Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I umírat se musí stylově, Mark E. Pocha: Oni

Pocha Mark E.: Oni

Když se vašim bankovním úředníkům nedaří plnit plán, zkusíte je na to mile upozornit. Pokud nedojde k nápravě, začnete naznačovat, že každý je vlastně nahraditelný. A nakonec jim naplánujete teambuilding v zahraničí. Co na tom, že tím zahraničním je Česká republika a podstatou teambuildingu je kempování v lese? Jestliže natrefíte na ten správný strašidelný les, máte o zábavu postaráno.

Aby ale bylo jasno, v Branišovském lese straší už odedávna. A rozhodně se tak neděje na objednávku nějakých turistů, jejichž vedoucí je neurotická úřednice se sklony k obezitě a šikanování svých podřízených. Zdejší strašidla jsou značně nevybíravá, co se týče obětí. Navíc dovedou bravurně ovládat multitasking, takže kromě klasické skupinky postav slasher hororu zvládnou obsloužit i podnikavé feťáky a jednoho vysokoškolského profesora s velmi netradičním životním přáním. A pokud se k tomu stihne zaplést ještě někdo jiný, nepochybně si poradí i s ním. Protože strašidla makají a nekecají. Díky tomu se mohou pochlubit opravdu úctyhodnými výsledky.

Mark E. Pocha v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1981 ve slovenském Komárně.
  2. Literatuře se věnuje intenzivněji od roku 2008, kdy začal sbírat úspěchy v literárních soutěžích.
  3. Žánrově se zaměřuje zejména na horor.
  4. Mnohé z jeho povídek byly publikovány v časopisech Pevnost a XB-1.
  5. Od roku 2015 se věnuje téměř výhradně psaní novel a románů.

Tajemný les, skupinka výletníků a jiných existencí, spousta mýtů a jeden velmi předvídatelný horor. Nutno podotknout, že o originalitu nejde ani v nejmenším. Hlavním cílem je pročíst se až ke konci, a přitom se usmívat (případně kroutit hlavou) nad stylem vyprávění a některými obzvláště vybranými kousky, které se nešťastným návštěvníkům přihodí. A i přesto, že na dvou set stranách nelze seznámit čtenáře s budoucími oběťmi natolik, aby jim jich bylo líto, přestanou být alespoň neznámými osobami. Což sice zároveň neznamená, že o to déle vydrží.

Mark E. Pocha už od začátku varuje, že román není pro ty, kteří mají alespoň trochu citlivou duši. Klidně bychom to mohli obrátit a knihu doporučit čtenářům s nadprůměrným smyslem pro cynismus. Nemá cenu prozrazovat vyvrcholení celého děje, neboť již na začátku je jasné, že přeživší půjde spočítat na prstech jedné ruky. Jestli někomu zbude aspoň nějaký prst.

Vzdor varování není popis posledních chvilek protagonistů příliš explicitní, případně zdlouhavý. Kdo má umřít, umře. Hlavní je, aby tak učinil s vhodným komentářem autora. Jeho připomínky a poznámky umístěné přímo do vyprávění jsou tím, co tento román nejvíce odlišuje od jiných žánrových textů. Bonusem je pak (ne)záměrná inspirace jedním videoklipem od Royal Blood.

  • Mark E. Pocha: Oni
  • Carcosa, 2019
  • Obálka: Peter Cwoky Murín
  • Překlad: Milan Žáček
  • 224 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
16. července 2019, Tomáš R. Tokoš

Oni

Oni
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč