Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Havraní pláč: Pokračování skvělého debutu, které vám nedá spát, Ed McDonald: Havraní pláč (Znamení havrana 02)

McDonald Ed: Znamení havrana 02: Havraní pláč

Když se naposledy čtenáři loučili s Ryhaltem Galharrowem, podařilo se mu úspěšně zahnat Hluboké krále zpět do nitra Strádání. Za záchranu lidstva však zaplatil ultimátní cenu v podobě ztráty své osudové ženy. Od těchto událostí nyní uběhly čtyři roky a svět není popravdě o nic veselejší místo, než když jsme ho spatřili naposledy. Ryhalt se přesunul do Valengradu a namísto výletů do Strádání, se zde stará o pořádek a jako správný kluk pro všechno řeší každý problém, který se naskytne. Zvládne unést tíhu svého postavení nebo se hlouběji propadne do temnoty, jež pomalu ale jistě sžírá jeho zmučenou duši?

Autor se prostě s ústředním hrdinou nemaže a nakládá mu jednu výzvu za druhou. A že jich není málo. Ve Valengradu se formuje nové politicko-náboženské hnutí, které vzývá Jasnou dámu, jakýsi přízrak pravidelně se zjevující nad městem. Jejich cílem je samozřejmě jménem této ženy změnit stávající pořádky, a to radikálně a o 180 stupňů. Do toho se Hlubocí králové probírají z letargie a chystají odvetu. Napětí roste a v celé této nepříliš příznivé atmosféře se povede Ryhaltovo nadřízenému ztratit vzácný artefakt z pokladnice Černého křídla, který se ocitne v opravdu špatných rukách. Jak to tak bývá, ústřední hrdina dostane za úkol to dát všechno pěkně do pořádku.

Nebudeme si nic nalhávat, bylo by to velké sousto pro většinu postav v plné mentální i fyzické síle. Jenže Ryhalt není ani jedno, ani druhé. Fyzická stránka je poznamená léty pobytu ve Strádání i událostmi minulého dílu a ještě hůř je na tom jeho psychika, kdy se marně snaží vyrovnat se ztrátou Ezabeth, kterou mu navíc denně připomínají zvěsti o tajemné ženě. Takže zatímco v Černém křídle Galharrowa na každém kroku pronásledoval duch jeho zemřelé ženy, v druhém pokračování mu duši mučí ztráta další blízké osoby.

Ed McDonald v pěti bodech

  1. Původem Američan, který procestoval kus světa, než zakotvil v Londýně.
  2. Kromě psaní se živí jako univerzitní profesor.
  3. Mezi jeho koníčky patří šermování s meči a rapíry.
  4. Černé křídlo, první díl plánované trilogie, bylo přeloženo do řady jazyků.
  5. Závěrný díl, s názvem Havraní déšť, vyšel v překladu v roce 2019.

Jinými slovy, pokud čekáte charakterový vývoj Ryhalta směrem k méně zmučené a duševně vyrovnanější osobě, jež má svůj život opět pevně v rukách, budete asi lehce zklamáni. Ty ostatní, kteří si tohoto životem zmučeného může oblíbili už v prvním díle, čeká opět dávka starého dobrého bručivého Ryhalta, kterého buď milujete nebo tolerujete. Pokud patříte do druhé skupiny, rozhodně to ale neznamená, že si knihu nemůžete řádně užít.

Ed McDonald své čtenáře tentokrát nechává nahlédnout hlouběji do politické a společenské situace ve Valengradu, který chtě nechtě poznamenali předchozí události. Na scéně se objevují nové i staré postavy, jejichž životní osudy a společné interakce je opět radost sledovat. Pokud zrovna nefandíte Ryhaltovi, rozhodně si najdete cestu třeba k Nenn, jež navíc dostává výrazně více prostoru.

Ačkoli přebal knihy inzeruje cestu do středu Strádání, hlavní housle tady hraje právě Valengrad. Na scéně se objevuje nová záporná postava, jejíž zvrácenost, motivace a celkové pojetí často hází celé Strádání do kapsy a činí z Havraního pláče velmi povedené pokračování. Strádání se dočkají čtenáři samozřejmě také, jen v tomto případě ustupuje do pozadí palčivějším tématům a jiným dějovým linkám točícím se hlavně kolem mezilidských vztahů. A v důsledku to rozhodně není špatná volba.

Pokud jde o výtku směrem k prvnímu dílu, kdy se autor jen velmi okrajově zaměřil na fungování místní magie a příliš toho neodhalil o tzv. Bezejmenných, tak v druhém díle v tomto ohledu nepřichází žádný velký posun. Spisovatel prostě zarytě mlčí a odhaluje pouze velmi malé střípky, z kterých do celkové skládačky vloží jen pár nových kousků. Snad si McDonald to nejlepší nechává na závěr.

Pokračování Znamení havrana přináší opět velmi zábavnou jízdu, která zdařile navazuje na povedený odkaz Černého křídla. Ačkoli hlavní hrdinové čelí snad ještě nemilosrdnější realitě a jejich svět směřuje do čím dál tím větší mizérie, pořád dokážou najít důvod, proč bojovat. A tahle jejich chuť po životě, charisma a vzájemné vztahy dělají z McDonaldova počinu kvalitní čtenářský zážitek. A kdo ví, možná se jednou dočkáme i happyendu pro ústředního hrdinu. Naděje umírá poslední a třetí díl s podtitulem Havraní déšť už netrpělivě vyhlíží čtenáře na pultech knihkupectví. Tak na co čekáte.

  • Ed McDonald: Havraní pláč (Znamení havrana 02)
  • Talpress, 2019
  • Překlad: Ondřej Duha
  • Obálka: Tibor Paštrnák
  • 392 stran, 339 Kč (v e-shopu Fantasye již za 305 Kč)
27. června 2020, Adéla Košařová

Znamení havrana 02: Havraní pláč

Znamení havrana 02: Havraní pláč
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 305 Kč