Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Geraltovo Poslední přání opět v knihkupectví, Andrzej Sapkowski: Poslední přání (Zaklínač I.)

Sapkowski Andrzej: Zaklínač 1 - Poslední přání

Kdykoli se někdo baví o alfě a omeze kvalitní moderní fantasy, tak krom Pána Prstenů a ságy Písně ledu a ohně dojde dřív nebo později řeč i na Zaklínače od Andrzeje Sapkowského. Kdo už nějaké příběhy Geralta z Rivie četl, ten určitě sám moc dobře ví, že Sapkowského dílo patří mezi jedny z nejlepších současných fantasy a že věhlas mu v první řadě nezajistilo herní zpracování, nýbrž autorův um. A kdo jeho tvorbu ještě nečetl, má nyní šanci to napravit. Nakladatelství Leonardo po několika letech totiž znovu vydává vyprodanou sbírku prvních zaklínačských povídek s názvem Poslední přání.

Za hlavní část cyklu o Geraltovi se označuje románová pentalogie, všechno to ale ve skutečnosti začalo v roce 1986 obyčejnou povídkou. A právě osm povídek čeká uvnitř Posledního přání na čtenáře, který se rozhodne ponořit hlouběji do Zaklínačova drsného světa. Jedná se povídky, které už dříve vyšly v jiných sbírkách (Stříbrný meč, Věčný oheň či Meč osudu), v tomto složení ale spatřily světlo světa poprvé v roce 1993. Rámec vyprávění tvoří povídka Hlas rozumu, která popisuje Geraltovo zotavování po bitvě a slouží jako intermezzo mezi těmi ostatními. Zbylé představují jednotlivé momenty, na které Zaklínač během svého uzdravování vzpomíná.

Ten, kdo se třeba díky hernímu zpracování, či přečtení dalších Sapkowského děl, v Geraltově světě už trochu vyzná, bude z příběhů v Posledním přání nadšen. Dojde na spoustu klíčových momentů Geraltova života a čtenář se tak kupříkladu v povídce Menší zlo dozví, jak si Zaklínač vysloužil přezdívku Řezník z Blavikenu. Konec světa pro změnu vypráví o jeho a Marigoldově prvním společném dobrodružství a v povídce První přání zase dojde na první setkání s čarodějkou Yennefer z Vengerbergu, Geraltovou femme fatale.

Andrzej Sapkowski v pěti bodech

  1. Andrzej Sapkowski se narodil 21. června 1948 v polské Lodži. Po vystudování vysoké školy pracoval v oblasti zahraničního obchodu.
  2. První povídku publikoval (až) v roce 1986. Velmi brzo se stal uznávaným a oblíbeným autorem fantastiky, píše však i fejetony, recenze a komentáře.
  3. Sapkowského nejznámější dílem je románová pentalogie o Zaklínači Geraltovi a princezně Ciri, které předchází dvě povídkové sbírky o zaklínači a nově i román Bouřková sezóna.
  4. Věhlas získala i trojdílná sága o Reinmarovi z Bělavy zvaná též Husitská trilogie, která bývá přirovnávána ke Křižákům Henrika Sienkiwicze.
  5. Geraltova dobrodružství byla zfilmována – od výsledku se však autor distancoval. Mnohem větší úspěch měly počítačové hry a bělovlasý mutant také pronikl i do světa komiksu.

Za úspěchem světa, který Sapkowski stvořil, stojí kromě vyprávěcích schopností autora i jeho odlišnost. Universum vychází z představy drsného a temného středověku a život v něm je špinavý, jak se patří, ne plný zromantizovaných hrdinů jako u spousta novodobých high fantasy. Dalším tahákem, alespoň pro české publikum, je slovanské prostředí, které kouká z každého popisu monster, se kterými se Zaklínač utkává.

Geralt není typický hrdina a bylo by předmětem dlouhé diskuze, jestli ho vůbec lze hrdinou nazvat. Díky své tajemnosti a povaze je ale čtenářsky velmi atraktivní a i díky tomu se vlastně celé Poslední přání čte velmi dobře a nedochází na hluchá místa s touhou knihu odložit. Příjemným překvapením je přítomnost humoru, protože ne každý by ho v podobných příbězích čekal. Stejně nečekaný je i fakt, že navzdory nekompromisnosti světa působí občas povídky pohádkově a čtenář možná nalezne paralelu s jiným známým příběhem.

Pochvalu si zaslouží i provedení celé knihy. Sbírka je hojně ilustrovaná působivými černobílými ilustracemi Jany Komárkové a velkou externí mapou severu. To vše v pevné vazbě s fešnou obálkou. Poslední přání je zkrátka kniha, na které se nějaké zápory hledají jen velmi obtížně a jako taková by neměla chybět v knihovničce žádného milovníka drsných fantasy příběhů.

  • Andrzej Sapkowski: Poslední přání (Zaklínač I.)
  • Leonardo, 2015
  • Překlad: Stanislav Komárek
  • Obálka: Jana Komárková
  • 273 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
25. dubna 2016, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zaklínač I. - Poslední přání váz.

Zaklínač I. - Poslední přání váz.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč