Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fox a O’Hareová vs. čínský kohout. Zábavná štvanice na ukradenou sochu může začít, Janet Evanovichová a Lee Goldberg: Štvanice

Evanovich Janet & Goldberg Lee: Štvanice

Ona je agentka FBI, on světoznámý zloděj a podvodník. Ona zásadová, on charismatický a drzý. Přestože byste těžko hledali nesourodější dvojici, FBI se rozhodne tajně najmout tohoto proslulého zloděje jako konzultanta k případům jejich nejlepší agentky. Z Kate O‘Hareové a Nicka Foxe, odvěkých rivalů, se stávají parťáci, kteří dostanou nelehký úkol zachránit Spojené státy před diplomatickou krizí. Dvojice autorů v podobě Janet Evanovichové a Lee Goldberga těží z léty prověřeného konceptu a přenáší ho do zábavné a svěží detektivky.

Zatímco v prvním díle série se Kate O‘Hareová a Nick Fox smiřovali se začínající spoluprací, ve Štvanici je čeká další velký test jejich nově nabytého spojenectví. Od FBI totiž dostanou za úkol najít majitele originálu sochy čínského kohouta, jehož padělek v současnosti vlastní Smithsonovo muzeum. Pro tento umělecký skvost si jakožto náznak dobré vůle a spolupráce obou národů přijíždí čínská delegace a nic jiného než skutečný kohout nemá tváří tvář čínskému expertovi šanci uspět. Nezvyklé duo tak čeká štvanice napříč státy od Evropy po Asii, které neschází rafinované podfuky a loupeže, jež se pohybují na úplné hraně zákona.

Evanovichová a Goldberg vytvořili čtivou knihu, plnou rozverného humoru a nezpochybnitelné chemie mezi hlavními představiteli. Právě hlavní hrdinové a jejich interakce tvoří alfu omegu celého románu. Oba dva jsou charismatičtí, zábavní a jejich škádlivé slovní přestřelky tomu všemu dodávají ten správný náboj. Pozadu ale nezaostávají ani vedlejší postavy, v čele s neúspěšným hercem Boydem Capwellem, pro něhož jeviště tvoří celý svět a který trpí nutkavou potřebou předvést dramatický výkon i v reklamě na zubní pastu. Záporná postava v podobě šéfa největší bezpečností agentury na světě do celého konceptu šikovně zapadá a pomáhá dotvářet pozitivní dojem z klasické detektivky s komediálními prvky.

Janet Evanovichová a Lee Goldberg v pěti bodech

  1. Janet Evanovichová není žádným nováčkem mezi spisovateli, na svém kontě má přes čtyři desítky knih. Nejvíce ji proslavila dobrodružství její hrdinky Stephanie Plumové, námezdní lovkyně.
  2. Lee Goldberg má za sebou pro změnu kariéru scénáristy u seriálů jako Můj přítel Monk nebo Diagnóza vražda.
  3. Pro Goldberga není ale cizí ani svět románů, kterých má na kontě úctyhodné množství.
  4. Série s Foxem a O’Hareovou čítá již 5 knih. U nás zatím vyšel kromě Štvanice také úvodní díl pod titulem Podfuk.
  5. Janet je majitelkou impéria Evanovich Inc., které vydává její knihy a brzy oslaví 75. narozeniny. Lee žije v Los Angeles se svojí manželkou a dvěma dětmi.

Kniha sice nepřináší v tomto ohledu nic nového, ostatně filmů, seriálů i knih bylo s podobným námětem a dynamikou hlavních postav napsáno a vytvořeno mnoho, přesto Štvanice dokáže zaujmout. Co zamrzí podstatně více než absence originálního námětu, je však nedostatek větší eskalace napětí. Většina akcí a podfuků probíhá až podivně hladce a ani styl psaní zcela nenahrává nutkavé potřebě si okusovat nehty pokaždé, když se Nick a Kate pustí do něčeho odvážného. To samozřejmě neznamená, že by jejich eskapády postrádaly na atraktivitě, pouze jim chybí ta pověstná třešnička na dortu. Absenci dramatu vynahrazuje alespoň částečně závěrečný střet s hlavním záporákem, kdy v určité chvíli vše vypadá pro Kate a Nicka docela beznadějně.

Štvanice přináší další příspěvek do moře kriminálek, v nichž spolu kooperují dvě zcela odlišné postavy. Jedna stojí na straně zákona, druhá kdysi sloužila zločinu, ale díky nezpochybnitelné chemii a zjevné rivalitě se dokonale doplňují. Knize neschází humor ani zábavné podfuky balancující na hraně zákona. Pro fanoušky žánru se tudíž jedná téměř o samozřejmost, pro ostatní román přináší oddychové čtení ideální pro horké letní večery. Zamrzí snad jen občasný dojem z přílišné suverénnosti postav a absence výraznější eskalace napětí.

  • Janet Evanovichová a Lee Goldberg: Štvanice
  • Mystery Press, 2017
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • Obálka: Jan Matoška
  • 256 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
24. července 2017, Adéla Košařová