Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantazie Luka Pearsona jednoduše nezná mezí, Luke Pearson: Hilda a kamenný les (Hilda 3)

Luke Pearson: Hilda a kamenný les

Když Hilda komiksového kreslíře a ilustrátora Luka Pearsona před sedmi lety vtrhla do světa komiksu, stal se z ní okamžitě hit. Do povědomí českých čtenářů ji bez mála před rokem následně dostalo nakladatelství Paseka a nutno říct, že s neméně velkým úspěchem. Malá zvídavá holka, která žije v kouzelné zemi, jež je absolutním ztělesněním kreativity a nezměrné fantazie, učarovala dětem i dospělým, a tak není divu, že přichází již po třetí, aby tentokrát čelila záhadnému kamennému lesu.

Hilda se v předchozím svazku přestěhovala z malého útulného domku kdesi v krajině do města Trolberg, což ale žádným způsobem neubralo na kvalitě nebo originalitě dívčiných dobrodružství (nemluvě o jejich frekvenci). Hilda tak v krátkém sledu stihla pomoci havranovi a zachránit oblíbenou ptačí slavnost, aby v závěru vyřešila záhadu ohledně černého psa a získala nového přítele v podobě domácího skřítka Tontu. A obě tyto postavy sehrají svoji roli i v Kamenném lesu.

K Hildě se vracíme rok po událostech z druhého pokračování. V zásadě dělá to, co vždy; tedy chodí ven, zažívá dobrodružství, zachraňuje všemožné kouzelné tvory a o vlásek uniká před různými nebezpečími. Ovšem bez svolení mámy, ke které se dostává pouze oficiální neškodná verze. Všechny tyhle patálie shrnuje krátká, ale nesmírně zábavná sekvence, z níž je zcela jasné, že i přes Hildiny kreativní zástěrky tento dvojí život jejímu rodiči úplně neuniká.

Poté stačí jedna další neplecha a pohár trpělivosti přeteče natolik, že Hilda dostane domácí vězení. Což je v jejím případě absolutní ztělesnění toho nejhoršího, co se téhle malé modrovlasé dívce mohlo stát. To by to ale nebyla Hilda, aby se i ze zavřeného pokoje nedostala zase do nějakého šíleného dobrodružství…

Netradiční řešení rodinného sporu

Kamenný les obsahuje na rozdíl od předchozích dílů pouze jeden příběh, celý komiks má tudíž o poznání kratší rozsah. Na vině ovšem není lakota nakladatelství, jakožto skutečnost, že ani v originále zatím další pokračování Hildy nespatřilo světlo světa. Omezenou délku však bohatě vynahrazuje kvalita celého počinu. Dobrodružství, které brnká zpočátku na o něco vážnější notu a z něhož sálá nedořešený spor mezi Hildou a její mámou, postupně přeroste v cestu za usmířením, při níž se budete královsky bavit od začátku až do konce.

Luke Pearson v pěti bodech

  1. Britský komiksový kreslíř a ilustrátor, který je považován za lídra nové britské vlny komiksu.
  2. Když zrovna nepracuje na Hildě, kreslí pro deníky a magazíny jako New York Times, Guardian či Wired.
  3. Hilda vyšla v celkem 12 zemích a svému tvůrci přinesla řadu cen včetně Britské komiksové ceny nebo Ceny Maxe a Mořice.
  4. Podílí se i na tvorbě animovaného seriálu Adventure Time (Čas na dobrodružství).
  5. Nové pokračování Hildy se plánuje pro rok 2018, stejně jako stejnojmenný seriál, který chystá stanice Netflix.

Přitom všem se čtenář dozví také více o trollech, o nichž bylo v předchozích svazcích sice spoustu zmínek, avšak nikdy neposkytly žádné širší vysvětlení. Tentokrát ovšem Hilda pronikne mnohem hlouběji do celé problematiky, která jako obvykle ukáže, že nic není takové, jak se na první pohled mohlo zdát. Chybět u toho nesmí samozřejmě ani stáří známí jako Větvík, Tontu či havran, a to vše zabalené do bohatého balení plného prvotřídního humoru, napětí, kreativity a nezměrné dávky představivosti.

Kreativita na rozdávání

Ani kresba nezůstává pozadu za textem a laťka nastavená od prvního dílu zůstává stále řádně vysoko. Neschází ji humor, nápaditost ani veselé barvy, jimiž komiks doslova hýří, a to i v případě, že se Hilda značnou část své cesty pohybuje v poněkud nehostinném prostředí. Luke Pearson jednoduše působí, jakoby jeho nápady neměly hranice. V závěru navíc přichází něco, co do této doby nebylo zcela zvykem, a to nečekaný cliffhanger vytvářející z čekání na další pokračování skoro až muka. Tedy ne snad, že by podobných lákadel bylo zapotřebí.

Kamenný les znovu dokazuje, proč Hilda hraje ve světě komiksu vysokou ligu. Ač tentokrát nabízí pouze jeden příběh, vše vynahrazuje kvalita, jež jednoznačně vítězí nad kvantitou. Komiksu opět neschází žádný z tradičních stavebních prvků Pearsonovy tvorby, kteří z něj dělají zábavu pro všechny věkové kategorie, ale navíc se přidává i několik nezodpovězených otázek v čele s překvapivým koncem, jenž čekání na čtvrtý svazek činí o poznání krušnější. Hilda ale za tu trošku trpělivosti nepochybně stojí.

  • Luke Pearson: Hilda a kamenný les (Hilda 3)
  • Paseka, 2017
  • Překlad: Martina Knápková
  • 72 stran, 299 Kč
11. prosince 2017, Adéla Košařová