Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I náš svět má své limity, ale lidstvo to ještě nechápe, Christophe Blain, Jean-Marc Jancovici: Svět bez konce

Svět bez konce

Když nakladatelství uvádí komiks slovy, že jde o titul věnující se klimatu, ekonomii a ekologii, jen stěží by čtenáře napadlo, že současně půjde o komiks navýsost zábavný. Ne, nenechme se zmýlit, francouzský komiks Svět bez konce si ze zmíněných témat rozhodně nestřílí a nijak jim neubírá na vážnosti. Nápadité zpracování přesto čtenáři na tváři vykouzlí úsměv.

V českých luzích a hájích tento typ komiksu nevychází příliš často. Vlastně těžko říct, jestli je vůbec správné hovořit o určitém typu či kategorii. Francouzský komiks Svět bez konce, který vydalo nakladatelství Argo, je totiž komiks s edukačním přesahem a nikterak se tuto podstatu nesnaží maskovat. Konkrétně čtenáři nabízí rychlokurz v předmětech jako klimatická změna, globální oteplování, uhlíková stopa, zdroje elektřiny či dějiny myšlení o ekonomii. Je vám milejší nějaká superhrdinská mlátička? Pak tenhle komiks asi nebude vaše krevní skupina. Nutno ale podotknout, že před klimatickou změnou se nikdo z čtenářů neschová, a tak možná není úplně od věci pokusit se jí porozumět. A nejlépe nějakou odlehčenou, srozumitelnou formou.

Totéž si podle všeho předsevzal i francouzský komiksový kreslíř Christophe Blain. Blain, jehož kresba byla česky před lety k vidění v sešitech série Donžon, napsal a nakreslil autobiografický příběh o vlastní snaze pochopit složité klubko souvztažností mezi energetickými potřebami lidstva, spalováním fosilních paliv a změnou klimatu. A dokonce se pro potřeby knihy pasoval do role spoluprůvodce. Na stránkách skutečně vystupuje jako vtipná, nosatá postavička s celou řadou otázek. Těžko by ale dokázal všechny všetečné dotazy zodpovědět sám, a tak si na svou cestu za poznáním pozval parťáka, významného francouzského klimatologa Jean-Marca Jancoviciho.

Jancovici, který má v komiksu taktéž svou figurku, vystrašenému neználkovi Blainovi vysvětluje komplexní svět energií a klimatu. A činí tak nanejvýše přátelskou formou plnou konkrétních, srozumitelných příkladů: Kolik cyklistů by muselo šlapat na kole souběžně, aby vytvořili energii potřebnou ke spuštění kuchyňského mixéru? Jak si pilný dělník vede v porovnání s bagrem? A když už jsme u toho, kolik olympijských bazénů by naplnil nerecyklovatelný jaderný odpad z jaderných elektráren?

Celý komiks Svět bez konce tvoří jediný rozsáhlý rozhovor. Díky laickým otázkám kreslíře, které v mnohém kopírují všední otázky neodborné veřejnosti, dostává klimatolog Jancovici možnost objasnit ničivé důsledky dlouholeté lidské závislosti na fosilních palivech a načrtnout i možnou podobu zemské budoucnosti. Zabrousí mj. ale i do tajů moderního myšlení o hospodářství či lidských dějin. Ano, přirozeně dojde řeč i na tolik propíranou průmyslovou revoluci. Dokonce si recenzent troufá tvrdit, že na běžného čtenáře čeká v Blainově komiksu nejeden aha moment. Až příliš často totiž zapomínáme, že přechod lidstva na fosilní paliva měl všeprostupující vliv nejen na zvýšení efektivity práce, ale na moderní život, jak jej žijeme nyní.

Sluší se podotknout, že Jancovici není nějaký zaslepený ekoromantik, a třebaže v knize otevřeně prezentuje i své vlastní myšlenky a vývody ohledně současné energetické situace, zůstává věcný a podkládá vše fakty. Připomíná například, že žádná energie ze své podstaty není čistá, nebo špinavá, ale pohybuje se na určité škále šedi. A je si vědom toho, že každá změna má svou cenu.

Nenásilný přístup volí i samotný komiks. Blain se nesnaží čtenáře přesvědčit, aby zahodil klíčky od auta nebo aby se striktně začal živit pouze lokálně vypěstovanou zeleninou. Varuje ale před světem, k němuž míříme, pokud jako společnost nezměníme vůbec nic.

Svět bez konce je komiks, jenž si rozhodně zaslouží pozornost i mimo komiksovou sociální bublinu. Ne nadarmo se ve Francii z titulu stal bestseller. Autoři se opírají o povedenou konstrukci, která složité a společensky ožehavé téma mísí s odlehčenou kresbou a vizuálním humorem. Díky místy až karikaturnímu provedení si totiž čtenář nepřipadá, jako by právě absolvoval celodenní vzdělávací půlmaraton o změně klimatu, ale spíš jako by se vracel z živelného posezení s hrstkou chytrých přátel, kteří tématu dobře rozumí.

  • Christophe Blain, Jean-Marc Jancovici: Svět bez konce
  • Argo 2023
  • Překlad: Michala Marková
  • 200 stran, 548 Kč
8. února, Jakub Ehrenberger