Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hlasy a hvězdy: Toužebný konec Mycelia se odkládá, Vilma Kadlečková: Hlasy a hvězdy (Mycelium 5)

Vilma Kadlečková: Mycelium 5 - Hlasy a hvězdy

Mycelium Vilmy Kadlečkové je zpět! Trvalo to dlouhé dva roky, než se fanoušci této fenomenální sci-fi série dočkali, avšak čekání je u konce a pátý díl plánované pentalogie je zde. Má to však jeden malý háček. Hlasy a hvězdy měly být původně závěrečnou kapitolou celé série, to se však s postupem času změnilo, a tak si na velkolepé finále budeme muset ještě počkat.

Někdo možná namítne, že se jedná pouze o snahu nakladatele vyždímat z fanoušků nějaké ty peníze navíc, tak jednoduché to však není. Pravda je úplně někde jinde. Vilma Kadlečková pouze zatoužila důstojně zakončit celou sérii a nenechat po sobě moc nezodpovězených otázek. Rozhodně se tedy nemusíme bát, že do rukou dostáváme „nastavovanou kaši“, ba naopak, bez pátého dílu by nikdy nebyla série celá.

Je tedy více než jasné, jakým směrem se budou Hlasy a hvězdy ubírat. Úplného rozuzlení příběhu Lukase, Aš-šáda, či Kämele se sice nedočkáme (na to si budeme muset počkat až na závěrečný díl), přesto toho v této knize nalezneme dost na to, abychom dvouletá muka čekání autorce odpustili. Ostatně děj ságy je skutečně komplikovaný a autorka pro nás připravila otázek přehršel. A právě Hlasy a hvězdy by na řadu z nich měly konečně odpovědět. Přesto toho zde zůstává ještě hodně nezodpovězeno, což může být i takovým menším lákadlem na další a snad už závěrečný díl série.

Ještě než se pustíte do čtení, musím upozornit na fakt, že dva roky jsou dlouhá doba a během nich lze na dost věcí zapomenout. Není tak vůbec od věci dát si před pátým dílem malé zopakování předchozích knih. Pokud tak neuděláte, hrozí, že minimálně zpočátku budete dost tápat. Autorka své čtenáře rozhodně nevodí za ručičku a v pátém díle tak směle pokračuje ve vytyčeném cíli bez zbytečných vysvětlení či opakování. O tom, že nemá smysl začínat číst sérii od pátého dílu, se asi zmiňovat vůbec nemusím.

Vilma Kadlečková v pěti bodech

  1. Vlastním jménem Vilma Klímová.
  2. Absolvovala střední ekonomickou školu a obor vědecké informace a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
  3. Počátkem 90. let spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě.
  4. Držitelka několika literárních cen (Cena Karla Čapka, cena Akademie SFFH, čtenářská cena Aeronautilus).
  5. Většina jejích prací náleží k cyklu Legendy o argenitu.

Hlasy a hvězdy víceméně kopírují styl předchozích knih. Pokud vás tedy, stejně jako dlouhý zástup ostatních fanoušků, okouzlilo rozvláčné, místy až filozofické tempo celé ságy, ani pátý díl série vás nijak nezklame. Samozřejmě se najdou tací, kteří rozvláčnost a rozebírání věcí z několika uhlů autorce vyčítají. Avšak troufám si tvrdit, že bez toho by nebylo Mycelium tím, čím v současné době je.

I tentokrát se tedy můžeme těšit na spletitý příběh plný zvratů a dějových odboček. Avšak oproti předcházejícím dílům je samotný příběh přece jen přímočařejší. I na popáté se samozřejmě autorka věnuje především samotným postavám, které pitvá až do nejmenších podrobností. Ostatně ne nadarmo se ty nejdůležitější věci se odehrávají v skrytu. Přeci jen však začíná konání jednotlivých postav nabírat konkrétnějších obrysů, na druhou stranu to však stále ještě neznamená, že v šestém díle nemůže být vše jinak. Když k tomu připočteme snahu o zodpovězení řady otázek z předchozích knih, dostáváme do rukou kousek, který by si rozhodně neměl nechat ujít žádný fanoušek série.

Mycelium rozhodně nepatří k nejjednodušším kouskům ke čtení a Hlasy a hvězdy to zas a znovu dokazují. Na druhou stranu právě v tom je největší kouzlo této ságy. Co do spletitosti a epičnosti se tak může směle rovnat s legendami žánru jako je Duna či Nadace. Jedinou kaňkou na kráse je tak fakt, že se tato série stále ještě nedočkala anglického vydání, aby ji mohli obdivovat i zahraniční čtenáři. Teprve pak se může Vilma Kadlečková dočkat celosvětového úspěchu, který – mezi – námi rozhodně není nereálný.

Ať už patříte k příznivcům této myceliální „pentalogie“, či nikoliv, nemůžete jí upřít fakt, že s přehledem patří k tomu nejlepšímu, co může česká fantastika nabídnout. I v pátém díle série se autorce podařilo udržet nastavenou laťku z předchozích knih. Navíc už víme více o pozadí událostí, které hýbou celou sérií a nezadržitelně směřují ke svému konci… O tom však již příště.

  • Vilma Kadlečková: Hlasy a hvězdy (Mycelium 5)
  • Argo, 2016
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 456 stran, 389 Kč (v e-shopu Fantasye již za 350 Kč)
4. února 2017, Petr Čapek

Diskuze k článku

Sutrico Propecia Evenign
Evenign - 22. 02. 2018 16:55

Valtrex Order Online cialis price Misoprostol Over The Counter

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mycelium 5 - Hlasy a hvězdy

Mycelium 5 - Hlasy a hvězdy
389 Kč 350 Kč