Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hněv draků očima redaktora Honzy: Panuje kolem nové africké military fantasy Ewana Wintera jenom zbytečný humbuk?, Ewan Winter: Hněv draků (Žár 1)

C27E89B9-E81D-456C-B52F-6F1D6294CA6B

Fantasy s africkými prvky je v češtině i ve světě stále značný nedostatek, Ewan Winter a jeho nová série Žár tak nabízí odpověď na otázku, jaké žánrové knihy by si přáli teenageři v Africe během svého dospívání. Respektive jaké knihy by si kdysi přál číst alespoň jeden tamější teenager, tedy autor knihy. Výsledkem je slibná a čtivá akční jízda, která ovšem prozatím skrývá řadu začátečnických chyb.

Vyvolený národ Omehijců musel kdysi kvůli střetu s nepřítelem opustit zemi, jež mu svěřila do pečování sama Bohyně. Evakuační lodě přistály na plážích nového kontinentu, země však už byla obsazena bezbožnými Xiddánci, kteří se půdy nechtěli jen tak snadno vzdát. O několik set let později Omehijci už na novém kontinentu mají své exilové království, válka s Xiddánci však stále trvá a co víc, postupem času trosečníci postupně ztrácejí síly a hrozí, že přesila barbarů je přemůže.

Uprostřed toho všeho si náctiletý Tau dlouho myslel, že se ho válka týkat nebude, a spřádal plány na tichý život na venkově. Jenže násilná smrt jeho blízkých všechno změnila a mladík přísahal, že se navzdory svému nízkému kastovnímu původu stane nejlepším bojovníkem svého národa. Boj proti Xiddáncům je mu však ukradený, jde mu hlavně o pomstu na šlechticích, kteří jeho idealizovanou budoucnost zničili.

Ve své prvotině Hněv draků představuje Ewan Winter zvláštní směsici prvků. Předně jde o young adult román o hrdinovi povstávajícím z trosek zničené rodiny, staví tedy na věky ozkoušeném schématu, kdy si hrdina musí projít několika koly tréninků a zkoušek, aby na své cestě za pomstou vůbec mohl obstát. Zároveň jde o říznou military fantasy, kde neustále někdo s někým bojuje, krvácí a často umírá, leckdy i v řadách kladných hrdinů, kteří ostatně ne vždy sami činí zrovna chrabré skutky. A pak tu máme africké vlivy v čele s názvoslovím a jmény silně inspirovanými jazyky dotyčného kontinentu, ale také se skutečností, že celý národ Omehijců je černé pleti a vládne mu matriarchát.

Ewan Winter v pěti bodech

  1. Narodil se jihoafrickým rodičům ve Anglii v roce 1991. Vyrůstal v Zambii, nyní žije v Kanadě.
  2. Studoval práva, živit se ale začal jako filmař a ve volném čase se dal do psaní knih.
  3. Prvotinu Hněv draků si napřed vydal samonákladem, později vyšla znovu pod hlavičkou velkého nakladatelství jako úvodní svazek plánované čtyřdílné série.
  4. Hněv draků se také v roce 2020 umístil mezi stovkou nejlepších fantastických děl všech dob dle časopisu Time.
  5. Zatímco první dva díly série Žár už oba vyšly česky, třetí The Lord of Demons (Pán démonů) se v originále zatím plánuje na rok 2023.

Už jenom tento výčet by pro mnoho čtenářů mohl znamenat, že se na literární scéně, která v posledních letech čím dál více otevírá dveře africkým a asijským vlivům, objevil nový silný hlas. Nejspíš by tomu tak i bylo, kdyby zároveň nešlo o prvotinu s řadou much. Navzdory výjimečně čtivému jazyku totiž román snadno znudí kvůli tomu, že obsahuje pouze jednu velmi přímou příběhovou linku, která kromě jednoho či dvou zvratů přinese jen minimum překvapení a spíše jen vrší další souboj přes souboj. Hlavní hrdina postupně obětuje kousky sama sebe, aby získal stále lepší a lepší bojové dovednosti, a úzký okruh vedlejších, prvoplánových a zhusta mužských, postav mu v tom pouze sekunduje. Čtenářské databáze jsou tak plné komentářů, že navzdory marketingovému humbuku jde o prázdný román, s nímž není radno ztrácet čas.

Jak to tak bývá, pravda bude asi někde uprostřed. Navzdory pevné vazbě, líbivé obálce a kvalitnímu českému překladateli skutečně jde o pohříchu jednoduchý román, kde se zvláštním způsobem snoubí brutalita soubojů s chlapeckou naivitou. Ewan Winter ale zároveň dává tušit, že mu možná přece jen jde o víc. Jedním z klíčových aspektů knihy je také totiž extrémně zkostnatělý kastovní systém, jehož existence hrdinovo rodinné neštěstí způsobila a jemuž navzdory hrdina celou dobu bojuje. V románu jsou i titulní draci, ty si však Omehijci drží násilím, které autor neváhá prezentovat i s jeho barbarskými detaily. A zároveň Winter poodhaluje i fakt, že ve světě Žáru existuje zajímavé propojení mytologie a magie, řadu detailů o jeho fungování si však zatím nechává pro sebe. V neposlední řadě nejde opomenout ani vygradované finále, kde se stejně jako na začátku ukáže, že všechny hrdinovy plány mohou opět snadno vzít za své.

Ačkoli má Hněv draků bohužel řadu slabin, skutečně jde o nový zajímavý hlas žánru, který opět dokazuje, že ve fantazii se hranice nekladou a že napsáno rozhodně ještě nebylo všechno. Winter poutavým způsobem dosvědčuje, že africké příběhy ve fantasy mají nezastupitelné místo, zároveň však v debutovém románu dává tušit, že sám jako autor má ještě mezery, které musí vylepšit. Přesto se vyplatí první díl Žáru dočíst a sáhnout po dvojce Plameny pomsty, jež už v rychlém sledu také dorazila na český trh. Naděje, že teprve tady se série pořádně rozjede, totiž nejsou malé.

  • Ewan Winter: Hněv draků (Žár 1)
  • Argo, 2022
  • překlad: Milan Pohl
  • obálka: Karla Ortiz
  • 528 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
15. listopadu 2022, Jan Nohovec

Hněv draků

Hněv draků
Vložit do pytle na zboží  Koupit 598 Kč 538 Kč