Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Finální bitva o Terrasen už je na pultech, Sarah J. Maas: Království popela (Skleněný trůn 7)

Maasová Sarah J.: Celaena 06 - Království popela     PŘEDOBJEDNÁVKA

Nastal čas rozloučit se s celosvětově úspěšnou sérií Skleněný trůn, složenou ze sedmi silně obsáhlých dílů a jednoho svazku povídek. Království popela, které uzavírá dlouhou a pořádně trnitou cestu mladé královny ohně, je jejím úplně posledním kouskem o téměř jednom tisíci stran. Takže se, dámy a pánové, pohodlně usaďte, tohle bude jízda.

Když čtenáři naposledy viděli mladou královnu Terrasenu, byla zavřená v železné truhle a mučena královnou víl Maeve. Teď, o tři měsíce později, tomu není jinak. Aelin zažívá téměř dennodenní mučení všeho druhu, a i když je přesvědčená, že se ze svého vězení nikdy nedostane ven a už nikdy neuvidí slunce, odmítá se nechat zlomit a prozradit svým věznitelům, kam ukryla tolik chtěné klíče Sudby, jež měla před svým uvězněním v držení. Navzdory té obrovské bolesti je totiž pevně rozhodnutá, že jejím posledním činem na světě bude pomoc jejímu království. A pokud kvůli své současné situaci nemůže udělat víc, bude alespoň chránit tajemství, jehož vyzrazení by ublížilo všem jejím přátelům a spojencům.

Aelinin manžel a druh Jeřáb Bělotrn se ji mezitím spolu s Gavrielem, Lorcanem a Elide snaží najít. Společně cestují po světě, překonávají moře za mořem a honí se za každičkou zmínkou o možné přítomnosti Maeve – protože ta se pochopitelně se svou vězenkyní pečlivě skrývá. A zatímco jsou oba vládci Terrasenu takto indisponováni na jiných kontinentech, terrasenský generál Aedion a měnička Lysandra, která se pro uchování spojenců rozhodla vzdát vlastní tváře a vzít na sebe Aelininu podobu, se pokouší udržet těžce sesbírané vojsko a o samotě vzdorovat Erawanově armádě zrůd.

Adarlanský král Dorian je i nadále ve společnosti Třináctky, kterou jejich velitelka Manon vede v honbě za skrytými crochanskými čarodějnicemi, které chce naverbovat jakožto nové spojenkyně Terrasenu. A zatímco je hledají, Dorian nadále opatruje dva klíče Sudby, jež mu Aelin svěřila, a snaží se zjistit lokaci toho třetího. Protože jedině se všemi třemi klíči bude schopný využít svůj příbuzenský vztah s dávnou královnou Adarlanu Elenou a bránu Sudby uzavřít. A jeho nejlepší přítel Chaol? Ten je stále na dlouhé cestě přes oceán spolu s obrovským vojskem khagana z Jižního kontinentu, jenž se má stát dalším Aelininým spojencem. Erawan však na Terrasen tlačí čím dál víc a je otázkou, jestli se noví spojenci zvládnou dostavit včas…

Sarah J. Maas v pěti bodech

  1. Narodila se a dětství prožila v New Yorku.
  2. V současnosti žije se svým manželem, synem a psem v Pensylvánii.
  3. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním Hamilton College s diplomem z tvůrčího psaní.
  4. Skleněný trůn, svou úplně první knihu, napsala, když jí bylo pouhých šestnáct let.
  5. Svou prvotinu Skleněný trůn vydala i díky nespočtu internetových fanoušků, kteří si ji přečetli na stránkách, kam původně publikovala.

Jak už je u této série zvykem, kniha se skládá z mnoha dějových linií, sledujících všechny hlavní i vedlejší postavy, kterých autorka během jednotlivých dílů nasbírala více než dost. A protože jsou v tomto díle všechny postavy rozeseté opravdu po celém světě, dějových linek je tu ještě víc než obvykle. Čtenáři se proto musí před čtením obrnit pořádnou dávkou trpělivosti, protože není neobvyklé, aby autorka opustila jednu linku v tom nejnapínavějším možném momentu a následně se k němu vrátila klidně až po sedmdesáti stranách, na kterých se zase věnuje jiným protagonistům.

Sarah J. Maas se i tentokrát držela svého dalšího trendu, a to díl od dílu neustále navyšovat počet stran. Čtenáři se proto prostřednictvím Království popela dočkají téměř tisícovky akcí nabitých stránek. Po celou knihu – především na území Terrasenu, kde bojují Aedion s Lysandrou – bitva střídá bitvu a osudy hlavních hrdinů jsou stále nahnutější. Přestože je ale finální kniha zaměřená především na válečné střety, autorka nezapomíná ani na ostatní události. Najít si čas na romantiku, přátelství a spojenectví přeci jenom není při tolika popsaných listech až tak složité.

I když může kniha svou mimořádnou délkou nejednoho fanouška vyděsit, čtenáři se rozhodně nemusí ničeho bát. Nejspíš příběh nezvládnou přečíst během několika hodin, jak by rádi, ale protože je celá kniha opravdu nesmírně čtivá a napínavá, děj i přes svůj masitější formát rychle odsýpá a vzrušující zakončení kapitol nutí čtenáře neustále pokračovat ve čtení. Samotný závěr je více než uspokojující, autorka nezapomněla na žádnou rozběhnutou dějovou linii z minulosti a během tohoto dílu zvládla svázat všechny volné konce a dodat dlužené odpovědi. Takže pokud někdo poslední knihu zatím ještě odkládá, hurá do toho!

  • Sarah J. Maas: Království popela (Skleněný trůn 7)
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Ivana Svobodová
  • 976 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
10. ledna 2020, Adéla Kolářová

Celaena 06 - Království popela

Celaena 06 - Království popela
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč