Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I mrtvý klíč může odemknout dávná tajemství, D. M. Pulley: Mrtvý klíč

Pulley D. M.: Mrtvý klíč

Šestnáctileté Beatrice se na první pohled splnil sen. Úspěšně se jí povedlo získat práci v největší clevelandské bance. Byla potřeba trochu upravit pár dokumentů, aby formálně vypadala starší, ale Beatrice se teď konečně bude moct postavit na vlastní nohy. Pokud ovšem odolá vábení tajemství týkajícího se manipulací s bezpečnostními schránkami. Stopy totiž vedou k nejvyšším představitelům banky a jejich pozornost je to poslední, o co by měla dívka stát.

O dvacet let později je z První clevelandské banky už jenom příběh z novinářských archivů. A majestátní budova v centru města, kterou se její majitelé rozhodnou zrenovovat. Protože ji však kdysi zavírali poněkud narychlo a v chaosu způsobeném jistým skandálem s upadající bankou, nejsou plány budovy k nalezení. Z toho důvodu získá mladá stavební inženýrka Iris nečekanou možnost vyměnit nenáviděnou práci v kanceláři za terénní mapování.

Jenomže budova skrývá nečekané poklady v podobě kartoték, dokumentů, skrytých klíčů k trezoru a mnoho dalších věcí, které by mohly policii až příliš zajímat. No a lidská zvědavost je horší než mor. Iris se tak zaplétá do stejné pavučiny intrik jako kdysi Beatrice. Je jenom otázkou, zda se jí podaří vyváznout z celé šlamastyky s bezpečnostními schránkami líp než její předchůdkyni.

D. M. Pulley v pěti bodech

  • Pracovala jako stavební inženýrka se specializací na revitalizaci starých budov.
  • Psaní se začala věnovat na mateřské dovolené.
  • Mrtvý klíč je její debutový román, k němuž ji inspirovala práce na výzkumu opuštěné banky.
  • Žije s manželem a dvěma syny ve státě Ohio.
  • V říjnu tohoto roku vyšla v USA její druhá kniha, The Burried Book.

Ani jedna dívka to nemá v životě lehké. Beatrice naštěstí narazí na kolegyni Max, s níž se velmi brzy skamarádí. Zdá se však, že Max už je nějakou dobu do případu s bezpečnostními schránkami zapletená a Beatrice ji vcelku ochotně následuje z problému do problému. Dokonce ani když začnou v jejich okolí záhadně mizet lidé, nedokáže se Beatrice vzdát naděje na vyřešení tohoto případu a obětuje nalezení viníků vše, co má.

Na druhou stranu Iris je znuděnou stavební inženýrkou, kterou nudí monotónní práce. Nechce si přiznat, že nejenomže by nejraději změnila zaměstnání, ale i profesi. Ale když si ve slabé chvilce posteskne kolegovi z práce, je rázem přeřazena na jinou pozici. Zpočátku ji zakreslování jednotlivých pater První clevelandské banky fascinuje. Budovu nikdo nikdy nevyklidil a doteď v ní pracuje ostraha. Vypadá to tedy, jako kdyby se zde zastavil čas. Jen toho prachu přibylo. Iris nadšeně prochází jednou místností za druhou, až se dostane k dokumentům, které jí přiblíží život a osud Beatrice. Rázem začíná pátrat po tom, proč banka před dvaceti lety tak náhle zavřela a proč jsou její bezpečnostní schránky ještě stále plné cenností.

Je zřejmé, že tahle hra s duchy bude nebezpečná. Sem tam se někomu povede umřít, většinou docela nečekaně. Hlavní zápletka nepatří sice mezi ty nejtajemnější, je však logicky uspořádaná a slušně vygradovaná až do závěrečného finále. To by zato mohlo být o něco tragičtější.

Doslova z každého slova lze vyčíst, že autorka opravdu rozumí své profesi stavební inženýrky a že si žádná fakta jen tak necucá z prstu. Fungující logika je jednou z hlavních devíz této knihy. Někteří čtenáři mohou sice trochu skřípat zuby při neustálých problémech hlavní hrdinky Iris s muži, naštěstí si ale autorka dala pozor, aby veškeré vztahové potíže nepřevážily svou důležitostí hlavní zápletku.

Mrtvý klíč je knihou plnou tajemství, záhad a napětí, kterou není těžké přečíst za jediné odpoledne. Zároveň jde o typický odpočinkový román, který čtenáři nepotřebují v krátkém časovém úseku prožívat podruhé.

  • D. M. Pulley: Mrtvý klíč
  • Mystery Press, 2016
  • Překlad: Kateřina Kuncová
  • Obálka: Jason Gurley
  • 396 stran, 349 Kč (v eshopu Fantasye již za 244 Kč)
6. listopadu 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).