Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Gantz 5: Hra pokračuje, Hiroja Oku: Gantz 5

Oku Hiroja : Gantz 5

Gantz je jedno, jak prožijí své další životy. Protože ty předchozí současným hráčům již skončily. Pátý díl je opět plný emzáků, ze kterých nabíhá husí kůže. Nacpaný hi-tech zbrojí a zbraněmi a – docela překvapivě – i křehkými vztahy. Jejich kombinace však funguje.

Kei je v pasti, obklopen zvláštními loutkovými/ro­botickými muži a divnými ptáčky, kterým vévodí jeden velký ptačí mutant. Zatímco Kató a Kišimoto pročesávají ulice a vypořádávají se s nepřáteli, Kei stojí proti několikanásobné přesile a navíc proti jasnému cíli, který je třeba zneškodnit, aby se hra ukončila. Je třeba myslet na body.

Další Gantz přináší opět svižnou jízdu plnou napětí, krve a prapodivně vypadajících bytostí, které je nutno za každou cenu zabít. Právě na těchto prvcích série staví nejvíc. Hiroja Oku tak čtenáře dokáže snadno polapit; navíc je manga pojata ve stylu gore, tudíž nejde o nic pro ostýchavé lidi nebo někoho se slabým žaludkem. Gantz je naopak opravdová podívaná pro ty, kteří chtějí zažít po delší době něco brutálního, u čeho zas tolik nezáleží na ději (alespoň ne v samotných počátcích této mangy).

Sice tu neustále leží otázky jako, co je vůbec Gantz, co se stane, až někdo získá sto bodů, kde se všichni ti emzáci berou nebo jak to celé funguje, ale ty zůstávají pouze na pozadí. Člověka víceméně pohltí vyobrazená akce a teprve v návaznosti na to pozoruje, zda se některá z těchto otázek dříve či později vyřeší.

Psychologie jako parťák k akci

Avšak to není všechno. Japonský kreslíř do svého mixu zručně přimíchává psychologické hrátky, v jejichž rámci se řeší milostné touhy hlavních hrdinů. Nejde o nic drastického, děj to nijak nenarušuje, spíše naopak – hezky jej doplňuje a nechává čtenáře alespoň na chvíli odpočinout od hektolitrů prolité krve a několika zabitých hráčů.

Je tedy dobré vidět, že Hiroja Oku spojuje linii, kde úřaduje Gantz, společně s tou osobní dějovou linií hlavních hrdinů. Člověk tak má možnost nahlédnout na druhou stranu a celá manga je tím pádem rázem uvěřitelnější (alespoň v rámci možností, když se kolem procházejí mimozemské potvory). Největším úspěchem pátého Gantz je to, že každý bude chtít co nejdříve držet v rukou pokračování, aby se dozvěděl, jak to bude dál s novou partou. A hlavně – proti komu budou čelit dál.

  • Hiroja Oku: Gantz 5
  • Crew; 2014
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hiroja Oku
  • 228 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
17. března 2015, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

lodzmn32
Dorothydaw - 02. 02. 2017 05:47

wh0cd951223 Bupropion HCL norvasc Cialis Without Prescription cardura Cytotec

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Gantz 5

Gantz 5
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč