Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hra o život začíná , Nobuaki Kanazawa: Královská hra 01 (Královská hra 1)

Kanazawa Nobuaki: Královská hra 01

V žánru hororové mangy v Česku příliš titulů zatím nevyšlo. Nakladatelství Crew se to ale rozhodlo změnit s vydáním zbrusu nové série, která v zahraničí sklidila poměrně kladné ohlasy. V Královské hře jde totiž pouze o jedno – splnit příkaz, který vám Král zadá, jinak zemřete. Co vše tedy čtenáři mohou čekat?

Nobuaki Kanazawa je úplně obyčejný středoškolák, jehož největším cílem je dostat svou přítelkyni Čiemi do postele. Bezstarostné dny se však brzy změní v hru o přežití. Celé Nobuakiho třídě začne někdo skrývající se pod přezdívkou Král posílat tajemné smsky s příkazy, které musí dotyční splnit, jinak zemřou. Nikdo tyto úkoly nebere zcela vážně a celá třída si myslí, že jde pouze o špatný vtip. Brzy však pochopí, že se krutě mýlili.

Jakmile začnou studenti umírat, celá situace se obrátí o tři sta šedesát stupňů. Úkoly, které byly zprvu nevinné a snadno splnitelné, jsou postupně těžší a těžší. Z polibku se stává sex se spolužačkou, která již má přítele či soutěž o popularitu. Kdo je vlastně Král? A proč právě Nobuakiho třída? Soutěž o život právě začíná!

Nic pro mladší

V loňském roce u nakladatelství Crew vyšel první svazek hororové manga série Královská hra, čítající celkem 5 svazků. Jedná se tedy o jednu z kratších sérií, kterou budou mít čtenáři za rok a půl dosbíranou. Za příběhem stojí jmenovec hlavního hrdiny, Nobuaki Kanazawa, za kresbou pak Hitori Renda. Překlad protentokrát nemá na svědomí Anna Křivánková, ale Tomáš Jurkovič. Poměrně realistická kresba Hitoriho Rendy rozhodně není pro každého. Jelikož série spadá pod hororový žánr, autoři se nevyhýbají násilnostem a některé ze smrtí jsou poměrně dost grafické, nic pro slabší žaludky.

Nobuaki Kanazawa v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1982 v Japonsku.
  2. Tvoří pod pseudonymem Pakkuncho.
  3. Proslul svými děsivými romány, které mají netradiční dějovou zápletku.
  4. Královská původně vyšla román a jako manga byla vydána až v roce 2011.
  5. Norio Tsuruta adaptoval Královskou hru i ve filmové podobě, která vyšla taktéž v roce 2011.

Prostředí střední školy a fakt, že je hlavní hrdina mužského pohlaví, s sebou přinášejí i spoustu sexuálních narážek a scén, které nepřímo poukazují na přítomnost sexu. Z toho tedy vyplývá, že si příběh spíše užijí starší čtenáři, kterým bylo alespoň patnáct let. Celý koncept hry o život sice svým nápadem v některých aspektech připomíná starší Battle Royale, zpracování je však daleko originálnější. Autoři do hry zapojili moderní technologie v podobě telefonu, skrze který celá hra probíhá. Vše také závisí na spolupráci celé třídy, jakákoli msta či snad pouhý vtip mohou okamžitě vést k něčí smrti.

Co bude dál?

I přes odlehčený tón několika prvních stran, ve kterých autoři představují hlavní hrdiny a celý koncept Královské hry, se manga zhruba po polovině vrhá do akce. I když se některé úkoly mohou zdát absurdní, přesto v sobě skrývají jakousi zvrácenost, která čtenáře přitahuje. Čtenáři tak budou spolu s hlavními hrdiny se zatajeným dechem čekat na další úkol a na to, kdo zemře. Různorodost úkolů přispívá k udržení pozornosti a touze číst dál. Zajímavostí je i to, že se ve třídě nachází hned několik párů. Některé příkazy tedy mohou velmi významně ovlivnit jejich další fungování.

V loňském roce vyšly u Crwe hned dva svazky z pěti. Na ten třetí se fanoušci mohou těšit již v březnu. O populárnosti série napovídá i fakt, že se oba dosud vydané díly umístily v Top 10 nejprodáva­nějších titulech na webu nakladatelství Crew. Ti otrlejší si čekání mohou zkrátit i anime adaptací Ousama Game the Animation (12 epizod) z roku 2017, která však schytala spoustu kritiky. Anime totiž adaptovalo jak původní Královskou hru, tak i její spin-off King’s Game: Extreme, což pobouřilo celou řadu fanoušků původní manga série, nemluvě o absurdních úmrtích, které je možné v anime vidět.

Královská hra zaujme všechny, kteří hledají hororový příběh plný akce, napětí, lechtivých scén a boje o přežití.

  • Nobuaki Kanazawa: Královská hra 01 (Královská hra 1)
  • Crew, 2019
  • překlad: Tomáš Jurkovič
  • 180 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
3. února 2020, Kateřina Kopišťová

Královská hra 01

Královská hra 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč