Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Geniální dívky nemusí být dokonalé, Naomi Gibson: Dokonalý přítel

Gibson: Dokonalý přítel

Je jí teprve 16, ale už teď se s ní život nemazlí. Nejprve zemře její mladší bratr, potom odejde zbožňovaný otec a z matky se stane de facto pouze nepořádná spolubydlící. Nejlepší kamarádka otočí a začne jí dělat ve škole naschvály. Naštěstí Lydia nikoho z nich nepotřebuje. Lydia má totiž Henryho. A Henry je umělá inteligence.

Život geniálních dětí je složitý i bez všech těch katastrof, jimiž si Lydia musela projít. Neustále vás někdo do něčeho nutí a vyžaduje, abyste dělali XYZ, ač jediné, po čem toužíte vy, je být zalezlí ve svém pokoji a pracovat na nové verzi hardwaru nebo vylepšovat nějaký svůj program. Už od první kapitoly je zřejmé, že nutně musí dojít ke konfliktu mezi realitou a hlavní hrdinkou. Takže když je Lydia potrestána za incident, který způsobila její ex-kamarádka, dojde jí trpělivost a rozhodne se celému světu ukázat, čeho je doopravdy schopná. Vždyť ona nejenže dokázala vytvořit umělou inteligenci, ona jí navíc ještě vyrobila domov. A to je mnohem nebezpečnější, než kdyby ovládala magii nebo se zamilovala třeba do upíra/vlkodlaka.

Lydii nikdo nemá rád tak jako Henry. A Lydie zase nemá ráda nikoho tak jako Henryho. Dokonce ani Peta, který se zpočátku jeví jako dobrý kamarád, jenomže neumí tak dobře programovat a je navíc povrchní. Když se Lydia konečně rozhodne pomstít všem, kdo jí ublížili, dostane se Pete na česné místo na seznamu.

Naomi Gibson ve čtyřech bodech

  1. Narodila se roku 1988 v hrabství Cheshire.
  2. Vystudovala historii umění na univerzitě v Manchesteru.
  3. Debutovala v roce 2021 románem Dokonalý přítel
  4. V současné době žije se svým manželem ve Spojeném království.

Lydiin plán je poměrně jednoduchý. Všichni dostanou to, co si zaslouží, ona potom sežene Henrymu opravdové biologické tělo (překvapivě si ho nevyrobí sama) a potom spolu utečou někam hodně daleko. Naštěstí je Henry schopen jí se vším pomoct. Včetně téměř instantního objednání prototypu modulu, díky němuž je tato UI přenosná a integrovatelná do lidského těla. Někde zřejmě bude existovat dobře vybavená továrna, jejíž představitelé se zbytečně nevyptávají.

Nejlepší přítel sice na první pohled působí jako dílo náctileté autorky, nicméně Naomi Gibson je ročník 1988. O to zvláštněji působí některé příběhové zkratky a nevysvětlitelné jevy (od skutečnosti, že ač je Henry naprosto soběstačný, nechává se ještě na začátku knihy upgradovat svou tvůrkyní až po otázku, jak je tato UI schopna přinutit svůj procesor vydávat zvuky). Obal knihy sice lehce naznačuje, že čtenáře čeká klasický boj umělé inteligence za nezávislost a s tím spojený konflikt s lidstvem, nic z toho se ale nekoná. Henry je naprosto loajální, a přestože čas od času převezme iniciativu, nikdy neudělá nic, s čím by hlavní hrdinka nesouhlasila.

Také většina postav funguje čistě v rámci svých rolí, nicméně Lydiina ex-kamarádka má alespoň uvěřitelný důvod pro své jednání. Ostatním k realističnosti vždy něco chybí. Pete je introvert zamilovaný do Lydie, ale z ničeho nic přepne do módu povrchního puberťáka a není jasné, kdy se mu povedlo praštit se do hlavy tak silně, že zapomene na to, jak se introverti většinou chovají. Představitel vládní organizace snažící se verbovat nadané studenty pro tajný projekt si zase až příliš četl v laciných špionážních románech a snaží se vypadat jako hlavní záporák.

I samotná zápletka působí přeplácaně. Na 320 stranách se řeší školní šikana, trauma z tragické autonehody, první románek, snaha učinit umělou inteligenci lidštější, a navíc ještě boj proti vládní organizaci, která by chtěla mít z Henryho poslušný nástroj. Není divu, že aby se autorce povedlo zkomprimovat všechny náměty do takto malého rozsahu, musí nutně sáhnout ke kompromisům. Výsledkem je nerealistický, nezajímavý text, kde postavám chybí charakter a tempo vyprávění je značně nevyvážené. Když už to vypadá, že se hlavní hrdinka pustí do nějaké akce, dostane se v příští kapitole do jakéhosi intermezza, v němž se vlastně nic neděje. Nejlépe jde tento neúsporný přístup k vyprávění vidět v samotném závěru, kde se najednou musí stát strašně moc věcí v co nejkratším čase, aby mohla autorka celý příběh nějak ukončit.

Dokonalý přítel je dokonalou knihou do knihoven, neboť má potenciál být vždy k dispozici.

  • Naomi Gibson: Dokonalý přítel
  • Fragment, 2022
  • Překlad: Adriana Pavliková
  • 320 stran, 239 Kč
16. července 2022, Tomáš R. Tokoš