Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Frank Castle slaví krvavé Vánoce, Jimmy Palmiotti, Justin Gray, Jason Aaron a další: Vánoce na odstřel (Punisher MAX)

Aaron Jason: Punisher MAX 13: Vánoce na odstřel

Komiksové speciálky vycházející k určité příležitosti se v českých knihkupectvích objevují jen velmi zřídka. O to větším překvapením je loňské vydání punisherovského vánočního mixu. Nečekaný dárek pro české fandy vyvrací představu, že škarohlíd jako Frank Castle svátky ze zásady neslaví.

Frank Castle přišel o rodinu a svůj život zasvětil boji proti zločinu. V tričku s bílou lebkou na prsou čistí ulice New Yorku od největšího kriminálního ksindlu. Nezdá se tedy, že by měl zrovna důvod věnovat svátkům klidu a míru zvláštní pozornost. Jenže není zrovna závěr roku vhodnou příležitostí nahlédnout do Santova seznamu a zúčtovat se zlobivými Newyorčany?

Svazek Vánoce na odstřel nabízí tři vánoční příběhy od čtveřice různých scenáristů, přičemž každý z nich uchopil téma Vánoc jinak. Úvodní Vánoce v rudé vzešly z tvůrčího dialogu dvojice Jimmy Palmiotti – Justin Gray (All Star Western) a asi nejvíce se přibližují konceptu klasického punisherovského příběhu. Frank Castle alias Punisher se na Vánoce rozhodne ztrestat partu italských mafiánů, načež jejich ovdovělé ženušky začnou spřádat plán, jak za krvavý masakr ztrestat Punishera. Na scénu proto povolají legendární nájemnou vražedkyni ze staré vlasti. Ale nebyl by to Frank Castle, kdyby se šarmem sobě vlastním celý problém nevyřešil. Scénář si sice vypomůže minimálně jedním poněkud nesmyslným klopýtnutím, nicméně dynamická kresba Marka Texeiry a důraz na dostatek čiré akce udržují čtenáře v pozoru.

Jason Aaron v pěti bodech

  1. Je americký komiksový tvůrce ve službách Marvelu, kde už pracoval mj. na sériích Wolverine, Ghost Rider, Punisher či Thor: God of Thunder.
  2. Než přešel k Marvelu, prosadil se v DC imprintu Vertigo komiksem z vietnamské války nazvaným The Other Side (Druhá strana). Za tuto minisérii si vysloužil svou první nominaci na Eisnerovu cenu.
  3. Největší ohlas zatím zaznamenal ambiciózní projekt Skalpy o zločinem prolezlé indiánské rezervaci, který Aaron psal pro Vertigo v letech 2007 až 2012.
  4. V současnosti boduje krimi-komiksovou sérií Southern Bastards (Jižanští parchanti), která byla roku 2015 oceněna Harveyho cenou za nejlepší novou sérii a o rok později dvěma Eisnerovými cenami (pro nejlepší pokračující sérii a pro nejlepšího scenáristu).
  5. Česky vyšel kromě série Skalpy a Punishera též Aaronův Doctor Strange či jižanský noir Muži hněvu (Men of Wrath). Další autorovy superhrdinské scénáře (X-Men, Black Panther aj.) vyšly v komiksových řadách nakladatelství Hachette Fascicoli.

Nápaditější je Seznam u nás takřka neznámého scenáristy Stuarta Moorea opírající se o myšlenku, že si Punisher vede seznam zlobivců, které je třeba na Štědrý den obdarovat olovem. Protože velké ryby se obklopily nevinnými příbuznými, vyhlédne si Punisher na listině několik kriminálníčků menšího významu. Hned první hříšník, jistý James Novinski, se zrovna zviditelnil při přestřelce, při níž zemřel policista a osmiletý chlapec. Protože Punisher nemá ponětí, v které zapadlé díře by se jeho budoucí oběť mohla schovávat, pouští se do klasického pátrání v ulicích. Když však Novinského s pomocí indicie od matky zavražděného chlapce konečně najde, zjišťuje, že příběh má ještě jednu rovinu. Kresba v tomto sešitu, pod níž je podepsaný C. P. Smith, je mnohem hrubší a noirovější, než je u Punishera zvykem. I díky ní komiks vzdáleně připomene například některé komiksy od Eda Brubakera (Criminal, Gotham Central).

Vše uzavírá jednoznačně nejoriginálnější příběh svazku s dlouhým názvem Sláva na výsostech Bohu a pokoj lidem dobré vůle. Jeho autorem je Jason Aaron (Skalpy, Muži hněvu), jeden z nejlepších současných scenáristů na českém trhu, jemuž v tuzemsku souběžně vycházejí i punisherovské sešity z číslované řady (Punisher MAX: Kingpin, Punisher MAX: Bullseye atd.). Aaron nejenže brutálností některých prvků příběhu předčí i své předchůdce, kteří krví rozhodně nešetřili, ale navíc uvádí na scénu postavu, která se na komiksových panelech objevuje jen velmi vzácně – rodící ženu. Konkrétně jde o manželku jednoho mafiánského bosse a Frank Castle se tváří v tvář neobvyklé situaci musí rozhodnout, jak se zachová, respektive koho ušetří a koho zabije. Jinak se to i v Aaronově příběhu hemží nenasytnými mafiány a nájemnými zabijáky, s nimiž je třeba se vypořádat.

Soubor vánočních speciálů o Punisherovi je příjemným zpestřením tuzemské komiksové nabídky, který si od prvopočátku neklade za cíl oslnit čtenáře neobvyklou zápletkou či objevným záporákem, ale spíše potěšit známými punisherovskými odstíny oděnými do svátečních barev. I proto je určený předně věrným fanouškům mstitele Franka Castlea, jimž nabízí netradiční vhled do života jejich oblíbeného antihrdiny. Kdo od svazku nebude čekat příliš, může být knihou dokonce i mile překvapen. A rozhodně není třeba Vánoce na odstřel číst pod stromečkem a s mísou cukroví na dosah. Stejně dobře čtenáři poslouží i během vyprahlého léta či sychravého podzimu.

  • Jimmy Palmiotti, Justin Gray, Jason Aaron a kol.: Vánoce na odstřel (Punisher MAX)
  • BB/art, 2019
  • překlad: Richard Podaný
  • 112 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
4. května 2020, Jakub Ehrenberger

Punisher MAX 13: Vánoce na odstřel

Punisher MAX 13: Vánoce na odstřel
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč