Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I vševědoucí kniha může občas zklamat, Traci Chee: Mluvčí (Moře inkoustu a zlata 2)

Traci Chee: Moře inkoustu a zlata 02 - Mluvčí

Sefii a Lučištníkovi se jen tak tak povedlo utéct Gardě. Jenomže ačkoli jsou momentálně v bezpečí, stali se až příliš nepohodlnými na to, aby je mohla Garda ignorovat. Ti dva totiž disponují mocí, která by mohla ohrozit i samotný grandiózní plán na ovládnutí světa Kellany.

Toho si je pochopitelně mladá kouzelnice se slovy moc dobře vědoma. Proto se svým věrným druhem neplánují, kde se schovat, ale jak zhatit ono proroctví slibující objevení chlapce, který v čele mocné armády dobude celý známý svět, načež se velmi příhodně poroučí do světa mrtvých. A kde jinde začít než u band takzvaných vtiskovatelů unášející po celé Kellaně chlapce?

Kolem hlavních hrdinů se postupně zformuje malá skupinka těch, kteří by svou vlastní záchranu velmi rádi odčinili pomocí při dalších útocích na vtiskovatele. A pokud se stane, že někteří z těchto únosců v zápalu boje zemřou, tím líp. Ačkoli Sefiina znalost Knihy je v tomto tažení nenahraditelná, hlavní hrdinové postupně zjišťují, že Garda se dokáže novým pravidlům hry přizpůsobit. A tak, zatímco Sefia a Lučištník postupně nahání a likvidují jednu tlupu vtiskovatelů za druhou, plány na ovládnutí Kellany dospívají do své závěrečné fáze. Události jsou v pohybu a na všechny čeká Knihou předpovězený osud. Pokud se ovšem Sefii nepodaří najít způsob, jak vymazat, co je psáno.

Traci Chee ve třech bodech

  1. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní na univerzitě v Santa Cruz.
  2. Debutovala románem Čtenářka, jejíž třetí pokračování nedávno vyšlo v angličtině.
  3. V současné době žije v Kalifornii.

Úvodní seznámení s hlavními hrdiny a s jejich světem ovládaným magií slov máme za sebou. Takže nyní přichází čas přestat se toulat po lesích ve snaze zachránit jednu ztracenou tetu a chystá se něco docela jiného. Ať se stane cokoli, je Sefia rozhodnutá nepřipustit, aby byl její Lučištník oním vyvoleným vojevůdcem. Jenomže všechny jeho činy ho posouvají blíž a blíž k tomuto nechtěnému titulu. Mezitím se legendární pirátský kapitán Rákos zoufale snaží nepodlehnout početně mnohem silnějšímu protivníkovi. A není sám. Svobodní kapitáni (a samozřejmě i kapitánky) se nenechají jen tak snadno zlikvidovat. Přestože to znamená, že musí udělat něco nevídaného: Začít spolupracovat.

Mluvčí se bohužel nevyhýbá typickým problémům prostředních dílů. Závěrečný střet je stále příliš daleko, a tak zde dochází převážně k přesunům jednotlivých postav do autorkou zamýšlených pozic, aby byla třetí kniha náležitě epická. Všechny části děje tak spíš, než román připomínají epizodky, jejichž příběh není ve vztahu k hlavní dějové linii příliš důležitý. K čemu je nutné pamatovat si, kde a za jakých okolností Sefia a spol. zlikvidovali tu či onu skupinu nepřátel, když je likvidují všechny víceméně stejně (a rychle)? Autorce jde v těchto pasážích hlavně o to zdůraznit kontrast mezi násilím, kterému se Lučišník oddává, a pocitem viny, jemuž později vždy podlehne. To zase funguje pouze jako odrazový můstek k Sefiinu motivu pokusit se vyříkat si to s Gardou přímo. A tato snaha vyústí pouze ve scény vracející čas a události zpět tak, aby měla autorka větší manévrovací možnosti.

Traci Chee se snaží napěchovat knihu událostmi, takže množství je téměř vždy na úkor uvěřitelnosti a propracovanosti. Sefia poletuje po Kellaně jako kdyby se snažila všem vynahradit dlouhá léta schovávání se v lese. V samotném závěru pak autorka ještě stihne několikrát naprosto otočit průběh událostí, až je velmi složité orientovat se v motivech jednotlivých postav. A následuje konec. Respektive příslib rozmotání všech komplikovaných vztahů mezi hrdiny a pokud možno i nějakého toho happyendu.

  • Traci Chee: Mluvčí (Moře inkoustu a zlata 2)
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • 456 stran, 399 Kč (v eshopu Fantasye již za 359 Kč)
31. prosince 2018, Tomáš R. Tokoš

Moře inkoustu a zlata 02 - Mluvčí

Moře inkoustu a zlata 02 - Mluvčí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč