Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Intriky, světelné meče a svatý grál. Doktor Who se oblékl do středověkého hávu., Una McCormacková: Královská krev (Doktor Who)

McCormacková Una: Doctor Who - Královská krev

V dalším knižním počinu ze světa britského ikonického seriálu se dvanáctý Doktor společně s Clarou vydávají do městského státu Varuz, rozpadlé země, jež přišla o veškerý lesk a slávu z dávných dob. Okolní krajina chátrá, lidé živoří a zbytky vládních sil se ukrývají na královském zámku. Varuz navíc ohrožují dobyvačné ambice sousedního panovníka Konráda, který se chystá k závěrečnému zdrcujícímu útoku. Vévoda Aurelián a jeho žena tak v příchozím Doktorovi, jehož pokládají za svatého muže, vidí poslední naději. Una McCormacková přináší do universa Doktora Who historicky laděnou jednohubku, která svou atypičností a určitou přízemností zcela ignoruje obvyklé schéma Doktorových eskapád, přesto však dokáže zaujmout.

Doktor se s Clarou hned po svém příchodu nedobrovolně zaplétají do klubka intrik a stávají se hlavními aktéry v celém konfliktu. Zatímco Clara povýší na pravou ruku vévodkyně, Doktor se snaží zabránit blížícímu se krveprolití tím, že uplatní svůj vliv na nepříliš kompetentního vévodu. Na scénu navíc přichází Konrádův nezvyklý velvyslanec a skupina apatických rytířů pátrajících po bájném pokladu, což vytváří zajímavou, ačkoliv poněkud nesourodou látku, se kterou autorka operuje umně, i když občas chaoticky.

Jak už nástin děje napovídá, Una McCormacková oblékla další Doktorovo dobrodružství do historicky laděného hávu. Jediné výraznější sci-fi prvky tvoří na celý středověký dekor nezvyklé zbraně místních vojáků a pozůstatky dříve patrně vyspělé technologie, kterou místní lidé už z velké části zapomněli používat. Hlavní příběh však postrádá excentričnost a zábavnou výstřednost často spojovanou s Doktorovými vesmírnými eskapádami a připomíná spíše historickou povídku, která se drží při zemi. Ačkoliv celá koncepce knihy nenudí, děj příjemně utíká a autorčin styl patří mezi ty čtivé, nelze se zbavit neodbytného dojmu, že McCormacková napsala příběh, v němž by místo Doktora a Clary mohly figurovat ve své podstatě téměř jakékoliv jiné postavy. Výjimečnost obou hrdinů tak přichází poněkud nazmar.

Čtivé ale málo odvážné

Knižní verze dvanáctého Doktora se příliš neliší od seriálové předlohy, v celém příběhu však zastává pro něj atypickou roli vedlejšího hrdiny a moc nad kormidlem dějové linky tentokrát přebírá Clara. Charakter této Doktorovy společnice se autorce podařilo v zásadě zdařile reprodukovat, a to se všemi jejími klady i zápory, jenž jí mezi fanoušky seriálu vybudovaly řadu příznivců i zarytých odpůrců.

Poněkud zvláštně zachycuje Královská krev také vztah obou protagonistů, kdy Doktor sice akcentuje důležitost Clary jako jeho morálního a společenského kompasu, ale nemá problém s tím ji samotnou poslat kamsi do divočiny, v cizí zemi a s cizím mužem, aniž by se příliš obtěžoval řešit, co se jí na cestě bude dít nebo jak se jí aktuálně daří. Ostatní vedlejší postavy (až na Aureliánova hlavního rádce a hlavu rytířské gardy) navíc nevynikají přílišným charismatem, aby čtenáře v dlouhodobějším horizontu zaujaly a fungují tak hlavně jako pěšáci pohybující kolečky příběhového soukolí.

Una McCormacková v pěti bodech

  1. Britská autorka, která vystudovala sociologii a poté se dala na dráhu učitelky tvůrčího psaní.
  2. Poprvé obohatila universum Doctora Who povídkou v roce 1993.
  3. Napsala také dvě knihy zachycující dobrodružství jedenáctého Doktora.
  4. Přispěla několika fanfikcemi, krátkými povídkami a šesti knihami do světa Star Treku.
  5. Se svým partnerem, dcerou a několika Daleky žije v Cambridgi.

Za zmínku stojí rovněž vedlejší dějová linie zahrnující pátrání po tajemném, velmi mocném a nebezpečném artefaktu, která by sama o sobě vystačila patrně na samostatnou knihu. V tomto konkrétním případě působí však uspěchaně a vyčnívá z celého příběhu jako neonová světla na hřbitově. Existence tohoto nepochybně zajímavého, avšak poněkud nezapadajícího příběhového prvku, lze samozřejmě přičíst na vrub skutečnosti, že se jedná o hmotu spojující chystanou trilogii s názvem Kroniky Půvabu, nicméně i tak by si v Královské krvi zasloužila více prostoru nebo alespoň umnější navázání na hlavní příběh.

Una McCormacková zasadila další dobrodružství oblíbené postavy britské seriálové scény do středověkých kulis. Přestože román disponuje povedeným jazykovým projevem a odsýpajícím dějem, ve své podstatě ve finále zaujme paradoxně více neznalce seriálové předlohy, pro něž přináší sympatickou historickou jednohubku. Fanoušci seriálu mohou v důsledku postrádat některé pro tento britský klenot obvyklé prvky a atmosféru, kterou negativně ovlivňuje určitá přízemnost celého počinu.

  • Una McCormacková: Královská krev (Doktor Who)
  • Jota, 2016
  • Překlad: Tomáš Oakland
  • Obálka: Lee Binding
  • 200 stran, 278 Kč (v e-shopu Fantasye již za 250 Kč)
22. února 2017, Adéla Košařová

Doctor Who - Královská krev

Doctor Who - Královská krev
278 Kč 250 Kč