Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Gibsonova Hardcore Mona Lisa je konečně tady. Po dekádách čekání!, William Gibson: Hardcore Mona Lisa

Gibson William: Hardcore Mona Lisa

Vydání závěrečného dílu Gibsonovy trilogie Sprawl, jejíž první díl Neuromancer patří dnes do zlatého fondu světové literatury, čeští fanoušci vyhlíželi dlouhá desetiletí. Nyní je konečně tady a je to jedna z největších událostí literárního roku 2021.

Některé knihy prostě mají smůlu a Hardcore Mona Lisa od Williama Gibsona si v českém literárním rybníčku rozhodně vytáhla Černého Petra. Zatímco jejímu autorovi tu vyšla prakticky každá z jeho knih (nejpozději thriller Médium), na Monu se čekalo a čekalo… A čekalo. Aby nebyla mýlka, kniha v češtině vyšla už v roce 1998 u naklada­telství Návrat, o jejím překladu v podání Iva Pospíšila si však zhnuseně šeptala celá generace čtenářů. Spásná chvíle nakonec přišla v pandemickém roce 2021, kdy se Gibsonovo domovské nakladatelství Laser konečně rozhoupalo dokončit trilogii, jež kdysi odstartovala celé kyberpunkové hnutí, a to v kvalitním překladu Pavla Bakiče.

Spojení Neuromancera s Hrabětem nulou

Zatímco Neuromancer rozrazil na počátku osmdesátých let dveře svým pesimistickým technofuturismem o umělých inteligencích, zlovolných korporacích a všemocných hackerech, přízemnější Hrabě nula se vrátil mezi lidi a sledoval, jak si s přetechnizovanou budoucností poradí obyčejný počítačový začátečník z lidu. Hardcore Mona Lisa se nachází někde mezi nimi – buduje most mezi technologiemi nepolíbenými lidmi i těmi, kdo se dostali nebezpečně blízko jádru kyberprostoru.

William Gibson opět rozjíždí po celém světě hned několik zápletek najednou, aby je postupně začal propojovat dohromady a svazovat s předchozími dvěma díly, ačkoli každý z nich dělí na časové ose fiktivní budoucnosti slušná řádka let. Spojení přístupů Neuromancera i Hraběte nula představuje Hardcore Mona Lisa i v tom ohledu, že tu najdeme jak dostatek akce, tak přiměřené množství technologického žargonu. Z celé, místy obtížně stravitelné trilogie, tak trojka vychází jako nejsnazší čtení, a to i pokud už jste detaily o postavách a příbězích z předchozích svazků zapomněli. Sluší se poznamenat, že tentokrát se jednotlivé linky příběhu protnou až v závěrečné třetině, a to způsobem, který může část čtenářů nechat na pochybách, zda skutečně jde o žádané vyústění románu – což odráží i celkově nižší obliba Hardcory Mony Lisy v porovnání s ostatními díly autora. I takoví čtenáři si však mohou alespoň užívat Gibsonovo geniální psaní, které se neomrzí.

William Gibson v pěti bodech

  1. Narozen 17. 3. 1948 v městečku Conway (Jižní Karolína, USA).
  2. Studoval na Univerzitě Britské Kolumbie.
  3. Vymyslel termín „kyberprostor“.
  4. Přestěhoval se ze Spojených států do Kanady, aby se vyhnul narukování do Vietnamu.
  5. Uvádí, že jeho dílo ovlivnil William S. Burroughs.

V případě závěrečného dílu volné trilogie Sprawl si ještě speciální zmínku zaslouží skutečnost, že tři ze čtyř protagonistů jsou ženy. Podobně jako ve svých pozdějších knihách tu Gibson dokazuje, že i jako muž dokáže napsat silný sci-fi příběh o realistických hrdinkách, ve kterém muži hrají jen druhé housle – a to, aniž by byl příběh nějak přepjatě feministický. Je to prostě jenom napínavý příběh a vystupují v něm dobře napsané ženy. Tečka. Je fascinující, jak takový příběh bez problému vznikl na sklonku osmdesátých let a jak programově se autor hrdinům obou pohlaví věnuje napříč svou tvorbou.

Je to tady!

Po slávě Neuromancera a příjemném pokračování v podobě Hraběte nuly představuje Hardcore Mona Lisa dlouho očekávané vyvrcholení zásadního příběhu z jedné éry science fiction. Jde o slušně napsaný příběh, který ač možná nepotěší úplně všechny, rozhodně vtáhne do děje, i kdyby jen díky Gibsonovu geniálně zkratkovitému, avšak rafinovaně košatému stylu. Společně s důstojným překladem, na který jsme si museli v češtině počkat několik dekád, je to pak rozhodně jedna z událostí literárního roku 2021.

  • William Gibson: Hardcore Mona Lisa
  • Laser – Euromedia Group, 2021
  • překlad: Pavel Bakič
  • obálka: Tomasz Maroński
  • 360 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
30. prosince 2021, Jan Nohovec

Diskuze k článku

kz1d180
IjsXJ - 04. 02. 2022 19:16

buy seroquel without a prescription

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Hardcore Mona Lisa

Hardcore Mona Lisa
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč