Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Heteša přináší jedinečné pojetí genderově vyváženého špionážního thrilleru, Petr Heteša: Infico

Heteša Petr: Infico

Program Infico se zabývá technologií, kterou lze použít k úspěšné infiltraci sebezabezpeče­nějšího místa. Stačí, když nic netušícímu cíli přidáte do hlavy pár nanobotů a následně i mysl vlastního agenta. Ten pak je schopen vědomí nebohé oběti dočasně vypínat a přebírat kontrolu nad jejím tělem. Americká NSA díky tomuto vynálezu získala možnost účinně zasahovat proti všem konkurentům. Dokud ji samotnou neinfiltrovala čínská rozvědka.

Nejlepší obranou je útok. Proto se šéf programu Infico rozhodne vzít své lidi do ostré akce. Jsou vytipovány tři cíle, které mají mít něco společného s čínskou špionážní sítí v USA. Vše probíhá hladce, jen agentovi Larry Connellimu se nelíbí, že by měl na neurčitou dobu skončit v hlavě ženy. Přestože byl Larry pouze náhradník, musí se nové situaci přizpůsobit. Už jenom proto, že původní agentka skončila s dírou v hlavě, čímž vlastně odstartovala překotné přípravy na rychlou odvetu.

Po spěšném brífinku se jde rovnou na věc. A přesně v ten okamžik se všechno pokazí. Takže zatímco zbylí dva agenti zaujímají své pozice uvnitř těl spolupracujících s Čínou, Larry se probudí uvnitř vysokoškolačky, která se jedinkrát náhodou mihla kolem nějaké předávky informací a ve skutečnosti nemá s žádnou špionáží nic společného.

Co však působí jako naprosté fiasko, se záhy ukáže jako jedinečná šance, jak Číňanům zabránit převzít vládu nad NSA. Protože tajná akce nebyla tak tajná, jak by si její aktéři představovali. A všichni, kteří se na ní podíleli, začnou záhy poznávat krásy posmrtného života. Larry, totiž Brena, se musí pokusit spolu s hrstkou přeživších dostat zpátky NSA pod kontrolu vlastních lidí. A pokud možno nepropadnout u zápočtů z architektury.

Základní premisa je tak jednoduchá, jak to jen ve špionážních románech jen jde. Operace je utajovaná tak moc, až o ní nikdo neví. Kromě zúčastněných, jejich milenek a pár nepřátelských agentů. Hlavní hrdinové zůstávají sami, v nevýhodném postavení a proti zdrcující přesile. Hledají je Číňani, hledá je NSA. Což může v určitých chvílích být vlastně jedno a totéž.

Druhý pilíř, na němž román staví, je taktéž známým oblíbeným nápadem. I když zde nejde o výměnu těl v pravém slova smyslu. Nacpat lehce šovinistického agenta do hlavy vysokoškolačky je takovou originálnější variantou zmiňovaného námětu. O pedantské dodržování originality tady ale nejde. Nejdůležitější je, jak se autorovi povedlo z jednoduchých kulis moderních technologií a starých stereotypů vytvořit fungující a napínavé dílo.

Vzhledem k rychlému spádu a ultrakrátkého úvodu to vypadá, jako by se Heteša pokoušel do prvních slov hlavního hrdiny vecpat co nejvíc důkazů agentova vztahu k ženám. Výsledek působí trochu křečovitě, ale vzhledem k délce celého prologu na něj čtenáři rychle zapomenou. Samotný děj románu je naopak pečlivě promyšlený a dobře vygradovaný. Zejména zranitelnost agenta Connelliho působí velice realisticky. Není žádný superhrdina (zčásti i kvůli tomu, že jeho mysl je zvyklá operovat v jiném těle) a tím pádem se nevrhá do žádné akce po hlavě, ale spíš s rozvahou a podporou kolegů.

Jen ten konec vzal autor v podobném duchu jako úvodní scény. Po krátkém finále dochází k očekávanému závěru, kdy všechno dobře dopadne. V určitém světle by se tak mohlo zdát, že autor promarnil svou možnost přijít s něčím, co by čtenáře dostatečně překvapilo. Na druhou stranu je třeba uznat, že tyhle výtky nepatří k zásadním, a navíc většinu hnidopichů pravděpodobně napadnou až poté, co se doslova propálí čtyřmi sty šedesáti stranami velmi dobře napsaného příběhu.

Infico je špionážní román, kde prim nehrají nezničitelní agenti a supermoderní technologie, ale stará dobrá akce, dávkovaná v přesně odměřených porcích a říznutá humorem. Ideální literární jednohubka.

  • Petr Heteša: Infico
  • Brokilon, 2016
  • Obálka: Lukáš Tuma
  • 460 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
2. prosince 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Im happy I finally signed up
Tiara Howden - 29. 07. 2020 13:23

amoxicillin walmart price

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Infico

Infico
  298 Kč