Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hororové osvícení se nekoná, ale i tak Tma potěší, Jozef Karika: Tma

Karika Jozef: Tma

Po Strachu a Trhlině přichází třetí děsivé dobrodružství. Podaří se Karikovi zopakovat úspěch předcházejících horských hororů nebo zanechá Tma nenaplněná očekávání?

V roce 2017 vtrhl na pulty českých knihkupectví mysteriózní horror Trhlina a doslova spustil čtenářskou mánii. Předchozí romány ve velkém vycházely v dotiscích a bylo tedy jenom otázkou času, než se nakladatelství Argo pustí do dalších titulů slovenského autora. Autora, který si podmanil českou literární scénu. Jozef Karika.

Novela Tma na Slovensku vyšla v roce 2015 a předcházela bestsellerové Trhlině. Po českém vydání Strachu (2016) a Trhliny (2017) se zpětně dostalo i na Tmu. Novela, která se nemůže pochlubit propracovanou meta formou, ale potěší mrazivou atmosférou a psychologickou sondou do duše hlavní postavy.

Hlavní postavou příběhu je vyhořelý televizní scénárista, který utíká před svou manželkou a starostmi na horskou chatu. Očekává víkend naplněný odpočinkem a občasnou prací na televizním seriálu. Plánovaná idylka se záhy mění v noční můru a scénárista se stává vězněm ve vlastní chatě, jejíž dveře nejsou zamčené. Venku se stmívá, v krbu dohořívá poslední polínko a se soumrakem přichází nezvaný host. Boj o holý život může začít.

Jozef Karika v pěti bodech

  1. Úspěšný slovenský autor a publicista díky románu Trhlina v roce 2017 spustil lavinu zájmu po záhadném mizení lidí v okolí hory Tribeč.
  2. Karikova tvorba se dělí do dvou skupin. Na horory odehrávající se převážně v horských oblastech a na detektivní thrillery zabývající se mafií na českém a slovenském území.
  3. Novela Tma vyšla chronologicky před Trhlinou, avšak díky úspěchu tribečského horroru se Argo rozhodlo vydat i Tmu.
  4. Meta román Trhlina pomyslně navazuje na Strach. Hlavní postava formou rozhovoru popisuje příběh, který se podobá osudům postav románu Strach.
  5. Doposud posledním hororovým dílem je Propast, jíž se dostalo prozatím nejrozporuplnějších ohlasů.

Na Karikovo hororové tvorbě si lze povšimnout několika charakteristických znaků. Všechny děsivé romány se odehrávají na horách a hlavním motivem je lidská příčetnost. Kolik je lidská psychika schopná unést, než se úplně zlomí? Zatímco v Trhlině je rozklad lidské duše stupňován, ve Tmě (vzhledem k rozsahu) nabere zhroucení rychlé tempo. Postava scénáristy je napsána poměrně realisticky a díky popisu z první osoby je čtenář schopen se s hlavní postavou velmi rychle ztotožnit. Díky tomu pocity úzkosti, strachu a naprosté beznaděje působí děsivě sugestivně. S přibývajícími stranami se stupňuje napětí, jedna záhada stírá druhou a vidina šťastného konce je v nedohlednu.

Karika není žádný romantik, a tak si čtenář společně s hlavní postavou projde duševním peklem. Na poli dvě stě stran je vybudován souboj mezi lidskou psychikou a horskou přírodou. Survival horor není na literárním poli příliš k vidění, a tak je Karikovo pojetí svěžím příspěvkem do tohoto subžánru. Situace začne skřípat v momentě, kdy dojde na lámání chleba. Novodobé horory obecně trpí problémem rozpačitých konců a Karikova Tma na tom není jinak. Zatímco Trhlina dokázala svou pointou relativně uspokojit každého čtenáře, Tma je na tom o poznání hůř. Na vině je (pochopitelná) proměna hlavní postavy v šílence a závěrečná snaha o zmatení čtenáře na poslední chvíli.

Karikova Tma je třetím děsivým románem a navazuje na úspěšné tažení Strachu a Trhliny. Zatímco Trhlina byla schopná upoutat od začátku do konce, Tma trpí místy neúnosným natažením. Základní motiv boje o vlastní příčetnost v okolí nepříznivých hor by vydal na atmosférickou povídku či sto stránkovou novelu. Díky roztažení na dvě stě stran a snaze o šokující meta závěr zanechává další horské dobrodružství nepříjemnou pachuť. Pachuť něčeho, co zpočátku chutnalo skvěle, ale s přibývajícím časem ztrácelo na intenzitě, až chuť vyvanula do ztracena.

  • Jozef Karika: Tma
  • Argo, 2018
  • Překlad: Jiří Popiolek
  • 208 stran, 248 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
21. dubna 2019, Ladislav Svatoš

Tma

Tma
Vložit do pytle na zboží  Koupit 248 Kč 223 Kč