Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Historie fantastiky jako na dlani. Pohleďte, to nejlepší z Roberta Silverberga, To nejlepší z Roberta Silverberga: Příběhy šesti desetiletí

Silverberg Robert: To nejlepší ze Silverberga

Robert Silverberg, po zásluze titulovaný jako Velmistr žánru, má za sebou úctyhodně dlouhou autorskou kariéru táhnoucí se až šest desetiletí. Zároveň proslul svou nezlomnou produktivitou, kdy v některých ročnících vydával až stovku příběhů ročně. Nyní v češtině vychází reprezentativní sbírka jeho kratší tvorby o úctyhodném rozsahu téměř 700 stran. Jste připraveni na pořádnou jízdu historií fantastiky?

Robert Silverberg není jméno tuzemským čtenářům fantastiky neznámé. Vyšlo mu u nás několik povětšinou kratších románů (např. Dolů k zemi, Tvář vod, Umírat v nitru), řada antologií, které sestavil (Legendy 1 a 2, Legendy SF 1 a 2, Síň slávy mistrů fantasy 1 a 2 – všechny na přelomu tisíciletí) a především řada jeho vlastních povídek, které mu byly stěžejním oborem i v originále. Přesto pokud by se někdo tomuto autorovi náhodou doposud vyhýbal, svazek To nejlepší z Roberta Silverberga: Příběhy šesti desetiletí je nejlepším úvodem. Užijí si ho ovšem i ti čtenáři, kteří už autorovi propadli, protože reprezentativnější výbor tvorby by člověk pohledal. A v neposlední řadě poslouží i jako skvělá učebnice toho, jak se angloamerická fantastika v druhé polovině 20. století a na počátku toho 21. vyvíjela.

Od padesátek dál a dál

Celý sborník o úctyhodné délce takřka 700 stran začíná v polovině 50. let, kdy bylo Silverbergovi teprve dvacet, obdivoval tehdejší autory Zlatého věku sci-fi a snil o tom, že si bude psaním fantastiky vydělávat. Vzhledem k tomu, jak populární tehdy byly časopisy s pulpovou SF, a vzhledem k jeho nespornému talentu, a především produktivitě se záhy uchytil a začal vydávat jako na běžícím pásu. Dle bibliografií měl v některých úvodních letech své kariéry vydávat až 100 povídek ročně, objemy textů jdou potenciálně až do jednoho milionu slov za 12 měsíců. Jak dokládají autobiografické poznámky, jimiž v novém sborníku každý svůj příběh uvádí, takové vražedné tempo nevydrželo dlouho, přesto právě v této dekádě rychle získával své první zkušenosti. V porovnání se zbytkem sbírky jsou úvodní příběhy kratší, prostší a pulpovější, právě to jim ale dodává autentický punc tehdejších poměrů v žánru a soudobého naturelu autora. Za všechny jmenujme třeba chytrou hříčku Východ slunce na Merkuru, kde se výzkumníci potýkají mimo jiné s nenadálými depresivními sklony vlastní posádky.

Předmluva autora

  • Padesáté roky. 1950–1959. 1. Cesta do temnoty. 2. Macauleyho obvod. 3. Východ slunce na Merkuru. 4. Vřelý člověk.
  • Šedesáté roky. 1960–1969. 1. Vidět neviditelného. 2. Mouchy. 3. Pasažéři. 4. Křídla noci. 5. Sluneční tanec.
  • Sedmdesáté roky. 1970–1979. 1. Dobré zprávy z Vatikánu. 2. Kozorožčí hry. 3. S mrtvými narozeni. 4. Schwartz mezi galaxiemi.
  • Osmdesáté roky. 1980–1989. 1. Na druhé straně Gaussovy křivky. 2. Papež šimpanzů. 3. Jehla v kupce času. 4. Plout do Byzance. 5. Vstoupí voják. Později: vstoupí další.
  • Devadesáté roky. 1990–1999. 1. Lovci v pralese. 2. Dokud nás smrt nerozdělí. 3. Noční krása.
  • Nulté roky. 2000–2009. 1. Milenium expres. 2. S Cézarem v Podsvětí. 3. Proti proudu. 4. Obránci hranice. 5. Vězeň.
  • Martin Šust: Robert Silverberg

Čas ale šel dál a s šedesátými a sedmdesátými lety nabrala fantastika nový dech a začaly se vydávat hloubavější, tu experimentálnější a tu prostě kvalitnější příběhy. Právě v těchto dekádách napsal autor svá neznámější díla, ve kterých střídá fantasy, sci-fi a horor, aby čtenáře uchvátil svými nápady – například Vidět neviditelného o dystopické společnosti, která kriminální živly ponechává běžně žít, avšak se znamením nedotknutelného, vtipná a svižná groteska Dobré zprávy z Vatikánu o možnosti, že by se papežem stal robot, nebo hororová S mrtvými narozeni, kde mohou být těla lidí po smrti znovu oživena, ovšem s nenávratnými změnami na duši a povaze.

Navzdory tomu, že právě šedesátky a sedmdesátky přály autorově kvalitě nejvíce, zahanbit se rozhodně nedal ani v následujících dekádách. Ostatně odsud pochází snad nejdrsnější a nejlepší text Noční krása o světě, kde Zemi vládnou krutí mimozemšťané, nikdy ovšem tak krutí jako váš nevlastní otec. Najdou se však i jiné zajímavé kousky jako Vstoupí voják. Později: vstoupí další, kde se setkávají k disputaci duchové Franciska Pizarra a Sokrata, či *S Cézarem v Podsvět*í, fragment delšího cyklu povídek z alternativní historie, v níž Římská říše nikdy nepadla, ale trvá dodnes.

Nikoli geniální, ale přesto velmi dobrý

Navzdory všem zásluhám je Tomu nejlepšímu ze Silverberga třeba vytknout, že v porovnání s jinými reprezentativními autorskými sbírkami, jež u nás v posledních letech vyšly, nedosahuje vždy srovnání. Není ani takový podvratný génius jako Harlan Ellison v jeho Vrcholu vulkánu ani splétač skvělé atmosféry a příběhových linek jako George R. R. Martin ve dvousvazkových Snových písních. Věren svým formativním letům na počátku kariéry je Silverberg i v přemýšlivějších textech pozdního data spíše autor prvotního nápadu, kterým čtenáře uhrane, načež ho za pomoci pečlivě vystavěných postav a řemeslně výborného příběhu dostane až k závěrečné pointě – což je pořád velmi dobrý výkon. Výrazným motivem tu je cestování v čase a alternativní minulost/součas­nost/budoucnos­t, zároveň ale i náboženství, smrt či osobní vztahy a tragédie. Ostatně řada posbíraných žánrových cen (Hugo, Nebula i Locus) o kvalitě autora svědčí více než dobře, třebaže při snaze vybrat do sbírky z každé z šesti dekád nějaké zajímavé příběhy tratí větší zástupy povídek, které autor napsal na vrcholu svých sil, ale na stránky souhrnného svazku už se nedostaly.

Robert Silverberg v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1935 v Brooklynu v New Yorku.
  2. Od mládí byl náruživým čtenářem a vystudoval také anglickou literaturu na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.
  3. Kromě fantastických románů a povídek zmiňovaných v článku napsal také řadu nebeletristických knih a rovněž i erotických příběhů (ty poslední často pod pseudonymem Don Elliott). Připravoval také plejádu sborníků soudobých autorů.
  4. Za jednotlivá svá díla a také celoživotní přínos získal čtyři ceny Hugo, tři ceny Locus a šest cen Nebula. Byl také uveden do Síně slávy autorů science fiction a fantasy.
  5. Se svou druhou ženou Karen Haberovou žije v Sanfranciském zálivu.

Přesto snad ještě důležitější pointou sbírky než kvalita samotných textů (mimochodem skvěle přeložených zkušenými Petrem Kotrlem a Danou Krejčovou) jsou autobiografické poznámky, pomocí jichž ožívá Silverbergův vlastní svět. O takřka každé povídce se dozvíme, jak a proč vznikla, a padají u toho stohy jmen legendárních autorů, editorů a redaktorů, s nimiž tento americký spisovatel za úctyhodnou délku své kariéry spolupracoval. Robert Silverberg totiž byl přímo v předních sedadlech žánrového dění po takřka celou dobu jeho dosavadní existence, a právě to jeho vlastnímu dílu dodává nezpochybnitelnou váhu. Pokud se považujete za fanouška fantastiky, tahle sbírka vám tudíž doma nesmí chybět.

28. srpna 2022, Jan Nohovec

To nejlepší ze Silverberga

To nejlepší ze Silverberga
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč