Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hrdina s hlavou v oblacích, jenž dokáže poručit bohům, Laini Taylorová: Snílek Neznámý

Taylorová Laini: Snílek Neznámý

Lazlo Neznámý je prach obyčejným sirotkem. Válka, která zpustošila krajinu, mu vzala úplně všechno, dokonce i jeho identitu. Nezůstalo mu nic, kromě jeho snů. Vyrůstal v klášteře pod přísným drobnohledem mnichů, kteří jeho neustálé zasnění tvrdě trestali. Měl sloužit Bohu, tvrdě pracovat a po nocích se kát, avšak chlapec toužil po něčem docela jiném. Jeho srdce bilo jen pro jeden cíl – Pláč, honosné město s krásnými zlatými kopulemi, které doslova přetékalo pulzující magií. Toužil jen po tom se tam vydat a spatřit nevídanou krásu na vlastní oči, ale jeho přání po dlouhá léta vyslyšeno nebylo.

Avšak přeci se na něj alespoň krapet usmála štěstěna, při dodávce ryb z klášterních luhů a hájů do města se jeho nohy zatoulaly do velké knihovny, která ho naprosto poltila. Studnice vědění naplnila jeho srdce radostí a poznáním. A tak se místo dennodenních modliteb oddával samostudiu. Miloval příběhy, předsádky knih i vůni pergamenu. Mezi tolika vědomostmi si konečně připadal jako doma, tedy až do chvíle, než se před branou objevili cizinci z neprobádaných končin.

Nová série od Laini Taylorové, veleúspěšné spisovatelky, jež mnozí fantasy příznivci znají především díky Dceři kostí a dýmu, která se mimochodem z části odehrává i v Praze, opět zaujala pozornost celého světa. Nejen fanoušci young adult tvorby jásali nadšením. Modrá bichle se zlatavou noční můrou na předsádce si rychle získala uznání i těch největších šťouralů.

Nutno podotknout, že autorka své čtenáře vůbec nešetří, jelikož je doslova vhodí do příběhu. O exteriéru, do nějž je dějová linie situovaná, neví zhola nic, jenže to je bohužel jejich problém. Musí se zhluboka nadechnout a ponořit se do čtení. Poznání totiž čtenáře dostihne teprve poté, co pokoří prvních několik desítek stran.

Laini Taylorová v pěti bodech

  1. Dcera kostí a dýmu nebyla její prvotina, knihy jí vycházejí už od roku 2004.
  2. Je vdaná za ilustrátora Jima DiBartola, který doplnil obrázky k její knize Lips Touch: Three Times.
  3. Na všech skutečných místech, o kterých píše, byla, jako třeba v Paříži nebo Marakéši.
  4. Sklidila několik ocenění, např. New York Times Notable Choldren’s Book a práva na Dceru kostí a dýmu byla prodána do více než dvaceti zemí.
  5. Žije v Oregonu s manželem a dcerou Clementine Pie.

Zprvu vypadá všechno naprosto jednoduché, jasné, a tak trochu idylické, jako kdyby to všechno pozorovali skrze růžové brýle. Pozor, nenechte se zlákat iluzorním řešením. Ve skutečnosti se jedná o klubko intrik, krveprolití a kruté historie, která ani po letech nenechává nikoho chladným. Staré šrámy totiž mnohdy bolí více než ty nově získané. Velká spousta otázek, které se vyrojila při čtení úvodního dílu, bude zodpovězena, ale ještě mnohem víc jich vyplyne na povrch. Samotné zakončení totiž přímo nabádá k tomu, aby si ten, kdo lační po pokračování, ukousal všechny nehty na rukou a na nohou čekáním na to, jak se celá situace nakonec vyvrbí.

Za značnou pozornost stojí především jazyk, nebo spíše styl, jakým je Snílek Neznámý napsaný. Jedná se o neskutečně poetické dílo, plné barvitých, ač trochu „vyumělkovaných“ popisů. Na pultech knihkupectví se nenajde příliš beletrií v tomto duchu. Nicméně díky tomuto drobnému detailu si bude čtenář připadat ještě více pohlcený nevšední atmosférou celého tohoto počinu.

Nejedná se o úplně typické fantasy, i když bezesporu typizovanými prvky oplývá. Mýtické bytosti, nadpřirozeno a špetka té magie tomu rozhodně nechybí. Hlavní hrdina je navíc sympaťák, který si najde cestu ke každému srdci. Nicméně o „klasiku“ se rozhodně nejedná. Tohle dílo je jednoduše jiné, jemnější, živější a opravdu nevídané. Zkrátka snové.

  • Laini Taylorová: Snílek Neznámý
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Adéla Špínová
  • 488 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
14. února 2019, Anastasja Višťalová

Snílek Neznámý 01

Snílek Neznámý 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč