Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti..., rozhovor s Williamem Kingem

William King

HRANÍ WORLD OF WARCRAFT MOC NEPROSPÍVÁ SPISOVATELOVĚ PRACOVITOSTI…

…přiznává kajícně skotský autor William King, kterého tato hra uchvátila natolik, že ve světě WoW tráví dlouhé hodiny. Že to ale s jeho produktivitou práce nebude zas tak špatné, dokazuje odevzdaný rukopis nové knihy, další rozepsaný román a spousta zajímavých nápadů, které se mu honí hlavou a chtějí ven. A chtějí ven v Praze. Bill se totiž přednedávnem i s celou rodinou přestěhoval zpět do hlavního města naší země, což je skvělá příležitost k tomu, aby se Fantasya pokusila vyzvědět, co je nového…

Vítáme zpět v České republice. Jak bylo ve Skotsku?
Díky. Skotsko bylo velmi pěkné, ale také velmi deštivé.

Když jsme spolu mluvili před dvěma lety, těšil jste se na návrat do rodné země. Co vás přimělo vrátit se zpátky do Prahy?
Mé ženě se zastesklo po Česku. A mně také Praha začala chybět.

To nás moc těší. Změnila se Praha nějak za vaší nepřítomnosti?
Vše je tu teď mnohem dražší. Jinak je město stále stejně krásné jako vždy.

Loni u nás vyšel čtvrtý díl Terraršského cyklu – Armáda mrtvých. Jak se vám kniha psala?
Šlo to dost pomalu. To ale u pokračování rozsáhlejších cyklů bývá docela častý případ. Musíte totiž víc přemýšlet o tom, co se stalo i co se stane, a pamatovat si mnohem více detailů.

King 1

Původně jste ale chtěl napsat po Královninu vrahovi ještě dvě knihy. Proč jste nakonec změnil plány?
Chtěl jsem změnit tempo i scenérii. Jako obvykle jsem už měl pár nápadů na další knihy, které jsem chtěl také napsat. Taky mi v Británii diagnostikovali cukrovku, což mi připomělo mou vlastní smrtelnost. Náhle jsem si uvědomil, že jsou knihy, které bych ještě chtěl psát, a že by bylo lepší, kdybych je tedy napsal, dokud mám ještě čas.

ČASEM SE K TERRARCHŮM URČITĚ VRÁTÍM

Bude Armáda mrtvých poslední knihou o terrarších? Neplánujete nějaká nová dobrodružství? Možná něco z historie?
Právě nyní pracuji na dalších věcech, ale časem se k terrarchům ještě vrátím. Mám různé nápady spojené s touto sérií. Chtěl bych vytvořit cyklus příběhů v conanovském stylu v tomto světě před příchodem terrarchů, které by byly pojaty jako klasická sword & sorcery (meč & magie). Také mám nějaké nápady na steampunkové příběhy odehrávající se padesát let po současných událostech, v nichž se potkává magie s průmyslovou revolucí. Tento svět se mi líbí.

Vrátíte se také k Reně, Sardekovi a Rikovi?
Časem určitě ano. Mám tyhle postavy rád a jsou věci, které by se s nimi ještě daly udělat.

VE SKUTEČNOSTI JE MOJÍ FAVORITKOU LADY ASEA

King William: Warhammer 2 - Zabíječ skavenů

Kdo je vaší nejoblíbenější postavou? Jak vidíte vztah mezi Sardekem a Renou?
Na začátku jsem si nejvíce oblíbil Rika a ostatní pícovníky, postupně si mě ale získal Sardec. Ten začínal jako jeden z darebáků, ale jak děj pokračuje, stává se stále komplikovanějším a rozpolcenějším. Na příběhu Sardeka a Reny je skličující, že je to opravdová láska, ale Sardec se stále nedokáže přimět, aby si to připustil. V cestě stojí jeho třídní i rasové předsudky. Do jisté míry to byl docela obvyklý příběh v dobách britského impéria, které je jednou z inspirací, ke kterým se Terraršské knihy vracejí.
Myslím ale, že ze všech postav cyklu je ve skutečnosti mou favoritkou Asea. Ta je velmi silnou osobností prodchnutou zvláštním druhem slušnosti, která neustále válčí s její nemilosrdností a bezohledností. Je také dost idealistická narozdíl od většiny ostatních postav cyklu. To je také jedna z věcí, které ji dělají tak nebezpečnou.

V cyklu využíváte spoustu originálních nápadů. Skvělá je třeba myšlenka „živého“ brnění z Armády mrtvých…
Nejsem si tak úplně jistý, z čeho se tato myšlenka zrodila, ale provází mě už dlouho. Když mi bylo dvacet, líbil se mi organický vzhled brnění v japonském anime. Vzpomínám si, že jsem tuto představu použil ve Waste World, RPG hře, kterou jsem vytvořil v devadesátých letech. Jak můžete rozpoznat i v terraršských knihách, vždy jsem byl tak trochu posedlý nekromancií a takové „podivnosti“ tam přesně zapadají. Na vině je myslím přílišná četba Clarka Ashtona Smithe, kterého jsem hltal jako mladík. Smith psal v třicátých letech úžasně zlověstné a nádherné příběhy odehrávající se na démony sužovaném kontinentu Zothique, které jsem skutečně miloval.

King 2

Terraršský cyklus zatím vyšel v Polsku, Německu či Španělsku. Připravuje se vydání v dalších zemích? A co Británie a USA?
Netroufám si zatím prozradit příliš mnoho, ale vypadá to, že v nepříliš vzdálené budoucnosti by knihy mohly vyjít i v angličtině.

STRÁŽCE ÚSVITU POKLÁDÁM ZA SVOJI NEJLEPŠÍ POVÍDKU

Vaše povídka Strážce úsvitu byla před nedávnem publikována v USA v antologii fantasy příběhů. Jak k tomu došlo? Přišlo to jako blesk z čistého nebe. James Lowder mi napsal a ptal se mě, jestli nemám nějakou newarhammerovskou povídku, protože právě dává dohromady antologii. Poslal jsem mu Strážce úsvitu (Guardian of the Dawn), kterého pokládám za nejlepší ze svých krátkých prací. A naštěstí se mu zalíbila.

Prý už máte hotový rukopis nové knihy. Můžete naznačit, o čem bude?
Napsal jsem román nazvaný Sky Pirates (Piráti oblohy). Je to jedna z těch knih, které jsem chtěl napsat už dlouho, jak jsem se o tom zmínil v jedné z předchozích odpovědí. Kříží se v ní „marsovské“ knihy Edgara Rice Burroughse a cyklus Dying Earth (Umírající Země) Jacka Vanceho. Jsou tu také prvky kyberpunku i konvenčních příběhů ve stylu sword & sorcery. Děj je zasazen do jistého druhu magického postkatastrofického světa, kde jsou létající lodě a lidé mají různé druhy magických implantátů, jež je dělají rychlejšími, silnějšími a houževnatějšími.

King William: Terrarchský cyklus 4  - Armáda mrtvých

A kdo jsou vlastně hrdinové Pirátů oblohy?
Ve skutečnosti je jen jeden, bývalý gladiátor jménem Ulrik, kterého si najme mocný čaroděj, aby mu dělal osobního strážce. Ulrik se následně zaplete do sítě intrik, nájemných vražd a samozřejmě i vzdušných bitev flotil létajících lodí.

VŽDY MĚ PŘITAHOVALY MRTVÉ ZEMĚ A MAGICKÉ PUSTINY

Proč jste si vybral právě toto téma?
Jednou z mých mnoha posedlostí ve fantasy a sci-fi jsou i mrtvé země a magické pustiny. Dá se to poznat třeba z toho, jak mě vždy přitahovaly Pustiny Chaosu ve Warhammeru. Můžete samozřejmě namítnout, že i ty vzducholodě byly v příbězích o Gotrekovi a Felixovi. Často vůbec nevím, proč mě právě takové věci tak oslovují. Vím jen, že je to tak! Tady je to obzvláště nepochopitelné, protože v reálném životě létání nenávidím!

Kdy se můžeme těšit na vydání Pirátů oblohy?
To nemůžu dost dobře říci. Mnohem jasnější odpověď by vám asi dali v nakladatelství Polaris.

King William: Hvězdný vlk

A co nového připravujete?
Právě pracuji na knize, kterou bych nejlépe mohl popsat jako mix starověkého Říma a Warhammeru. Tato kombinace funguje kupodivu překvapivě dobře. K dispozici jsou rasy jako minotauři a satyrové či nejrůznější druhy tajných kultů k podivným bohům. Jedním z význačných rozdílů mezi mým světem a realitou je, že tvrzení některých významných římských šlechtických rodin o tom, že pocházejí z bohů (například Caesar z Venuše), se u mě stává skutečností. Jsou tu lidé, kteří pocházejí z boha války, jsou mocnými válečníky a velmi rychle se uzdravují. Jiní pocházející z boha moří zase mohou dýchat pod vodou, a tak dále. Tato kniha je také návratem k mým kořenům, protože to je sword & sorcery ve stylu Roberta E. Howarda, Michaela Moorcocka a Gotreka a Felixe.
U této knihy mohu dokonce říci, odkud pochází má inspirace. Vždy jsem miloval řecké a římské mýty. Když jsem byl na škole, studoval jsem šest let řečtinu a latinu, takže mě tento materiál pohltil prakticky ve stejné době, kdy jsem četl Tolkiena, Howarda a Moorcocka. A to vše se pak v mojí hlavě promíchalo.

Vždy mě zajímalo, jaký je vlastně život spisovatele na volné noze…
V podstatě takový život sestává hlavně z toho, že se každý den pokoušíte psát a také hodně čtete. Jediný větší rozdíl u mě je v tom, že nyní také hraji hodně World of WarCraft, což tedy zrovna moc neprospívá mé produktivitě práce.

Zbývá vám ještě čas na čtení?
Nedávno jsem (ze zjevných důvodů) četl hodně o Caesarovi a teutonech. Také hodně čtu Glena Cooka a Grega Keyese. A znovu jsem se vrátil ke svým starým oblíbencům z mládí, jako jsou Robert E. Howard, Knihy Kaneovy Karla E. Wagnera, Fafhrd a Šedý Myšilov Fritze Leibera či Moorcockův Elrik.

17. června 2009, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti...
De Dragoth - 18. 06. 2009 12:40

V jaké části Prahy King žije?
RE: Ad Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti...
zvedavec - 18. 06. 2009 16:44

heh, tak toto ti asi pre istotu nepovedia :)
RE: RE: Ad Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti...
De Dragoth - 19. 06. 2009 19:58

Jenže King by mohl udělat v Praze autogramiádu a nejlépe v hernách, kde se hraje stolní Warhammer (Černý rytíř, Ogří doupě). A autoři rozhovoru mu vůbec nedali otázku jestli plánuje nějakou autogramiádu. Hmmm. Budu se ho muset zeptat sám zase po emailu.
RE: RE: RE: Ad Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti...
Jeod - 06. 08. 2009 00:35

To, co mě nejvíce zajíma v tomto článku není: Bude ještě King psát pro Gamesworkshop zase Gotreka, popřípadě Hvězdného Vlka? A umí vlastně česky, kdybych mu chtěl napsat email? Předem díky za odpovědi.
Updated Yak or Merino Wool Info
FrankJScott - 07. 01. 2023 14:03

For the man asking about 4xl thermal top, carhartt waffle thermal, organic long underwear, long underwear for skiing, plain thermal long sleeve shirts, cheap long underwear, I highly recommend this top rated yak or merino wool forum or 3sixteen long sleeve thermal, womens ski long underwear, rapha base layer merino, airblaster women's merino ninja suit, terramar merino woolskins, waffle thermal long sleeve, on top of this great yak or merino wool url as well as thermal wear, merino wool ski base layer, smartwool women's merino 150 tee, sweaty betty ski base layer, footjoy thermal base layer shirt, under layers, on top of this great yak or merino wool blog which is also great. Also, have a look at this useful yak or merino wool info and don't forget men's cold weather underwear, thermaskin long underwear, sweaty betty ski base, merino wool shirt big and tall, smartwool intraknit 250, smartwool intraknit merino 250, not to mention this excellent yak or merino wool info alongside all waffle thermal underwear, hanes thermal bottoms, 100 cotton long johns mens, smartwool 150 base layer mens, smart wool intraknit, windproof long underwear, and don't forget best yak or merino wool blog which is also worth a look. I also recommend this excellent yak or merino wool site as well as tall mens thermal tops, 4xl long underwear, capilene long underwear, mens waffle thermal, merino wool base layer long johns, all in one ski base layer, alongside all this high rated yak or merino wool site alongside all women's base layer tops for skiing, mens base layer sets, best women's wool base layer, underwear thermal clothing, black thermal long sleeve, duofold merino wool, as well as top yak or merino wool advice on top of costco mens thermals, thermals shop near me, thermal camo shirt, big mens long johns, wool layers, alfani thermal shirt, which is also great. Finally, have a look at this great yak or merino wool forum with smartwool base layer bottoms womens, sitka merino base layer, mens long johns all in one, womens ski underlayer, premium merino yak, thermal men set, for good measure. Check more @ Great Instagram Service Site 2ad162c
Great Hints For Picking UK Garden Tools
FrankJScott - 02. 03. 2023 21:05

In response to the lady talking about cheap hedge cutters, worx wg217, soil blocker, weed digger, best long reach cordless hedge trimmer, most powerful electric leaf blower, mini hedge trimmer b&q, hedge trimmer stihl battery, hand held pump sprayer, stihl long reach hedge trimmer for sale, stihl long reach battery hedge trimmer, I highly recommend this cool training for uk garden tool details on top of macallister petrol hedge trimmer, stihl vacuum shredder, heavy duty retractable garden hose reel, manual garden tiller, self coiling hose, best ryobi leaf blower, half inch garden hose, behts300, garden hose wilko, stihl hs 56 hedge trimmer, best garden loppers, top lawn mowers 2021, hozelock starter hose, best pruners, ryobi battery operated hedge trimmer, look at this sources tell me on uk garden tool tips and don't forget bosch leaf vacuum, cultivator hoe, tesco hedge trimmer, hs45 hedge trimmer, double male hose connector, tiller tool, garden robot weeder, greenworks leaf blower 40v, garden hand rake, stihl hs45 24 inch hedge trimmer, ryobi 18 volt hedge trimmer, makita small hedge trimmer, b&q garden equipment, water hose reel, telescopic hedge shears, try this my latest blog post on uk garden tool advice for hs46, tagliasiepi stihl hs 45, cordless hedge shears, tesco garden tools, forks in garden, garden rake wilko, a hoe tool, stihl hs45 petrol hedge trimmer best price, stihl hs45 ignition module, battery hedge trimmer argos, greenworks 60v hedge trimmer, . See More Her Response For Good Mastiff Breed Advice 2e04497
buy generic viagra without prescription
enrocky - 28. 05. 2023 20:02

which is better cialis or viagra In the US, approximately 2600 men will be diagnosed with breast cancer each year

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).