Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hříšník: Dá se spolehnout na hříšníka?,

Ward J.R.: Bratrstvo černé dýky 18 - Hříšník

Být nájemným vrahem je práce, kterou Syn dělá po staletí. Ale jeho nová zakázka ovlivní nejen jeho vlastní život, ale i budoucnost celé upíří rasy. Proroctví, jež bylo dáno do osudu Butche O’Neala, se totiž blíží naplnění.

Jo Earlyová je sice tak trochu investigativní novinářka, ale nemá nejmenší tušení, že její vyšetřování velmi úzce souvisí i s její vlastní budoucností. Jako míšenka potřebuje proměnou projít v přítomnosti upířího muže, ale protože netuší, že tyto bytosti doopravdy existují, čeká ji ještě dlouhá cesta.

Butchovi zase bylo při proměně předpovězeno, že se stane zkázou nepřátel upíří rasy. Už roky bojuje po boku Bratrstva černé dýky proti Omegovi a pohlcuje jednoho vojáka za druhým. Teď se však zdá, že se něco změnilo. Válka s Vyhlazovací společností vrcholí a Butch nalézá nečekaného spojence ve členovi Bastardů, Synovi. Jenže dá se Bastardům důvěřovat? Historie dokázala, že nic není pevně dáno a důvěra může být kdykoli zrazena.

Série Bratrstvo černé dýky se rozrostla do ságy, která obsahuje hned několik navazujících sérií, jež si navzájem půjčují postavy. J. R. Ward má zjevně přesně v hlavě, kdo kam patří, a jak její svět funguje a ví, že má stále co nabídnout. Fanoušci proto budou spokojení, že dostali další díl do skládačky. O existenci Jo Earlyové koneckonců vědí už dlouhou dobu a teď konečně dostala šanci se předvést. Pro nového čtenáře by 18. díl v pořadí už ani neměl smysl. Zdá se však, že autorka až příliš spoléhá na to, že fanoušci obdivují její psaní za jakoukoli cenu a nemusí se tedy příliš snažit.

J. R. Ward v pěti bodech

  1. Pod pseudonymem J. R. Ward se skrývá čtyřiačtyřicetiletá Američanka Jessica Rowley Pell Bird.
  2. Má diplom v oborech právo, historie a historie umění se specializací na středověk.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala ve zdravotnictví.
  4. Svou první knihu napsala už před nástupem na vysokou, vyšla však až v roce 2002.
  5. Její nejznámější sérií je Bratrstvo černé dýky, ale pozornost si získala i série Padlí andělé, která se odehrává ve stejném universu.

Příběh Jo a Syna je totiž šablonovitý. Od začátku do konce, bez pořádného náboje, který dříve dodával vášeň vztahu dvou hlavních postav, a to především díky hlubokým charakterům a té vykreslující „omáčce“, kterou je autorka pověstná. Bohužel tentokrát jsou postavy zaměnitelné, což je škoda. Možná, že už je těch dějových linek a postav v knihách doopravdy příliš.

Na druhou stranu… něco se opravdu mění. Tentokrát se autorka více zaměřila na děj kolem války s Vyhlazovací společností a vypadá to, že ve světě upířích bojovníků se teď hodně změní. Tenhle obrat je velkou neznámou a zároveň zpestřením, které série velmi potřebovala. Příběhově se autorka zase trochu vrací k tomu, co má očividně velmi propracované a promyšlené.

Hříšník je tudíž kniha pro fanoušky, jak už to u takhle dlouhých sérií bývá. Je to jeden z těch spíše průměrných dílů, které si čtenář užije, ale nejspíš se k nim nebude v myšlenkách nijak dlouho vracet. Na druhou stranu ale určitě nelze vynechat, protože díky tomuto dílu se hodně změní, a i po téměř dvěma desítkám knih J. R. Ward opět dokazuje, že má cenu v této sérii pokračovat.

  • J.R. Ward: Hříšník (Bratrstvo černé dýky 18)
  • Baronet, 2021
  • Překlad: Jana Stárková
  • Obálka: Emil Křižka
  • 480 stran, 479 Kč (v e-shopu Fantasye již za 431 Kč)
15. července 2022, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky 18 - Hříšník

Bratrstvo černé dýky 18 - Hříšník
479 Kč 431 Kč