Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hon za tajemstvím Hvězdoměnců spěje ke svému konci, Julie Nováková: Hvězdoměnci (Blíženci 3)

julie-novakova-hvezdomenci

Zatímco se letošní léto pomalu, ale jistě přehouplo do své druhé poloviny a většina z nás si užívá lenošení u vody, v Brokilonu nezahálí a chrlí na své fanoušky jednu novinku za druhou. I díky tomu se nedočkaví čtenáři dočkali již necelé dva měsíce od uvedení druhého dílu trilogie Blíženci z pera Julie Novákové také závěrečné části. Odhalí však autorka ve třetím dílu všechna tajemství Hvězdoměnců, nebo zůstanou některé otázky nezodpovězeny?

Julie Nováková, potažmo nakladatelství Brokilon, může touto trilogií bezesporu aspirovat na nejrychleji vydanou knižní sérii u nás. Osobně si tedy rozhodně nevybavuji, že by se některému nakladatelství podařilo vydat celý komplet během půl roku. Pro čtenáře to je ovšem jedině dobře, protože málokoho baví čekat na zakončení jeho oblíbeného příběhu klidně několik let. Vraťme se ovšem zpět k Blížencům a nahlédněme do víru událostí, které mohou zásadně ovlivnit lidstvo na dlouhá léta dopředu.

V závěru předchozího dílu jsme hlavní hrdiny příběhu opustili ve chvílích, kdy se na všech frontách schylovalo k zásadním průlomům. Tajemství Calabiho-Yauových tunelů visí na vlásku a je jen otázkou času, kdy Celeste Hewittová nalezne za pomoci dvojice záhadných bytostí odpovědi, které jí pomohou odstartovat novou éru lidské historie.

V témže čase vrcholí i válka mezi Nytthemem a Novou Hanojí, která postupem času přerostla v daleko důležitější konflikt, než se na první pohled mohlo zdát. Ústředním bodem tohoto konfliktu je totiž zdánlivě bezvýznamná planetka Jitřní poutník, na které se však nalezly pozůstatky dávné rasy Hvězdoměnců. Karty jsou rozdány a záleží jen na hráčích, kdo tuto partii dovede do vítězného konce.

Julie Nováková v pěti bodech

  1. Autorka pěti románů a více než třiceti povídek v časopisech a antologiích.
  2. Především její povídková tvorba se může pyšnit řadou ocenění a nominací na literární ceny.
  3. Působí jako nezávislá redaktorka časopisu XB-1 a jeho webových stránek.
  4. Věnuje se i publikování v zahraničních médiích, jakými jsou například Clarkesworld či Fantasy Scroll.
  5. Překládá eseje Jasona Sanforda pro XB-1 a další texty pro jiné časopisy či weby.

Stejně jako v předchozím díle i zde se čtenáři na začátku dočkají krátkého shrnutí událostí z předchozích knih. Tento souhrn rozhodně napomáhá v celkové orientaci v samotném ději. I když, na druhou stranu, tato trilogie vyšla opravdu rychle za sebou, a tak si většina čtenářů bude jistě dobře pamatovat, o čem nedávno četla.

Jelikož jsou Hvězdoměnci třetím a závěrečným dílem této série, je vcelku jasné, kolem čeho se bude kniha točit především. Autorka v jednotlivých částech finišuje všechny dějové linie a postupně odhaluje jednotlivá tajemství, která však mají jedno společné. Tím je záhadná rasa stavitelů mezihvězdných tunelů, které lidstvo v současnosti využívá. Přestože se Julie Nováková snažila rozložit vyprávění rovnoměrně mezi všechny postavy a události, po dočtení se nelze ubránit pocitu, že minimálně děj okolo Tilde s Lennoxem a Arthurem je trochu odsunut na druhou kolej.

Přestože jsou Hvězdoměnci závěrem trilogie, Julie Nováková ani zde neopomněla přivést na scénu nového hrdinu. V tomto případě se jedná o bývalou operní divu Banh Thi Mai, která dostává za úkol prozkoumat záhadné zařízení na Jitřním poslu. A přestože jí patří v celém příběhu pouze kratší část, o to důležitější roli může nakonec sehrát.

Když už jsme u samotného závěru, autorce se podařilo odpovědět na většinu položených otázek, a tak čtenáři nebudou mít po dočtení mnoho důvodů k nespokojenosti. Jako celek tato trilogie působí vcelku svěžím dojmem a jistojistě bude ideálním společníkem na dovolenou nebo dlouhé zimní večery. Po dočtení však nejednoho čtenáře napadne otázka, jestli je toto skutečně závěr, protože již na první pohled je jasné, že si autorka nechala otevřená vrátka pro případné pokračování. Avšak jestli se v budoucnu budeme moci ponořit znovu do tohoto univerza, je zatím ve hvězdách. A tak nám nezbývá nic jiného, než nepohrdnout i dalšími knihami z edice Evropská space opera, která již teď nabízí řadu opravdu zajímavých titulů.

  • Julie Nováková: Hvězdoměnci (Blíženci 3)
  • Brokilon, 2015
  • obálka: Jakub Javora
  • 280 stran, 258 Kč (v e-shopu Fantasye již za 232 Kč)
11. srpna 2015, Petr Čapek

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Blíženci 3 - Hvězdoměnci

Blíženci 3 - Hvězdoměnci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 258 Kč 232 Kč