Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fascinující svět Johna Browna hyzdí začátečnické chyby Služebníka temného boha, John Brown: Služebník temného boha (Temný bůh 1)

Brown John: Temný bůh 1 - Služebník temného boha

Kvůli svému tuctovému názvu vypadá kniha Johna Browna jako další obyčejný fantasy román. To není pravda: naopak představuje zajímavý, perfektně propracovaný vnitřní svět. Jenže autor se nevyhnul nováčkovským chybám.

Rozčítat novou fantasy sérii je vždycky tak trochu riziko. Člověk nikdy neví, jestli je autor tak dobrý spisovatel, aby se vyplatilo pořizovat si novou knihu, která slibuje nejméně dvě další pokračování – mluvíme přece o fantasy, která se zpravidla vyvíjí po trilogiích. Služebník temného boha je přesně ten typ knihy, u které si čtenář nemůže být jistý, a to ani v případě, že už otočil poslední stránku. Tahle novinka totiž představuje debutový román amerického spisovatele Johna Browna, který se do žánru úspěšně snažil přivést zase něco nového, ale nedokázal se přitom vyhnout stereotypním chybám, které debutová díla zpravidla obsahují. Ve zkratce: je to dobré, ALE.

Bohatý a originální fantasy svět
Služebník temného boha už po přečtení anotace zaujme především slibně propracovaným světem, na kterém John Brown svůj příběh vystavěl. Celá kniha se totiž odehrává v „Nové zemi“, na území, kam se byli Koramité nuceni vystěhovat ze své domoviny po té, co byli poraženi v jakési válce. Jenže to, co za mořem našli, nebyla ani zdaleka země oplývající mlékem a strdím, ale již dávno osídlený kontinent, který v temných lesích a puklých skalách skrýval staletí dlouhé historie. Kromě neustálého nebezpečí z mnoha směrů to pro Koramity tedy znamenalo, že byli nuceni zaujmout v Nové zemi sociální status sedláků a farmářů a v jednom kuse se klanět jak mnoha cizím kmenům, tak místní církvi, která společnost ovládá díky svému monopolu na magii. Těsně před prvními událostmi románu se navíc ztratil nejvyšší církevní zástupce, který držel ochrannou ruku nad územími Bělostrázu, kde se kniha odehrává. Přirozeně, hned poté se po kraji začaly rozlézat zvěsti, že požírači duší začínají nabírat na síle. Mezi lidmi se prý objevují sleigové, kteří praktikují nečistou magii. Samotný děj se rozběhne ve chvíli, kdy se rodina mladého Talena do tohoto právě probíhajícího honu na čarodějnice ne zcela bez viny zaplete.

Ztroskotal na mnoha začátečnických chybách…
Jak už ze zkráceného popisu výchozí situace vyplývá, se svým světem si dal americký autor neskutečnou práci, kterou korunoval pro fantasy nepostradatelným systémem magie. Tu zastupuje prvek Ohně, jež váže dohromady lidské tělo a duši, může být zvětšován a darován, ale také brán násilím nebo pěstován a sklízen. Reálie a atmosféra Brownova světa, kde se lidé nejmenují krkolomnými jmény, ale jednoduše a hezky (Ke, List, Meduňka, Nožka, Růže), jsou jednoduše fascinující. Tolik ovšem pozitiva.

John Brown v pěti bodech:

  1. Narodil se v roce 1966 v americkém Utahu, kde doposud žije
  2. Vlastní bakalářský titul z angličtiny a magisterský titul z účetnictví
  3. Účetnictvím si ostatně po většinu svého života vydělával a nyní pracuje jako instruktor informačních systémů
  4. Své literární kariéře se tak věnuje pouze bokem, i proto možná zatím napsal pouze čtyři povídky a jediný román
  5. Dosud nepublikované pokračování Služebníka temného boha by mělo v originále vyjít v roce 2012

Jak již bylo naznačeno na počátku, americký spisovatel se ve svém debutu nechtěně zhlédnul snad v každé chybě, kterou autoři-začátečníci mohou do svých děl vložit. Předně, samotná konstrukce vyprávění by si zasloužila nemilosrdného redaktora s červenou propiskou nebo alespoň velkou introspekci z hlediska autora. Ten totiž někdy něco prozradí příliš brzy, jindy zase příliš pozdě, nadmíru se zabývá popisem svého světa (v němž se čtenář stejně zpočátku beznadějně ztrácí), nelogicky rozděluje děj mezi kapitoly. Brown není nijak nadaný ani co se týče jazyka, který neplyne a co chvíli ruší. Další chybu ve vyprávění příběhu představuje fakt, že autor ústřední zápletku vypráví očima příliš mnoha postav na to, aby se člověk dokázal orientovat, co kdo právě dělá a především proč to tak činí. Ostatně volba hned několika hlavních hrdinů nebyla zrovna nejlepší. Ačkoli se autir úspěšně snaží dodat každému charakteru vlastní hloubku, na čtenáře je více než pět hlavních hrdinů v takřka jediné dějové lince příliš mnoho, aby se v nich ještě dokázal vyznat. Mezi řádky sice jasně stojí, že ústřední postavou je od začátku Talen, dospívající chlapec tvrdohlavý jako mezek (který proto přirozeně leze trochu na nervy), ale autor co chvíli odvádí hledáček děje k jiným charakterům.

…ale slibuje více než světlé vyhlídky
Jako kniha nefunguje Služebník temného boha nejlépe, na to má příliš mnoho debutantských chyb, které John Brown mohl vychytat. Přesto je tu jeden argument, kvůli kterému se vyplatí o četbě fantasy románu jednoho dalšího Američana přemýšlet. Na více než čtyřech stovkách stran knihy je totiž zřetelně vidět, jak se autor každou řádkou vypisuje a přestává dělat chyby, které dělal o pár kapitol dříve. Ke konci celého vyprávění proto příběh už nejenže dává smysl a konečně někam směřuje, ale čtenáři definitivně zapadnou na své místo všechny detaily a dokáže si užít masivní rozsah Brownova fiktivního světa. Nemluvě o množství bravurně napsaných akčních scén, které s každým dějovým zvratem přibývají a stávají se čím dál napínavějšími.

Sečteno podtrženo, Služebník temného boha je první díl fantasy trilogie od začínajícího autora – se vším, co k tomu patří. S mnoha negativy a jen minimem pozitiv, čímž v kontextu laserovské edice Moderní díla fantasy připomíná podobně nevyvážené Přes tvář světa od Russella Kirkpatricka. Díky svému dechberoucímu závěru je to ovšem také úvod do série, která má i přes své otřesné začátky stále nakročeno stát se výborným čtením. John Brown dává tušit, že to bude stát za to.

  • Brown, John: Služebník temného boha (Temný bůh 1)
  • Laser-books, Plzeň 2012
  • překlad: Ľudovít Plata
  • obálka: Raymond Swanland
  • 438 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
Martin George R. R.: Píseň ledu a ohně - Hra o trůny
Hennen Bernhard: Královna elfů 2

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

11. června 2012, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Temný bůh 1 - Služebník temného boha

Temný bůh 1 - Služebník temného boha
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč