Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Gantz 6: I Buddha se může naštvat, Hiroja Oku: Gantz 6

gantz6

Šestý Gantz je na pultech knihkupců již nějakou dobu. I přesto si zaslouží krátkou reakci, neboť již od první stránky dokáže vtáhnout do děje jako lusknutím prstu. I šestý svazek má čtenáři co nabídnout, stačí se jen usadit a prožít další neuvěřitelně bizarní jízdu.

S novými postavami přichází nové dobrodružství. Skupina mrtvých od Gantze dostává prostý úkol (stejně jako dřív), a to zabít dva cíle – násilnickýho emzáka a zuřivýho emzáka. Jsou tu však takoví, kteří nechtějí tomu, co se právě děje, uvěřit. A to mohlo hrdinům dost znepříjemnit situaci, protože ti vědí, proti čemu vlastně stojí. I když však své cíle zdárně zneškodní, není této noční můře zdaleka konec.

Akčnější než kdy dřív

Gantz s pořadovým číslem šest jede kupředu jako běžící Kei ve svém superobleku. Ten taky opět dostává nejvíce prostoru. Díky tomu tak může čtenář zaznamenat to, že Gantz není jen o bezduché akci, nýbrž že se věnuje i osobním problémům hrdiny. Sleduje jeho zoufalství a jeho pohnutky tak mají vysvětlitelný základ. Vše se pak nabaluje jako lavina a v návaznosti na to pak určitým způsobem jednají i další postavy.

Avšak to nejhlavnější se stále skrývá v akci, kterou nyní Hiroja Oku pouští plným proudem ze svého autorského soudku. Kromě počátečních tří kapitol je celý svazek věnován pouze a jen honu a zabíjení dalších emzáků, kteří se nyní rojí v podobě chrámových soch. Od chvíle prvního nástupu mimozemských stvoření na scénu jede Gantz naplno a čtenáři nezbyde nic jiného než uchváceně otáčet stránku za stránkou, aby co nejdřív zjistil, zda se nově zformované skupině posmrtně živých podaří všechny nepřátele zlikvidovat, aby splnili svůj úkol.

Kresba je dynamická, postavy se na obrazech většinu času hýbou a dávají tak pocit, že se neustále něco děje. Japonský kreslíř navíc dokáže postavy i mimozemšťany v akci dost dobře vykreslit a tudíž se autentičnost vyprávění ještě navyšuje. Hiroja Oku dokáže také s velkým úspěchem vystavěnou akci gradovat. Nepřátelé přicházejí a jsou stále silnější, problémů hrdinů přibývá. A aby toho nebylo málo, na scéně se objevuje i jeden velký Buddha, který slibuje snad ještě větší jízdu v dalším díle.

  • Hiroja Oku: Gantz 6
  • Crew; 2014
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hiroja Oku
  • 228 stran, 199 Kč
30. května 2015, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).