Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantasy bizár pro každého, Jakub Němeček: Na lovu kvizonů

Jakub Němeček: Na lovu kvizonů

Dnes nám nakladatelství nabízí přehršel knih všech žánrů, které někdy splývají v barevný pelmel. Do popředí vystupují autoři bestsellerů a v koutě se krčí malá modrá knížka, která je poněkud neobvyklým způsobem velmi výjimečná.

Svým malým rozměrem jako kdyby knížka sama o sobě vypovídala o svém obsahu. Tvoří ji jedenáct velmi stručných povídek, pro něž je banalita zásadním tématem, které přechází až v osobitý zájem autora v drobnostech a jejich literárním ztvárnění na mnoho způsobů.

Sám autor knihy není žádným spisovatelským velikánem. Povídky si psal spíše pro radost, stručným stylem bez očividných ambicí s nimi někam prorazit, neřkuli proměňovat v peníze. Uvedené atributy však daly zrod velmi zajímavému literárnímu počinu. Začít můžeme u kapesního rozměru knížky, který ji předurčuje k četbě v dopravních prostředcích nebo ke chvilkovém čtení na lavičce v parku. Rozměr knihy jde ruku v ruce s jejím obsahem a krátké povídky v ní obsažené se k takovému čtení hodí nejen svým rozsahem, ale také díky lehkosti autorského pera.

Lavičkové čtení dobře funguje, pokud je vystláno humorem, který pomůže překonat i nepohodu posezení na tvrdých dřevěných prkénkách. Na lovu kvizonů se každý dobře pobaví s úsměvem na líci, ale jeho bránice mu úplně nepraskne. Četbu doprovází spíše lehké poskakování v koutcích, neboť i vtipy vložené do povídek jsou jen takové drobné. Každý čtenář obeznámený se základní četbou fantastického žánru si nepochybně vzpomene na své první setkání se slavnou Zeměplochou Terryho Pratchetta. Na druhou stranu Němečkovy náměty jsou od Pratchettových poněkud odlišné, ale pozadí nevtíravého humoru doprovázeného absurdními situacemi a trochou roztomilé bizarnosti mají oba spisovatelé společné.

Obsahově se Jakub Němeček zhusta inspiruje realitou života v české kotlině a více či méně ji satiricky či alegoricky převádí do svých povídek. V tomto ohledu je jeho dílo šmrncnuto školou urban fantasy. V jedné z povídek využívá romantický motiv, který je právě v urban fantasy poměrně častým jevem, ale zpracovává ho v duchu svého vidění světa. To je velmi všední, ale atraktivnost obyčejnosti přináší notné dávky bizardní fantazie a absurdity. Pochopitelně pro milovníky přímočarosti a realismu se nebude jednat o sklenku oblíbené whiskey.

Jelikož se autor nijak netají tím, že nemá další velké spisovatelské ambice, vyvstává při čtení otázka, jak by se vypořádal s delším textem. Jeho krátké příběhy pochopitelně přináší napětí svou nedořečeností, a zvídavá čtenářská mysl si tak pokládá otázku, jestli by Němeček zvládl udržet atraktivní dějové pnutí i v delších textech. Vzhledem k tomu, že Na lovu kvizonů, ani jakýkoli jiný povídkový příběh, nemá ohlášenou žádnou navazující x-logii, tak se dost možná odpověď na vznesenou otázku nikdy nedozvíme. Ačkoli zvláštní kniha zůstane unikátem, který opravdu převyšuje každodenní produkci nejen atypickým rozměrem, ale především opravdu nadčasovým obsahem, bylo by krásné, kdyby mohla zevšednět několika dalšími pokusy její drobnou výjimečnost překonat.

  • Jakub Němeček: Na lovu kvizonů
  • Gnóm, 2022
  • 128 stran, 330 Kč
4. května 2023, Radim Červenka