Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Igor Bareš přináší spravedlnost pro Oběť č. 2117, Jussi Adler-OIsen: Oběť 2117 (Oddělení Q 08) [AUDIOKNIHA]

Jussi Adler-OIsen: Oběť 2117

Oddělení Q již sedmkrát nahlédlo do minulosti, aby pomohlo příslovečným božím mlýnům, často v návaznosti na nějakou aktuální zapeklitou kauzu. Teprve v osmém příběhu odhalí jeho druhý nejdůležitější člen, tajemný Asad, pravdu o své osobní historii. Ta je totiž spojena s nebezpečnou skupinou, která hodlá provést smrtící útok v Evropě. Do událostí je proti své vůli zatažen také nešťastný žurnalista a duševně nevyrovnaný asociál. Tím vším vás v audioknize Oběti č. 2117 provede hlas Igora Bareše.

Zárodky potenciální katastrofy začínají na španělské pláži, kde moře vydává řadu uprchlíků ze Středního Východu. Někde živých, avšak často mrtvých. Pozornost médií upoutá vylovení těla zesnulé ženy, která je v mžiku označena za „Oběť číslo 2117“. Cestu k mediální slávě vytuší zkrachovalý novinář Joan, jenž se však díky tomu přiblíží vrahům, ba dokonce teroristům. Jde o skupinu, již dobře zná muž čtenářům známý jako Syřan Asad. Se svým partnerem Carlem Moeckem se vydají na dlouhou cestu, aby zachránili nejeden nevinný život. Stejně tak se nebudou nudit jejich kolegové Rose a Gordon, protože vyšinutý hráč videoher Alexander se, inspirován případem oběti 2117, rozhodl začít zabíjet spoustu lidí, počínaje svými rodiči…

Nalejme si čistého vína, kvalita série Oddělení Q nebyla vždy úplně konzistentní. První čtyři příběhy jsou velmi originálními thrillery s výrazným důrazem na postavy vyšetřovatelů, obětí i zločinců. Plným právem byly tyto knihy převedeny do filmové podoby. Bohužel, následující tři díly již tak čtivé nebyly, byť se i v nich objevily zajímavé pasáže. Oběť č. 2117 se naštěstí vrací k nejlepší tradici série a slabosti svých předchůdců nechává daleko za sebou. Asadův životní úděl je popsán s uspokojivým smyslem pro drama a napětí. Znepokojivost současné situace je skvěle cítit jak ze strany Carla a Asada jako vyšetřovatelů, tak v linii Joana, jenž se až příliš těsně přiblíží k teroristům. I když je zjevné, že Alexander a jeho zvrácený příběh mají za účel prostě knihu natahovat, tak i jeho postava a činy jsou nezapomenutelné svou zvráceností.

Jakožto audioknihu nám příběh vypráví herec Igor Bareš, jehož klidný melodický přednes vystihuje hlavně melancholickou rovinou děje, v níž Asada dostihují důsledky dávných činů a osudy jeho blízkých, o kterých jsme my sami donedávna neměli ani tušení. Stejně tak ovšem dokáže propůjčit potřebnou dávku slizkosti vůdci teroristů Ghalibovi a v případě Alexandera plně přejímá mladíkovu výhružnost. Každopádně se mu daří procítěně předat čtenáři perspektivy a osobnosti postav, které uvádějí děj do pohybu.

Bude rozhodně příhodné, když se zaposloucháte do té části ságy o Oddělení Q, jež patří k těm kvalitnějším, vlastně se dá říci, že jde o návrat ke staré kvalitě a nelze než ocenit Jussiho Adler-Olsena, jak umně dokázal postupně ve svém díle reflektovat aktuální události.

  • Jussi Adler-OIsen: Oběť 2117 (Oddělení Q 08)
  • One Hot Book, 2020
  • Čte: Igor Bareš
  • Přeložila Kristýna Václavů
  • Délka: 19 hodin, 15 minut
  • 369 Kč
26. ledna 2021, Jiří Kábrt