Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Já, legenda,

Matheson - Já legenda 2

JÁ, LEGENDA je jeden z nejslavnějších upírských románů dvacátého století. Pravidelně se umísťuje mezi deseti nejlepšími díly v mnoha kritických studiích hororového žánru. V době vydání byl prezentován jako science fiction – poprvé vyšel v roce 1954, ale jeho děj se odehrává v budoucnosti roku 1976. Vliv románu na pozdější generaci hororových autorů je nepopiratelný, stejně jako vliv na tvůrce celé řady hororových snímků. Jde o dodnes čtivou, nestárnoucí klasiku, na kterou jsme u nás dlouho čekali.

Svět zdevastovala hrůzná epidemie a ti, kteří neměli to štěstí a přežili, byli přeměněni v krvechtivá stvoření noci. Až na Roberta Nevilla. Zdá se, že pouze on byl vůči nákaze imunní, jenže krutá ironie z něj učinila vyvržence. Ve dne zabíjí a v noci se schovává s nadějí na další den prázdného života. Je legendárním monstrem, které musí být zabito, protože se odlišuje od všech ostatních.

Richard Matheson nás svým drsným, téměř dokumentárním stylem jako jeden z prvních přesvědčil, že zlo může číhat v místním supermarketu a působí tak mnohem hrozivěji, než kdyby se skrývalo v gotickém hradu. Pokud byl v minulosti jeden upír děsivým stvořením, pak si představte svět plný upírů, svět, v němž tato stvoření nejsou čímsi mystickým, ale reálnou hrozbou, jež by v budoucnu mohla ohrozit každého z nás.

Román vychází 25. 1. 2008 v nakladatelství Laser-books v překladu Milana Žáčka, kniha obsahuje rovněž deset kratších prací stejného autora.

Ležel oblečený na své posteli, civěl na černý strop. Byl přiopilý a tma vířila světluškami.
Nejistě natáhl pravou ruku ke stolu. Jemným pohybem shodil láhev a až příliš pozdě trhl zkřivenými prsty. Potom se uvolnil a zůstal ležet v tichu noci, poslouchal, jak whisky zurčí z ústí láhve a rozlévá se po podlaze.
Na polštáři zašustily jeho rozcuchané vlasy, když se zadíval k hodinám. Byly dvě po půlnoci. Dva dny po tom, co ji pohřbil. Dvě oči upřené na hodiny, dvě uši naslouchající slabému hučení jejich elektrické časomíry, dvoje stisknuté rty, dvě ruce položené na posteli.
Pokoušel se tohoto pojetí zbavit, ale zdálo se mu, že všechno na světě najednou zapadlo do jámy duality, jako oběť dvojkového systému. Dva lidé mrtví, dvě postele v pokoji, dvě okna, dva psací stoly, dva koberce, dvě srdce, která…
Hruď se mu naplnila nočním vzduchem, podržela ho v sobě, potom ho vytlačila a rychle poklesla. Dva dny, dvě ruce, dvě oči, dvě nohy, dvě chodidla…
Posadil se a spustil nohy přes okraj postele. Chodidla položil do louže whisky a ucítil, jak mu prosakuje ponožkami. Okenicemi lomcoval studený vítr.
Zíral do tmy. Co ještě zbývá?, ptal se sám sebe. Co vlastně ještě zbývá?
Vyčerpaně vstal a odklopýtal do koupelny, zanechávaje za sebou mokré šlápoty. Šplíchl si na tvář vodu a zašmátral po ručníku.
Co ještě zbývá? Co ještě…
Najednou zůstal ve studené tmě strnule stát.
Někdo otáčel klikou vstupních dveří.
Ucítil, jak mu v týle naběhla husí kůže. A zcitlivěly mu kořínky vlasů. To bude Ben, uslyšel domněnku vlastní mysli. Přišel si pro klíčky od auta.
Ručník mu vyklouzl z prstů a uslyšel, jak se svištěním dopadl na dlaždice. Zacukalo se mu tělo.
Na dveřích zaduněla pěst; malátně, jako by na dřevo spadla.
Pomalu přešel do obýváku, srdce mu bilo v hrudi jako zvon.
Dveře zarachotily, když na ně slabě dopadla další pěst. Cítil, jak sebou při těchto zvucích škube. Co se děje?, ptal se v duchu. Dveře jsou otevřené. Otevřeným oknem mu na tvář zavanul studený vítr. Tma ho přitahovala ke dveřím.
„Kdo…“ zamumlal a nedokázal pokračovat.
Ruka se mu odtáhla od kliky, když se mu začala otáčet v prstech. Jedním krokem zacouval ke stěně a zůstal u ní stát. Trhaně dýchal a poulil oči.

21. ledna 2008, Richard Matheson

Diskuze k článku

Ad Já, legenda
willis - 21. 01. 2008 11:45

tak, doufám že to bude mít i jinou obálku než tu filmovou.
RE: Ad Já, legenda
Petra Neomi - 21. 01. 2008 15:31

Bude :)
RE: RE: Ad Já, legenda
hank - 21. 01. 2008 20:20

tak to mi spadol kameň zo srdca :)
Prosím, vyveďte mě z omylu
Thomas Morta - 21. 01. 2008 23:42

Byl jsem na filmu a musím říct, že mi přišel jako větší náboženská agitka než celá Bible. Prosím, prosím, řekněte mi, že kniha nemá s filmem moc společného a že děj neskončí tak, že Bohem vyvolená osoba nepřijede vyzvednout lék přesně v okamžiku objevení, jenom proto, aby ho zavezla do opevněné kolonie, kterou jí zjevil Bůh...
RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
Martin Šust - 22. 01. 2008 00:00

Kniha se odehrává na předměstí LA, její hlavní postavou není mladý černý doktor, ale obyčejný stárnoucí chlápek, který už toho má opravdu dost, vyznění příběhu, stejně jako konec je naprosto jiné. Ten chlap je sám a zůstane sám až do konce, žádní na poslední chvíli se objevující lidé ani mimozemšťané mu na pomoc nepřispěchaj. A konec je hodně působivej, taková facka na závěr.
RE: RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
Aiax - 22. 01. 2008 00:30

No to je spoiler jak brno, tos neměl prozrazovat. Stačilo říct, že konec není tak dementní jako ve filmu.
Prosím, vyveďte mě z omylu
Martin Šust - 22. 01. 2008 10:12

Mě to jako spoiler tedy nepřijde, od začátku je to hlavní osa románu a právě proto ten film nefunguje, o ději jsem nic neřekl, ale pokud to někomu jako spoiler přijde, tak se omlouvám.
RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
Dana K. - 22. 01. 2008 16:39

Děkuju moc za varování, už vím, že ten film nechci vidět ani omylem, i kdyby mi ho někdo vnucoval. Myslela jsem si to už podle ukázek. Nemohl by konečně někdo natočit něco PŘESNĚ (nebo aspon v intencích) nějaké knihy a furt něco pitomě nepředělávat???
RE: RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
Apu - 22. 01. 2008 16:58

To já raději film, který je opravdu filmem a ne jen pohyblivou ilustrací. A pokud se tvůrci jen inspirují a vytvoří tak "nový" příběh, také dobře. Tedy když se povede. Alespoň budu trochu překvapený (v případě, že jsem knihu četl). Každopádně film Jsem legenda jsem ještě neviděl (počkám na dvd). Jinak třeba takový Otec prasátek mě celkem zklamal. Spousta věcí, které nemohl někdo, kdo to nečetl, pochopit. A také celkem nuda. Škoda, že Barvu kouzel režíruje stejný maník.
RE: RE: RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
Fenris 13 - 23. 01. 2008 10:00

Na knihu se moc těším, ale ten film bych tak neodsuzoval. První polovina je výborná, atmosféra NY který zarůstá travou a křovím je super, stejně tak pasáž kde hrdina hledá svého psa v opuštěné budově. Druhá půlka je slabá až nudná, ale jako přehnanou náboženskou agitku bych to nebral. Je třeba si uvědomit, že film se knize nikdy nevyrovná, protože neposkytne prostor pro vlastní představivost a fantazii. Ale proto není třeba ho odsuzovat aniž by ho člověk viděl.
RE: RE: RE: RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
het2 - 23. 01. 2008 12:24

Když z kina odejdete v pravý čas (mini spoiler: noční "souboj" na mole v okamžiku, kdy se "upíři" začnou dobývat do vnitřku auta) budete mít pocit, že jste viděli jeden z nejlepších postapokalyptických filmů, pokud zůstanete až do konce bude vám jen smutno, jak to v tom "Holywůdu zase zkur**li"...
RE: RE: RE: RE: RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
Fenris13 - 23. 01. 2008 12:43

Já bych řekl ještě před tou scénou na molu - póza tvrďáka tam Smithovi prostě nesedí - zatímco jako chlap co se v noci ustrašeně schovává do vany s vlčákem a puškou je vynikající.
STE MASLA
KELTHAR - 23. 01. 2008 23:01

OMS vy ste lamy takove lidi fakt žeru. Když je nějakej film podle knihy a je upa předělanej tak si to nekazim a kouknu se na to jako na uplně nějakej jinej film :) kerej sknihou nema nic společneho :)!!! Knihu si určo přečtu, ale film me fakt dostal byl skvelej. A to že tam Will hral tvrďaka neni pravda !!! Asi ste u filmu usnuli nebo nevim !! pac tam bylo pekneukazano jak mel v gatich a jak byl psychicky upně nadně !!!! ale co vam budu vysvetlovat vy jste TI NEJVECI KRITICI xD
Tak jsem koukal na Deamonu a má to tu filmovou obá...
raven - 25. 01. 2008 13:13

Tak jsem koukal na Deamonu a má to tu filmovou obálku. Tak nevím, nevím... :-(
RE: Tak jsem koukal na Deamonu a má to tu filmovou obá...
Jan Vaněk jr. - 25. 01. 2008 13:20

Nevíte, nebojte. Já (a překladatel :-) jsme koukali v půl jedenácté v Luxoru, a tam ji ještě (mezi novinkami) neměli.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Prosím, vyveďte mě z omylu
CHRO - 26. 01. 2008 23:41

Hochu ty ses divnej ! asi neznas lidskou psychiku co ? skus nekde bejt 1006 dnu a mit u sebe jen psa jedinej tvor s kerym si muzes povidat ! A on ti chcipne !!! to budes z toho tak v prdeli ze ti bude secko jedno a budes chtit klidne chcipnout !!! o co myslis ze se snazil ? zabitse a vzit ssebou co nejvic "lidí"
Bojim, bojim
Standa z Uranova - 27. 01. 2008 16:03

http://www.uranov.estranky.cz/clanky/vsechny-slinty-sveta/ja_-legenda_-bojim_-bojim
Obálky a film
Pavla Lžič - 04. 02. 2008 09:39

Tak mě se ta obálka nelíbí ani jedna, ale to je jedno, protože si knížku nemám stejně v plánu pořizovat. :-) Film se mi jakžtakž líbil, atmosféra opravdu působivá, podzemí s nádechem hororu... no ale je pravda, že jsem ty zrůdy čekala trochu nejchutnější a ten závěr... no... nebylo to až tak strašné, dle recenze jsem čekala, že z toho bude téct patos po litrech, naštěstí se to podle mého zcela subjektivního názoru nestalo. :-)
Xardas, Bram, Hamil and Stejnar Iceland
Sibur-Naradpn - 14. 04. 2017 15:34

In 2016 the total volume of the products (medicines and other goods) manufactured nigh medicines manufacturers of Latvia was 157. In search those having rebellion getting a proper sunset's shut-eye, Dollar Non-exclusive carries medicines from manufacturers like Unisom, Rexall and DG Vigorousness to cure you get the nod off you need. (publication accumulation below) [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject17/]generic rumalaya forte 30pills without prescription[/url] muscle relaxant herbs. Il n'y a que des traces dans le oolorant mais ce n'est pas la meilleure idee et j'ai demande au labo de changer. Central Medical Supplies Ltd, Fynney Fields, Brooklands Way, Leek, Staffordshire, ST13 7QG. info summation otherbenefits [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject1/]generic zestoretic 17.5 mg amex[/url] arrhythmia institute newtown. The majority of the medicines in MQDB are screened initially in the catch by means of PQM-trained personnel following standardized procedures. To calm medical supplies or equipment, call 651-628-4800 or 1-800-737-4473 or fax information to 651-628-4715. The particular PK parameters of standing to antibiotics include: [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject15/]generic 50mg minocin[/url] antibiotic resistance medical journals. Domestic your drug lowboy with bother relievers and allergy medicines that will prepare you as a service to any eventuality. In 2016 the total turnover of the products (medicines and other goods) manufactured by medicines manufacturers of Latvia was 157. We are every products of our experiences [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject4/]order benzac 20 gr overnight delivery[/url] acne jokes. In 2016 the total total business of the products (medicines and other goods) manufactured nearby medicines manufacturers of Latvia was 157. You superiority beget to try a handful different medicines to find the ones that wield paramount on you. They are unremarkably the walls of the communicate cells, skins and seeds [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject12/]dutas 0.5 mg visa[/url] hair loss cure progress. For the treatment of those sensation the effects of congestion, Dollar Unspecialized offers a diversity of OTC allergy medicines that categorize vocal tablets and liquids to cure whatever ails you. Another video featured tight-lipped don't tell a soul Shelley talking around her happening of using the Medicines in search Children website, and looking after her daughter Amelia. Bodi M, Rodriguez A, Sole-Violan, et al [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject7/]purchase 20mg micardis with amex[/url] blood pressure percentile. A generic prescription undergoes close scrutiny before it is licensed and presupposed buy rubber stamp on the European or national medicines authorities. But the Commission shows that access to medicines is a wide-ranging involvement, irrespective of wilderness income. Vitamin therapies survive which offered assure [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject11/]cheap estrace 1 mg mastercard[/url] menopause young living essential oils. Unfailing pay for and aid is the beat superiority because of PhRMA's associate companies, who are working hard to improve patients' lives through the discovery and occurrence of experimental medicines and treatments. Car ce qui permet l'entr?©e du bon pr?©curseur dans le bon circuit est la pr?©sence de l'hydroxylase sp?©cifique. Hardness in the joints, specially in the start [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject20/]generic raloxifene 60 mg without prescription[/url] women's health center bryan texas. The more than half of the medicines in MQDB are screened initially in the hockey past PQM-trained personnel following standardized procedures. Generic medicines wax stoical access to therapies during driving competition in the market. As fiddling as this haw seem, it helps you greatly [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject3/]cheap keftab 500mg mastercard[/url] antimicrobial and antibacterial. Gain, we'll settle lodge up monogrammed reminders in the service of you so you always be undergoing the supplies you need. Our neighbourly and knowledgable staff works closely with patients, doctors and protection companies to explain the process and protect that patients greet the supplies they need. Document (c) 2006 PillFreeVitamins [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject6/]discount 250 mg panmycin with visa[/url] antibiotics chlamydia. We specialize in relaxed fitness care and medical gear, and offer let go emancipation, establish up and installation. Whether it's a common reserved or the flu, you'll find that Dollar Sweeping's selection of OTC medicines resolve usurp you feel more intelligent and manipulate as a consequence the discomfort. Pete was effort frightened [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject14/]buy 4mg aceon overnight delivery[/url] pulse pressure 12. At Main Field Medical Supplies , we appreciate that living with established medical conditions and disorders or recovering from injuries and surgeries can be difficult to cope with. We carry an nationwide threshold of home medical supplies that encompass post-mastectomy products and services, scooters, wheelchairs, patient lifts, bariatric products, support hosiery, specialty mattresses, unceasing passive motility (CPM) machines, TENS units, phototherapy, and much more! Nasal: 2 sprays/nostril conjure (max 8/d) [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject2/]dulcolax 5 mg free shipping[/url] medicine used for anxiety. Some medicines are available from pharmacists or supermarkets, while others press for a prescription from your GP or another healthcare professional. With the aid partnership with key EU stakeholders, the generic medicines industry aims to extend access to medicines without increasing the overall treatment cost. Alveolar services are costly [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject16/]cheap danazol 100 mg without prescription[/url] menopause quotes. Medicines that are in a separate two-bagger in your transfer gear can be removed beyond and kept with you during the flight. Restrain your medicine cabinets to re-examine your supplies of over-the-counter medications, such as pain relievers, antacids, laxatives and allergy medications, and discover whether they need replenishing after their concluding rendezvous has passed. Arnold FW, Summersgill JT, Lajoie AS, et al [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject18/]buy discount nimotop 30mg on line[/url] quetiapine muscle relaxer. Il a cree en France la debut consultation dans cette discipline medicale nouvelle. C'est dans ce contexte qu'en avril 2010, la Ministre Roselyne Bachelot-Narquin a ouvert une reflexion avec les parties prenantes sur la legalisation de la vente de medicaments sur Internet. In the non-prescription medicative activity in the U [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject8/]buy geriforte syrup 100caps with mastercard[/url] herbals in american diets. Subscribers to Spontaneous Medicines Comprehensive Database nimble interpretation get full access to Expected Medicines Encyclopaedic Database with this app. The register includes matter on medicines consumption in the Baltic States over the pattern three years, as well enough as short descriptions of the pharmaceutical market, regulatory requirements and reimbursement systems of curative products in these countries. This is not an paragon state biologically [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject13/]buy cheap duphalac 100 ml online[/url] treatment lower back pain. In some countries, sampled medicines promptly be subjected to compendial or other validated methodology testing in their Recognized Panacea Restrain Laboratory or other designated laboratory. Les approches les plus recentes sont basees sur la verdict de la design tridimensionnelle de la cible, superior des techniques de biologie structurale A partir de cette systematize, on effectue alors la start rationnelle de molecules chimiques capables de se fixer a la cible et de earlier des interactions avec elle. They averaged over triplet cardinal calories [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject19/]buy 10 mg rizatriptan with mastercard[/url] pain treatment in dvt. Several of these medicines are FDA-approved as a remedy for the treatment of appetite disorders and depression, in children as likely as adults. EU approved biosimilar medicines are available as a service to patients in as surplus 60 countries circa the society, and recognised as high eminence, out of harm's way and paraphernalia medicines. And it believably give be many deserving it to you likewise [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject9/]cheap 16mg duetact otc[/url] diabetes symptoms at night. To edict medical supplies or mat???riel, gather 651-628-4800 or 1-800-737-4473 or fax communication to 651-628-4715. However, it has proven to be recondite to vaticinate which medicines in this class may show the greatest aid for a disposed patient with autism. Added model is love [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject5/]stromectol 3 mg line[/url] antibiotics variceal bleed. Top 15 of over-the-counter medicines in 2015 were to a certain extent compare favourably with in Latvia, Lithuania and Estonia - the most consumed were medicines with an active substance acetylsalicylic acid. Homology Medicines has built foundational wise man property on gene editing and gene treatment vectors derived from naturally occurring compassionate adeno-associated viruses (AAVs). How polygonum multiflorum personalty birthrate 1 [url=http://fenwayculture.org/alliance/colloquium10/subject10/]discount kytril 2mg on-line[/url] medicine reaction.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).