Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Galeristku trápí Porušený slib, ale rodinná detektivní kancelář ho vyřeší i s démonem její minulosti, Amanda Quick: Porušený slib (Cutler, Sutter & Salinas 2)

Amanda Quick: Porušený slib

Poněkud excentrickou majitelku galerie Virginii tíží vzpomínky na dětství v sektě. Její vůdce si pro své ovečky připravil děsivý konec, ale holčičku a několik jiných dětí zachránil místní šerif. Prožité hrůzy však mladé ženě znemožňují trvalejší vztah. Nakonec, samota jí vyhovuje. Dokud galeristce výstřední umělkyně před smrtí nepošle znepokojivou fotografii. Virginie pochybuje o její sebevraždě a osloví privátního vyšetřovatele.

Nadmíru plodná autorka zejména romantických vyprávění, Amanda Quicková, má na svém kontě mnoho knižních sérií. Některé spadají čistě do žánru literární fantastiky (sci-fi Ostrov Rainshadow či paranormální Zrcadlo), další stojí naopak zcela mimo něj (historický Klam lásky) a občas patří spisovatelčin cyklus na hranici různých žánrů. Podobně je tomu v sérii Cutler, Sutter & Salinas, kde se najde romantika, detektivní pátrání i hororové prvky.

Spisovatelka fanoušky (nebo asi přesněji fanynky) v druhé knize série nazvané Porušený slib opět zavede do dnešního Seattlu. Kromě jiných zde působí i tři vyšetřovatelé spříznění nejen profesionálně, ale také příbuzensky. Jsou členy soukromé detektivní agentury – bývalý šerif Anson Cutler s adoptivními syny, Cabotem Sutterem a Maxem Salinasem. Všichni ovlivnění dřívějšími temnými zážitky, které mají společné i s Virginií, jejich novou klientkou.

Jestli chce ztrápená galeristka přežít, musí rozluštit dávné tajemství

Virginia Troyová je úspěšnou majitelkou galerie. Málokdo by věřil, že jako dítě žila v sektě a odnesla si ničivé trama. Když se tehdy vůdce podivné organizace, Quinton Zane, rozhodl uprchnout, zbavil se požárem téměř všech stoupenců. Naštěstí se podařilo zachránit alespoň uvězněné děti, mezi jinými Virginii a chlapce, jichž se pak ujal jejich osvoboditel. Dvacet dva let se nic nedělo, až galeristce jedna z dvorních malířek zaslala foto svého posledního obrazu. Záhy skočila do propasti a tragická smrt byla uzavřena jako sebevražda.

Ovšem Virginia má podezření, že umělkyni k činu nedohnaly halucinace, ale reálné nebezpečí. Požádá detektiva Ansona Cutlera, aby jí pomohl vypátrat detaily malířčina úmrtí. Majitelka galerie i vyšetřovatelé z hrůzného činu podezírají údajně mrtvého Zanea, díky čemuž se shodnou na směru pátrání i v mnohém dalším. Zvláště s jedním z detektivů Virginia rychle nalézá společnou řeč. S Cabotem Sutterem k sobě cítí silnou přitažlivost, avšak brzy objeví další tělo. Je to komplikace, ale podivná smrt s úmrtím malířky zdánlivě nesouvisí.

Autorčiny knihy ze současnosti mají také celkem švih

Zatím poslední román Amandy Quickové, který v tuzemsku před nedávnem vyšel, se jmenuje Porušený slib. Oblíbená autorka mnoha vyprávění v žánru červené knihovny zde opět líčí komplikovaný romantický vztah dvou složitých osamělých lidí, již sdílejí ozvěny hrůzné minulosti i sílící náklonnost. Jak je spisovatelčiným dobrým zvykem, čekají ústřední dvojici vztahové peripetie i opravdu smrtící nebezpečí.

Quicková s léty vypěstovanou řemeslnou zručností popisuje jednotlivé postavy (nijak hluboce, přesto dostatečně plasticky), jejich minulost (ani tady nezachází do podrobností) a leckdy tíživou současnost. Následně hrdiny bez oddechu či servítků uvrhne do pěkně zamotaných trablů. Ctitelé série přivítají pár hrdinů, o nichž již byla řeč a ostatní poznají milou skupinku podivínů zaměřených na jediné – vypátrání dávného vraha.

Svazek je volným pokračováním knihy Dívky, které zmizely a příběh má samostatný, relativně uzavřený děj. Hlavní téma série (vypátrání Zanea) kniha neukončuje, nýbrž jen rozvíjí. Proto je možné, že spisovatelka některé detaily již dříve zmínila a bylo by lepší přečíst si nejprve úvodní díl. Většinu potřebných informací ze zákulisí agentury i jiných oblastí však autorka zmiňuje také v novém příběhu, a tak to asi není nezbytné.

Vyšetřování ochucené milostným románkem táhne

Děj nové autorčiny knihy se odehrává v současnosti, navíc v něm účinkují relativně obyčejní lidé známí čtenářům z jejich každodenní reality. Mohou se tudíž lehce vžít do nejmenších detailů vyprávění (hlavně znalí Seattlu či jeho okolí). Zároveň by se kvůli tomu milovníci paranormálna nebo sci-fi mohli cítit trochu ochuzeni, protože svazek téměř postrádá nadpřirozenou linii vyprávění (kromě jistého hororového a mysteriózního ladění).

Amanda Quicková v příběhu klade důraz na poněkud jiné motivy a tahounem děje se tak stává detektivní pátrání, kterým žije ústřední hrdinka (jíž se bezprostředně týká), ale i celá testosteronová rodina bývalého šerifa. V těsném námětovém závěsu pak samozřejmě běží romantická linie příběhu, čímž autorka jistě potěší milovníky trochu nebezpečnější pikantní lovestory s tím nejšťastnějším koncem.

Amanda Quicková v pěti bodech

  1. Americká autorka, vlastním jménem Jayne Ann Castle Krentz, se narodila roku 1948 v Kalifornii.
  2. Vystudovala historii v Santa Cruz a knihovnictví v San Jose, kde potkala manžela a pracovala jako knihovnice, později se spolu přestěhovali do Seattlu.
  3. Používala až sedm pseudonymů kvůli smlouvám, dnes jen tři (své jméno – romány ze současnosti, Jayne Castle – z budoucnosti, Amanda Quick – historizující romance a jiné).
  4. Po šesti letech neúspěchů debutovala v roce 1979 románem Něžný pirát a následovaly další (futuristická romance Sweet Starfire či román Amarylis), získala i cenu Susan Koppelmanové.
  5. Náklad jejích knih překonal hranici 35 milionů výtisků – kromě sci-fi cyklu Ostrov Rainshadow vydala také například Ghost Hunter, Illusion Town, Arcane Society, The Dreamlight, The Looking Glass nebo Cutler, Sutter & Salinas (Dívky, které zmizely; Porušený slib) i jednotlivé romány.

Tak jako v naprosté většině autorčiných svazků se čtenáři i v Porušeném slibu mohou těšit na tajemné hádanky, více či méně nečekaná překvapení a zvraty, napínavé okamžiky i akční scény. Přestože nejde asi o nejlepší spisovatelčin román, vše je profesionálně namícháno v sympatickém poměru a dynamickém rytmu.

Právě tak, aby kniha uspokojila ctitele oddechové, nepříliš náročné prázdninové zábavy, což je právě to, co mnozí na jejích knihách oceňují. Čtenáři se navíc ještě rozhodně mají na co těšit, protože ve třetím svazku série Cutler, Sutter & Salinas (v anglickém originále nazvané Untouchable) se možná konečně dočkají finálového rozuzlení.

  • Amanda Quick: Porušený slib (Cutler, Sutter & Salinas – 2)
  • Baronet, 2018
  • překlad: Daniela Čermáková
  • obálka: Emil Křižka
  • 344 stran, 247 Kč
16. září 2018, Olga Buriánková