Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Gaiin štít: Příjemný bonus pro fanoušky železného druida, Kevin Hearne: Gaiin štít (Kroniky železného druida)

Hearne Kevin: Příběhy železného druida  - Gaiin štít

Na pátý díl Kronik železného druida si sice ještě budeme muset v překladu nějaký ten pátek počkat, letos na jaře ovšem v Česku vyšla (paralelně s návštěvou samotného autora) o druidu Attikovi sbírka povídek. A dozvědět se pár dalších detailů mimo hlavní příběhovou linii o oblíbených hrdinech je vždycky fajn.

Gaiin štít ve skutečnosti nikdy nevyšel v ucelené podobě v zahraničí. Jde o ryze český počin, v němž tuzemský nakladatel shrnul všechny povídky ze světa Kronik železného druida, jež autor rozesel po různých sbornících či jako bonusy k elektronickým vydáním knih z hlavní série a k nimž by se čeští čtenáři jinak jen sotva dostali. Jako takové to proto nejsou příběhy, které by byly (s jednou výjimkou) nějak zásadní pro pochopení událostí v románové sérii a stejně tak je lze číst bez znalosti dosud vydaných knih, protože základní data autor na příslušných místech shrne.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970.
  2. Nyní žije v Tempe v Arizoně, kde se odehrává i série Kroniky železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má mít až devět dílů.
  5. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.

V nové knize se ovšem naneštěstí ukazuje, že Hearne v povídkovém rozsahu překvapivě nepůsobí tak silně jako v rozsahu románovém. Jeho příběhy samozřejmě nepostrádají akci a vtip knižních příběhů (Oberon tu dostává snad ještě více prostoru než dříve), ale jejich sevřenost jim ubírá na náboji, jakým oplývají právě romány. V nich totiž má autor možnost zkombinovat širokou paletu různých prvků – od třeskuté akce a ikonických vtipných rozhovorů s Oberonem přes exkurze do Attikovy minulosti a možnost dokumentovat vývoj všech postav až po barvitost fikčního světa a vývoj zápletky. Povídky všechny tyto prvky obsahují, ale v jen v menší míře, a proto nedokáží zaujmout tak dobře jako romány. Výsledkem tak jsou jen krátké štěky, u nichž se občas čtenář zamyslí, zda je skutečně potřeboval číst.

Povídky, které neurazí

Hearneho kratší práce na druhou stranu nejsou ani v nejmenším špatné. V Záhubné kapli se třeba autor vrací ke kořenům hlavního hrdiny, kdy Atticus v raném středověku bloudí zemí, jež se jednou stane Walesem a říká si Gawain. Ano, Hearne tady spojil dohromady druidovy eskapády společně s příběhem o hledání svatého grálu a je to směs velmi zajímavá.

Dva krkavci a jedna vrána zas trochu připraví půdu pro pátý díl a znovu čtenářům představí Mórrígan. A Démonický vyvolávač z pšeničné ulice připomene hororovou atmosféru lunaparků, jíž věnoval knihu třeba Ray Bradbury či Stephen King, ovšem ve svěžím, hearneovském podání. I zbylé, poněkud průměrné, povídky neurazí – vždyť v nich vystupují ti samí oblíbení hrdinové, na něž si čtenáři zvykli. Navíc, jak je u povídkových sbírek typické, každému nejlépe sedne jiný příběh.

Gaiin štít proto není knihou, kterou by bylo třeba za každou cenu vlastnit. Při čekání na vydání nového dílu však fanoušky série o krutopřísném druidovi tento příjemný bonus rozhodně potěší. A to je to hlavní.

  • Kevin Hearne: Gaiin štít (Kroniky Železného druida)
  • Laser-books, 2015
  • překlad: Roman Tilcer
  • obálka: Gene Molicca
  • 264 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
4. července 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Příběhy Železného druida - Gaiin štít

Příběhy Železného druida  - Gaiin štít
269 Kč 229 Kč