je pravděpodobně ještě horší.

Magie z kostí dokáže být nebezpečná a krutá vůči vlastnímu obyvatelstvu. Naštěstí existuje alternativa, která je mnohem mocnější, a navíc má jako bonus i malé roztomilé zvířátko pro každého kouzelník a kouzelnici. Zbavit se kostních úlomků je tedy nejen pragmatické (byť dosti nevhodně načasované), ale též dobré. Možná by bylo ještě zajímavější, kdyby žádný další druh magie neexistoval, a Lin by se tak dobrovolně připravila o podstatnou část své výhody. Ale se zvířátky se člověk nenudí, obzvlášť když trochu povyrostou a naučí se mluvit.

Císařovna má navíc bod k dobru za občasné záblesky praktičnosti. Třeba když pochopí, že závěrečnou bitvu bez vlastních konstruktů nemusí vyhrát. Obdobně působí její snahy získat na svou stranu váhavé guvernéry jednotlivých ostrovů. Jenomže potom vždy provede nějakou absolutní hloupost. Jedním příkladem za všechny budiž její dlouhé výběrové řízení na správce. Všichni kandidáti a kandidátky pečlivě zpovídá samotná císařovna, ale jenom proto, aby mohlo dojít k jistým událostem. Po nich už není třeba dlouze vybírat a místo dostane první žena čekající na chodbě. Dotyčná je pochopitelně tou nejlepší volbou, ovšem Lin si ji vybere na základě dvou, tří vět (a možná proto, že paní je matkou a je zvyklá starat se).

Andrea Stewart ve čtyřech bodech

  1. V dětství se s rodiči často stěhovala.
  2. Od malička se zajímala o literaturu.
  3. Její román Dcera kostí byl nominován na Locus Award za nejlepší debut.
  4. V současné době žije v Kalifornii.

Hlavní dvojice protagonistů působí o něco uvěřitelněji než v prvním díle, přesto oba pečlivě sledují každičký z Young Adult stereotypů. Takže se do sebe musí zamilovat, dlouho si to nepřipouštět, bránit se tomu, nakonec se políbit, pohádat, usmířit a potom zase pohádat, protože tohle není závěr celé série. Většina těchto prvků nepůsobí rušivě, snad až na neustálé opakování situací, kdy jeden z nich zakopne či je shozen na toho druhého.

První kniha doplácela na zbytečně velké množství postav, kdy téměř každá kapitola se věnovala jedné z nich. Císařovna kostí v tomto trendu bohužel pokračuje. Vidíte-li neustále Lin, pak Jovise, Ni-Sung a následně Falue, začnete si přát, aby se některým z nich stala nějaká smrtelná nehoda. Zejména posledně jmenovaná je i zde naprosto zbytečná. Když se nedohaduje s otcem, nesouhlasí s vůdcem rebelů, případně cvičí se svou novou chráněnkou a dlouze debatuje se svou manželkou nad možností adoptovat dítě. Přínos těchto kapitol je minimální, pokud ne rovnou záporný, neboť odvádí pozornost od děje.

Císařovna kostí představuje lehce podprůměrným románem, který nedělá nic pro to, aby byl po přečtení jakkoli zapamatovatelný. Andrea Stewart opět ukazuje, že nápadů má hodně, jen by je nemusela všechny věnovat jediné Young Adult sérii.

  • Andrea Stewart: Císařovna kostí (Tonoucí císařství 2)
  • Host, 2023
  • Obálka: Lauren Panepinto
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • 550 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
11. července, Tomáš R. Tokoš

Tonoucí císařství 02 - Císařovna kostí

Tonoucí císařství 02 - Císařovna kostí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč