Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I přes jisté zmatky Snoopy zůstává nad věcí, Charles M. Schulz: Snoopy nad věcí - Sebrané stripy Peanuts II

Schulz Charles M.: Snoopy nad věcí - Sebrané stripy Peanuts II

Nejznámější černobílý pes světa se vrací v dalším sešitu sebraných stripů „Peanuts“, vycházejících v období od 17. října 1965 do 31. července 1966. Roztomilý pejsek s příliš velkým čumákem se objevuje na všemožných dětských oblečcích a vybavení jejich pokojíčků po celém světě, aniž by děti pořádně tušily, odkud tyhle obrázky pochází.

Stripy nesou v názvu „Peanuts“, což je v originále pojmenování celé party kolem černobílého pejska, a tak je jasné, že to nebude jen o něm. Snoopy se tentokrát vrací do minulosti ve snech, stává se letcem a hrdinně pátrá po Rudém baronovi, případně má strach z vystoupení před lidmi nebo řeší své problémy s ptáky – ptačí vtipy jsou totiž příšerně přízemní, opeřenci si nevhodně volí trajektorii svého letu na jih a vůbec jsou divní.

To Charlie Brown, Snoopyho „majitel“, řeší jiné problémy. Je tu jeho nejednoznačný vztah k baseballu, problémy ve škole, a dokonce i láska, především však sourozenecké duo jeho přátel. Linus píše spousty dopisů a většinou zůstává nepochopen svým přítelem a především pak sestrou, která si ho neustále dobírá pro jeho nekritickou víru. Naopak Lucy ví, že má vždycky pravdu a svojí inteligencí převyšuje kluky, jen málokdy se však dočká uznání.

Charles M. Schulz v pěti bodech

  1. Tento americký karikaturista žil v letech 1922 – 2000.
  2. Už ve svých prvních pravidelných komiksech v letech 1947 až 1950 použil jméno Charlieho Browna (jedné z hlavních postav Peanuts).
  3. Peanuts vycházel pravidelně bez přerušení téměř 50 let.
  4. Schulz se ve své tvorbě často dotýkal náboženských otázek.
  5. Měl přezdívku Sparky.

Snopy nad věcí je souborem komiksů vycházejících v průběhu jednoho roku, a tak tedy čtenář jednoduše zachycuje návaznost některých vtipů a i kdyby ne… všechny postavy jsou charakterově pevně dané, takže se od nich dá čekat určitá reakce na danou situaci. Stejně tak je to i s kresbou, která je sice velmi jednoduchá, ale jednotlivé postavy i se svými vlastnostmi jsou jednoduše rozpoznatelné. Kvalita příběhů nijak nekolísá a drží se na stejné úrovni.

Stripy Peanuts jsou vtipné, často sarkastické a občas depresivní, když se hrdinové ženou za něčím, čeho prostě nemůžou dosáhnout. Charlie Brown bude do nekonečna snít o své vyvolené a Snoopy se nikdy nestane letcem a jeho hrdinské pátrání po Rudém baronovi nakonec vždy skončí tak, že sestřelí jeho. A Linus… ten se Velké dýně nejspíš taky nedočká.

10. října 2014, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Snoopy nad věcí - Sebrané stripy Peanuts II

Snoopy nad věcí - Sebrané stripy Peanuts II
99 Kč 94 Kč