Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hobiti a zaklínači! V prosinci si s Pevností užijete starou dobrou fantasy, Pevnost 12/2014

Pevnost 12 2014

Se železnou pravidelností všichni na konci roku bilancujeme, popřípadě se rádi vracíme domů a ke kořenům. A ke kořenům fantasy se vydává i prosincová Pevnost, kterou zmítají hlavně dva fenomény, jaké by měl znát každý fantazák – Středozemě a Zaklínač. Ale je toho mnohem víc.

Ať už si o Jacksonově megalománii a puzení natočit Hobita jako akční pohádku pro dospělé, která se odehrává kdesi v alternativním vesmíru k původní Tolkienově předloze, myslíte cokoli, nepopřete, že to je hit, co cloumá světem. A tak se na něj do kina půjdou podívat i ti největší skeptici, čistě proto, aby si na pana režiséra zanadávali. A ti ostatní si mohou užít poslední výlet do Středozemě, ke kterému jim prosincová Pevnost servíruje desetistránkový manuál, jenž shrne nejpodstatnější informace, ale přinese i řadu zajímavosti. Tak schválně, věděli jste, že se světem Pána prstenů mají jistou spojitost i slavní Beatles?

Sapkowski Andrzej: Zaklínač - Bouřková sezóna
Druhým velkým fenoménem nového čísla je samozřejmě Zaklínač Geralt, který se po dlouhých letech zase objevuje na scéně a opět skáče přes kaluže. Doslova. V novém románu, který se vrací do dob zaklínačských povídek před tím, než Geralt potkal cintránskou dědičku Ciri, totiž bude muset bělovlasý vědmák čelit bouřím, ženám, politickým pletichám, čarodějům a jejich zpackaným projektům či obyčejným nestvůrám. Je to jízda jak za starých časů, a tak se Bouřková sezóna stala knihou měsíce a zabrala si pro sebe hned čtyři strany. Redakce časopisu tu přiblíží celou ságu nováčkům, přinese i první dojmy z nové knihy a navíc přidá velký rozhovor se samotnou ikonou polské fantasy, Andrzejem Sapkowským.

I druhá polovina nové Pevnosti se sladila s hlavními tématy, a tak se herní sekce vrací k devíti nejlepším počítačovým hrám ze Středozemě, zatímco historie si vzala do parády příběhy o zaklínačích a snažila se zjistit, jestli je na každém šprochu historické pravdy alespoň trochu. Navíc Míla Linc připojil i bestiář zaklínačských protivníků, se kterými byste se ve středověké Evropě rozhodně nechtěli potkat.

Zaklínačky a vlkodlačky

Zaklínačů se nepřímo týká i jedna ze dvou povídek prosincového čísla od Hany Káňové. Život moderního zaklínače je fantasy ze současného Česka, vyprávěná pohledem pragmatické mladé antropoložky-pedoložky, která na vykopávkách v zakopané tuzemské vesnici objeví pohřbenou čarodějnici. Celému textu zdatně sekunduje i druhý příběh z pera Markéty Klobasové, kde se zase vlkodlačí dívka s árijskými rysy vydává do područí nacistického Německa, aby pro budoucnost Říše povila dokonalého potomka. Nebo že by ne?

Obě prosincové povídky mají až překvapivou řadu věcí společnou: napsaly je takřka neznámé autorky (pouze Klobasové vyšla před půlrokem povídka, taktéž v Pevnosti), odehrávají se v poměrně ohraných kulisách, vyznačují se ne zcela originálními motivy. A především jsou obě proklatě dobré. Obě hrdinky jsou od první chvíle sympatické, jejich příběhy uvěřitelné, promyšlené a velmi čtivě napsané, takže čtenáři ani v nejmenším nevadí, že takových příběhů už četl stohy. I povídky se proto v prosincové Pevnosti stejně jako téma vrací ke kořenům, a je to jedině dobře. Že by vycházely dvě nové hvězdy české fantastiky?

Jodorowsky Alejandro & Giménez Juan: Kasta Metabaronů (váz.)
Splněné sny

Že mi z výčtu vypadl komiks? Ale kdeže, i na ten redakce letos v prosinci pamatovala a vytáhla se s článkem o nové pecce, kterou nakladatelství Crew opět zamazává díry na tuzemském trhu s kreslenými bublinami. Kasta metabaronů je totiž mix řeckých bájí a spaceopery, který se vyplatí přečíst. A pokud holdujete spíše rozpohybovaným obrázkům, zkuste dvě anime legendy Berserk a Samurai Champloo. Nebudete litovat.

Jinak samozřejmě nová Pevnost přináší klasický servis recenzí a novinek ze světa fantastiky, na který jsme zvyklí. Martin Fajkus navíc ve svém úvodníku zmiňuje, jak byl překvapený, nakolik je aktuální číslo plné splněných snů, které si tvůrci filmů, knih, her i samotného časopisu nadělili pod letošní vánoční stromeček. A sami čtenáři si tam nemohli přát nic lepšího než novou Pevnost.

Procházka Jiří Walker: Hvězdní honáci - CD

Dále v čísle 12/2014

  • Audioknižní příloha Jiří W. Procházka: Hvězdní honáci
  • Vánoční tipy pro geeky
  • Rozhovor s Jamesem Dashnerem, autorem trilogie Labyrint
  • Literární hlídka vyhlíží Černá křídla Cthulhu
  • Celostránková recenze na Halo: The Master Chief Collection
  • Prohnilá scéna českého MineCraftu
  • Kounovské kamenné řady: Podivný vzkaz z pravěku
  • Sibiřští šamani v rubrice Magie
29. listopadu 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

WTF?
Dan - 07. 12. 2014 19:29

Musím se zeptat, jaqk si pan "recenzent" představuje neohrané kulisy u povídek zasazených do našeho světa a posunuté za hranu reality? A dovolil bych si nesouhlasit s jeho pohledem na originalitu. Jak zaklínač(ka) v dnešním světa, tak vlkodlak v Třetí říši jsou dost neokoukané nápady. BTW: obě autorky jsou již dost známé na internetu, to se nepočítá?
Neznámé?
Randalf - 08. 12. 2014 21:56

Pravda, třeba takovou Lemurii by redaktor znát mohl ;) http://www.lemurie.eu/e-shop/lemurie-vsechna-cisla/13-lemurie-2012-03.html

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).