Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak mocná je magie obávaného panovníka z Ulldartu?, Markus Heitz: Panovníkova magie (Ulldart – Doba Temnoty 5)

markus-heitz-panovnikova-magie

Občas se stává, že je ve jménu dobra pácháno to největší zlo. Lodrik nevidí, co všechno obětoval pro vidinu dokonalého světa, kde si budou všichni rovni. Oči mu otevře manželka, která se ho pokusí otrávit dobrou magií. Hlavní hrdina si uvědomí, že se svojí mocí neudělal nic dobrého a pokusí se to změnit. Ale co když je už příliš pozdě? Jedinou nadějí pro válkou zmítaný Ulldart je Lodrikův nemanželský syn.

Lodrik vyhostil svou manželku a zakázal ji všechny návštěvy. Pro svůj sen zanedbával děti a ty teď skrytě nenávidí svého otce. Jeho syna vychovává lstivý konzultant Mortva, který skrývá svou pravou podobu. Naproti tomu jeho dcera je po matce nejen krásná, ale i lstivá, chytrá a bezcitná. Lodrik si příliš pozdě uvědomí svou chybu, že se dětem nevěnoval. Ti ho teď nenávidí a touží jen po jeho trůně. Dokáže Lodrik ještě celou situaci zachránit nebo je příliš pozdě?

Mezitím, mimo dosah panovníka, vyrůstá na kontinentu Kalisstron chlapec Lorin. Dospívající mladík je odrazem mladého a nevinného Lodrika předtím, než získal magickou moc. Pomalu se učí ovládat svoje magické schopnosti. Valjakov učí chlapce zacházet se zbraněmi, zatímco bratr Matuc dohlíží na jeho víru v Ulldraela Spravedlivého. Daleko od vlasti, kde zuří válka, čekají na znamení, kdy se mají vrátit, aby Lorin zastavil svého otce, jak mu bylo předurčeno. Bude však mít dostatek síly na to, aby přemohl Lodrika a své sourozence?

Stejně jako tomu bylo v předešlém díle, i stránky Panovníkovy magie doplňují kapitoly Knihy věštkyně. Dívka Fatja má dar vidět budoucnost lidí při pohledu do jejich očí. Když viděla budoucnost Lodrika, uprchla ze země, ale shodou náhod narazila na bratra Matuce a později i na Norinu, kterým předpověděla budoucnost. Náznaky budoucnosti tak vystřídaly legendy o vzniku světa a déle rozvíjí autorův svět.

Markus Heitz v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1971 v německém městě Homburg.
  2. V roce 2000 vystudoval germanistiku a historii.
  3. Největší úspěch mu přinesla tetrologie o trpaslících – Trpaslíci, Válka trpaslíků, Pomsta trpaslíků a Osud trpaslíků.
  4. Nejrozsáhlejší z jeho děl je hexalogie Ulldart – Doba Temnoty, na kterou navazuje trilogie Ulldart – Nový čas.
  5. Markus Heitz již dvakrát přijal pozvání svého českého nakladatele a přijel do České republiky.

Kontinent Kalisstron je pro čtenáře velkou neznámou. Černobílé mapy Ulldartu se na začátku knihy nachází stejně, jako tomu bylo i v předchozích dílech série, ale mapa nového kontinentu chybí, i když ten v příběhu sehrává stále větší roli. Za roky válek se změnily i názvy některých království a baronií, mapa však zůstává stejná jako v prvním díle. V úvodu dále nalezneme seznam postav s krátkou poznámkou. Jejich rozdělení podle země nebo strany kam patří, však chybí oproti třetí knize.

Stejně jako v předchozích dílech si autor dává záležet na popisu místa děje, přírody, detailů na oblečení a jiných drobností. Celistvé charakteristiky nebo popisu vzhledu postavy ovšem čtenář dočká jen velmi ojediněle. Jak se do série zapojují stále nové postavy, země či kontinenty, začíná příběh nabírat na pestrosti, kterou v prvních dílech postrádal. A technický pokrok posunul zemi o několik desetiletí nebo století vpřed.

Doba, kdy se příběh odehrává, připomíná pozdní středověk, ale zde se objevují i různé bestie, podivné rasy a magie. Příběh je rozdělený na mnoho menších propletených příběhů a čtenář v nich i přes popisky, kde a v jakém roce se kapitola odehrává, snadno ztratí. Napomohou tomu i několikrát přejmenovaná města. Celá kniha je psaná v ich-formě, přesto se do některých postav čtenář vžije těžko. Autor si nechával to nejlepší na konec, takže po trochu nudnějším začátku knihy se má čtenář opravdu na co těšit. Konec zůstává otevřený, aby na něj mohla navázat další kniha série. I přesto, že se autor snaží o vývoj některých postav, Panovníkova magie pokračuje ve stejných kolejích jako předchozí díly.

  • Markus Heitz: Panovníkova magie (Ulldart – Doba Temnoty 5)
  • FANTOM Print, 2012
  • překlad: Zdeněk Sladovník
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 272 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
14. října 2013, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ulldart - Doba Temnoty 5 - Panovníkova magie

Ulldart - Doba Temnoty 5 - Panovníkova magie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 129 Kč