Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hledání vlastních kořenů přivede Jeffersona Taytea k odhalení možného Spříznění s temnou a krvavou Třetí říší, Steve Robinson: Spříznění (Jefferson Tayte 5)

Robinson Steve: Spříznění

Nejnovější pátrání v rodinné historii Jeffersona zaválo až do německého Mnichova. Těsně před smrtí Tayteovi přítel svěřil údajnou fotografii jeho matky. Vágní stopu mířící snad k některému z předků mladému vědci možná pomůže rozluštit Johann Langner. Současný vlastník budovy, před kterou se žena po druhé válce nechala zvěčnit, leccos zažil a mnohé ví. Dosud však byl pro setkání se zoufalým Jeffersonem příliš nemocný. Ale to se změnilo.

Britský spisovatel, pro čtenáře cyklu s povědomou slabostí pro genealogii a vzdálený kontinent jeho předků, Steve Robinson, znovu nechává životem zkoušeného hrdinu poznávat hranice jeho schopností a sil. Nejnovější pád králičí norou rodinné historie totiž neohrožuje pouze Jeffersona, ale zejména jeho přítelkyni Jean. Při odhalování Tayteovy minulosti je mu totiž nejen vítanou oporou, ale zejména neocenitelnou pomocnicí.

Populární literární série líčící život ohrožující dobrodružství slovutného genealoga Jeffersona Taytea již popáté své ctitele vtáhne do děsivě známé, avšak překvapivě vražedné současnosti. Tentokrát autor uchystal sympatickému čtyřicátníkovi konfrontaci s velmi nečekaným a hrozivým tajemstvím. Je otázkou, zda se vědec s aviofobií dokáže postavit vlastní minulosti stejně neohroženě jako cizím démonům.

Některá tajemství je snad lepší nechat spát, hlavně ta z vlastní minulosti

Pokračování strastiplné pouti Jeffersona Taytea za odhalením rodinné historie odstartovalo předání fotografie jeho matky. Nějaký čas se obrázek pro genealoga stává jediným hmatatelným spojením s předky a muž, který by jej snad dokázal posunout dále, je nedosažitelný. Znenadání však Jeffersona pozve do Mnichova. Nadějná cesta k vysvobození od nevědomosti se ale záhy mění v boj o život.

Příběh bývalého důstojníka Wermachtu Johanna Langnera může Taytea dovést k tajemství hrozivějšímu, než si uměl představit. Jefferson s Jean se stávají trnem v oku mnichovským neonacistům i někomu ještě mocnějšímu a krutějšímu. Pokud bude genealog dál hledat své kořeny ztracené v popelu a krvi Třetí říše, může pomoci lovci válečných zločinců. Jestli se ovšem vítězného konce dožije. První výhrůžky i útok na sebe nenechají čekat a zamilovaný pár stojí před trpkou volbou. Mají se zachránit nebo zpronevěřit sami sobě?

Další vyprávění z let poznamenaných utrpením i nadějí

V pořadí již čtvrté pokračování atraktivních peripetií sympatického Jeffersona Taytea čtenáře opět vtáhne do víru neblahých událostí druhé světové války. Na rozdíl od předchozího svazku čeká zvědavého genealoga tentokrát exkurze do pohnutých osudů účastníků válečného běsnění v Hitlerově Německu. Minulost znovu vrhá stíny na životy vědcových současníků a ohrožuje nejen ty, kteří nějak souvisejí s válečnými událostmi, ale i jeho samotného.

Steve Robinson v pěti bodech

  1. Narodil se v Kentu ve Spojeném království a nyní žije nedaleko Londýna.
  2. Jeho vášeň pro genealogii, kdy se vydal po stopách dědečka z matčiny strany, o němž nic netušil a vysledoval jeho stopu až do Los Angeles, aby zde odkryl celou historií svého rodu.
  3. Psaní propadl, když mu bylo šestnáct a otiskli mu první článek v časopisu, ale na plný úvazek s literární tvorbou začal až poté, co ukončil kariéru v telekomunikacích.
  4. Debutoval prvním dílem thrillerové pentalogie o Jeffersonu Tayteovi (Stopy v krvi) inspirovaném zkušenostmi z pátrání po vlastních předcích (Stopy v krvi, Hluboký hrob, Poslední anglická královna, Ztracená vládkyně, Spříznění, Smrtící hry, Dopisy od mrtvého).
  5. Má rád hudbu (vše mezi jazzem a Foo Fighters), knihy (vyrůstal na Letopisech Narnie) – spíše audioverze (The Book Thief), prochází se, lyžuje, hraje golf nebo hraje na akustickou kytaru.

Pro Jeffersona, zmítaného celý život nejistotou a trpkou ironií neznalosti vlastní minulosti, je tohle pátrání ryze osobní. Skrze tragické události, jež se měly odehrát na půdě Třetí říše, se možná konečně dozví něco o rodičích, což je pro genealoga jak štěstím, tak prokletím. Příliš osobní případ skýtá Jeffersonovi velkou naději, avšak bere mu objektivitu.

Naštěstí ale nemusí složité emotivní pátrání absolvovat sám a může spoléhat na citlivé rady i profesionální výpomoc milované Jean. Zdánlivá výhoda se ale v Tayteově nebezpečném světě (dle očekávání) záhy mění v nešťastnou překážku. Na ohrožení vlastního života je genealog zvyklý, ale riskovat zdraví milované ženy nehodlá. Těžko však bude mít poslední slovo…

Vyprávění pro milovníky vojenské historie a hodností

Thrillery Stevea Robinsona si také u nás právem vydobyly místo na výsluní popularity. Možná proto, že jde o subžánr tajemně atraktivní kvůli vágní představě mnohých o genealogii i díky jejich touze znát vlastní kořeny. Bodem k dobru je skvělý obyčejný hrdina s mnoha nectnostmi, přesto schopný neuvěřitelných výkonů, o jejichž pravosti čtenáři nezapochybují. Pravděpodobně i díky faktu, že sám autor je genealogem a má v malíčku nespočet detailů, které z jeho příběhů činí zcela realistická vyprávění.

Jistě tomu tak je ale proto, že Robinsonův literární styl a invence jsou vynikající. Umí vybudovat příběh s několika prolínajícími se dějovými liniemi obydlený postavami, s nimiž se čtenáři natolik identifikují, že jejich povětšinou tragické osudy i konce velmi těžce nesou. Stejně je tomu i v knize Spříznění, která je nejenom zasazena do velmi složité a těžké doby, ale jeho ústřední aktéři jsou konfrontováni s těmi nejhoršími situacemi a událostmi.

Také postavy v současnosti čekají těžké chvíle a rozhodnutí při odkrývání stop a souvislostí. V mnoha směrech je i toto vyprávění podobné jeho předchůdcům, leccos je však odlišuje. Pátá kniha s Jeffersonem Taytem je postavena na jeho minulosti, což skalní fanoušci jistě ocení, avšak ochuzuje to vyprávění o jeden z tradičních rozměrů. Zároveň je kladen důraz na vědcovy pocity a může se zdát, že je trochu upozaděno smrtící nebezpečí a detektivní pátrání, jehož bývá v Robinsonových knihách vrchovatě.

Nechybějí, jen jsou netradičně spíše na vedlejší koleji. Snad i pro zdůraznění hrůzných událostí, které nesmějí být zapomenuty. Mimo soukromí ústředního protagonisty je totiž v příběhu zásadní propracované líčení událostí a prostředí Německa začátku i průběhu druhé války. Tuto skutečnost (včetně armádních hodností i zázemí vojáků doma a na frontě) jistě ocení zejména všichni milovníci historických reálií tohoto období.

Každopádně je jisté, že také pátá kniha z pera Stevena Robinsona stojí za přečtení. Nejen proto, že je skvěle napsaná, ale i plná emocí a neuvěřitelných detailů, z nichž mrazí. Navíc čtenáře, po mírném oddechu od akce a napětí v knize Spříznění, čeká v dalším svazku s podtitulem Smrtící hry opět vražedná smršť rukou hravého vraha s posedlostí Taytem.

  • Steve Robinson: Spříznění (Jefferson Tayte 5)
  • Mystery Press, 2018
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: Bürosüd
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
28. prosince 2019, Olga Buriánková