Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I odvrácená strana světa může mít přívětivou literární tvář, Michael Bronec (ed.): Odvrácená strana světa (Žoldnéři fantasie 8)

Bronec Michael (ed.): Žoldnéři fantasie 8 - Odvrácená strana světa

Žoldnéři fantasie je v našich luzích a hájích již známá literární soutěž s dlouhou tradicí. A podobně jako každý rok i v roce 2017 vychází pod křídly Strak na vrbě vyhlášení v podobě reprezentativního sborníku vítězných prací, který tentokrát nese podtitul Odvrácená strana světa.

Jak tomu již tradičně bývá, nabídne Odvrácená strana světa čtenáři o mnoho více než jen povídky umístěné na prvních deseti místech soutěže. Dočtete se něco málo o ukončeném ročníku, který sborník shrnuje – počet účastníků, celkový žebříček včetně děl, která se do užšího výběru nedostala, složení poroty či způsob hodnocení obdržených prací. A pro odvážné psavce nechybí ani pozvánka k účasti v dalším ročníku tohoto literárního klání.

Kromě toho na čtenáře čeká i teoretická stať spjatá s tématem sborníku od Leonarda Medka. Ten se protentokrát šalamounsky rozhodl vyhnout těm nejpředvídatel­nějším a nejohranějším odpovědím, zaměřil se pouze na jednu z povídek, a překročil v nepříliš rozsáhlém, leč objevném vědeckém bádání svůj vlastní stín.

Protože každá z povídek má svého ilustrátora (každý text jiného), nechybí ani galerie nabízející další díla vybraných umělců. Mimochodem, autorem kreseb je třeba i výše zmiňovaný Leonard Medek.

Nezapomeňme ani na krátké poznámky Michaela Bronce – nahlédnout do hlavy vydavatele a spisovatele v jedné osobě je fascinující záležitost a dozvíte se spoustu věcí, o kterých lidé mimo branži nemají nejmenší tušení.

Velmi vítaný host

Kniha obsahuje ještě jeden bonus, o kterém až doposud zcela záměrně nebyla řeč. Je jím povídka hostujícího autora a jméno Miroslava Žambocha je samo o sobě obrovským marketingovým tahákem a lákadlem!

Pět bodů o soutěži

  1. Prvních deset ročníků této literární soutěže proběhlo pod názvem „O železnou rukavici lorda Trollslayera“. První ročník proběhl v roce 1999.
  2. Nejlepší soutěžní povídky byly publikovány ve sbornících Drakobijci I. – X.
  3. V současné době je soutěž organizována již pod názvem Žoldnéři fantasie. Má za sebou osm ročníků, celkově tedy dosáhla v roce 2017 s osmnácti ročníky pomyslné plnoletosti.
  4. Sborník vítězných povídek vždy nese podtitul, který je společný většině vítězných povídek daného ročníku. Tento podtitul však není předem daným tématem, jediné omezení v soutěži je, že by se mělo jednat o žánr fantasy.
  5. V Drakobijcích byl každý text opatřen komentářem organizátora, v Žoldnéřích se pak stalo tradicí doprovodit sborník teoretickou statí spjatou s podtitulem knihy. Nejčastěji se této nové tradice ujímá Leonard Medek.

Shodou okolností se hostující povídka jmenuje stejně jako celý sborník, tedy Odvrácená strana světa. Žamboch se tentokrát představuje v rámci pro něj poměrně netradičního žánru. Sice se jedná o postapo, ale od Drsného spasitele se diametrálně liší. Nahlédneme do ulic města prolezlého technikou a chudobou, ve kterých se mladý muž nadaný vysokou inteligencí, hacker a podvodník v jedné osobě cítí jako ryba ve vodě. Rozhodně se nejedná o to nejlepší, co Žamboch napsal. Uznávám, tento výrok může být ovlivněn faktem, že autora mám načteného, a více se mi líbí jeho fantasy příběhy. Povídka sama o sobě je však skvělým příkladem profesionálního přístupu a vzorem začínajícím autorům. Na relativně malém prostoru dokázal autor zbudovat funkční svět a zajímavou zápletku, přidal několik akčních scén, dějový zvrat a objevnou pointu.

Pokud má být Žamboch tahákem, pak jím je se vším všudy. Zkrátka – velké jméno podpořené kvalitou.

Domácí navyšují skóre

A nyní již k samotným vítězným dílům. V poli soutěžících jsou známá jména i nováčci, ale chybí „velká“ jména české fantastiky. To rozhodně neberte jako kritiku, nýbrž pouhé konstatování. Povídky jsou řazeny od vítězné po desáté místo. Nevím, zda by nebylo logičtější pořadí obrátit, aby se čtenář dostal k nejlepšímu textu až nakonec. Na druhou stranu je celá desítka kvalitativně velmi vyrovnaná a mezi první polovinou bude velmi obtížné vybrat vašeho osobního vítěze.

Díky volnosti námětu je celý sborník příjemně rozmanitý. Vítězná povídka Věry Mertlíkové Hovězí spravedlnost kombinuje lovestory s příběhem z dávných dob a islandskou mytologií. Právě v kombinaci těchto prvků tkví síla celého textu – dost dlouho si budete marně lámat hlavu, jak se podaří autorce tyto zcela nesouvisející proudy propojit.

Miroslav Sedláček přináší příběh s vnitřními démony zasazený do prostředí policejního sboru staré Prahy. Jak vrchní komisař Olič prodal svůj stín za jedno plzeňské boduje na fantasy velmi netradičním prostředím a skvělou atmosférou. Naprosto po právu druhé místo.

V textech ale zabrousíte i na mnohá další místa a prožijete spoustu zajímavých situací: v kůži umělce odhalíte rodinné tajemství a přitom zpodobníte samotnou královnu, zjistíte, že divadlo probudí talent téměř v každém, přenesete se do minulosti, splníte několik nelehkých úkolů nebo poznáte sílu (ne)upřímného přátelství…

Nemá smysl rozepisovat se o každé povídce a hodnotit ji individuálně. To, že prošly sítem výběru porotců, je zárukou dostatečné kvality. Věřte, že právě díky rozmanitosti námětů, pojetí i žánrů si tento sborník čtenáře získá, a bude s podivem, pokud se mu nezalíbí nadpoloviční většina všech soutěžních textů. Laťka byla v tomto ročníku totiž nasazena proklatě vysoko!

Odvrácená strana světa skrývá mnoho podivuhodných tajemství. Je tedy na čtenáři, aby se nebál a objevoval. Zklamán rozhodně nebude.

  • Michael Bronec (ed.): Odvrácená strana světa (Žoldnéři fantasie 8)
  • Straky na vrbě, 2017
  • Obálka: Roman Kýbus
  • 420 stran, 250 Kč (v e-shopu Fantasye již za 225 Kč)
4. listopadu 2017, Martin Bečvář

Žoldnéři fantasie 8 - Odvrácená strana světa

Žoldnéři fantasie 8 - Odvrácená strana světa
Vložit do pytle na zboží  Koupit 250 Kč 225 Kč