Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Extrémní science fiction, Mike Ashley (ed.)

Extrémní sci-fi

Science fiction má mnoho podob. Může být militaristická, utopická nebo hard, napsaná vážně, ironicky nebo s nadsázkou; stará jak Metuzalém, svěží jako zahradní kvítek, vyzrálá i plná omylů, nespoutaná a nevyzpytatelná jako Amazonka, zkostnatělá a nezáživná, filozofická i škádlivá, ale může být extrémní? Ano, ovšem ne definitivně. Ono totiž vůbec nezáleží, zda daný nápad je, či není vyhraněný, ale jak dlouho vydrží působit, vyzařovat náboj, fluidum, které způsobí, že vás bude šokovat, udivovat nebo klidně pobuřovat. A jak dokládá buclatá sbírka povídek Extrémní science fiction, některé počiny přežijí desetiletí, než ztratí oslnivý lesk. Ale i když zmatní, stále stojí za to. Račte vstoupit do exkursu krátké historie extrémů!

Doba kráčí vpřed mílovými kroky, a co je neobvyklé pro nás, rozhodně nevyvede z rovnováhy naše děti, natož vnoučata. Přesto v našem malebném žánru, který tak rádi hltáme, nalezneme práce, které dokáží promlouvat k čtenáři i přes závoj minulosti. Alespoň to tvrdí Mike Ashley, britský znalec žánru, publicista a editor, pověstný zejména svou řadou mamutích antologií naladěných vždy na určité žánrové téma – u nás mu již vyšly dvě Mamutí knihy fantasy (Aurora, 2002 a 2004). A aby nezůstalo jen u planých slov, předkládá důkaz, objemnou (mamutí) antologii plnou nejroztodivnějších nápadů, vynálezů, situací, entit… pro něž je charakteristické, že se nějakým způsobem vymykají čemukoliv, co považujeme za normální.

Sbírka čítající devatenáct kusů oplývá rozmanitostí po všech stránkách. Novelety střídají povídky, krátké texty vyvažují dlouhé novely. Ale ať už je tvoří dva nebo dvacet tisíc slov, vždy se jedná o pravou, nešizenou science fiction, z nichž většina spatřila světlo světa po první polovině 90. let minulého století. Zbylá čtveřice bude pro čtenáře příjemným překvapením, neboť se editor nezalekl historie a zařadil do výběru nejen postarší, ale i velice letité příběhy a umožnil nám nadechnout se starého prachu z počátku 20. století, když veterán sbírky je ročník číslo 1909!

Výbor není uspořádaný chronologicky, záměrně popírá časovou osu, neboť žezla se tu chápe vyhrocená imaginace, jež nabírá tempo a zrychluje dech s každým počinem, pozvolna graduje, aby na samotný závěr dosáhla palčivého extrému – to, co je na začátku mírná, mrzká vlnka na moři, dospěje na konci do zničující tsunami u pobřeží. Extrémy tu zastihneme v různých maskách a rozpoloženích, přesto lze vypozorovat několik tematických okruhů, respektive otázek, jimiž se práce zabývají: častým námětem je vývoj a budoucí podoba lidí (zušlechtěná, virtuální i nehmotná těla), na ně přímo navazují problémy vyspělé společnosti (vraždy, vzkříšení mrtvých, následky pokročilé výroby), s nimiž ruku v ruce stojí a padá cestování časem, poslední kategorii představuje charakter prostoru a hmoty (nekonečné světy, ničivé zbraně). A zcela stranou stojí obchod s dušemi. Rozřazení není jednoznačné, neboť se motivy jednotlivých příběhů často přelévají a mísí s jinými (četné zastoupení tu má metafyzično), jindy jsou velice osobité a se svými sestrami je spojuje jen tenká nitka. Mnoho autorů, kteří do sbírky přispěli, má svérázný smysl pro humor – ironický, suchý, bláznivý, černý. Některá dílka tak můžeme brát vážně, i jako frašky.

V tuto chvíli nám brzdy vypovídají službu

Když se na sebe moderní člověk podívá do zrcadla, zjistí, že se už dlouhou dobu nezměnil: stále má dvě ruce a dvě nohy a jeden pár očí a musí si vystačit s kapacitou svého mozku. Ale evoluce se mohla vydat odlišným směrem, tak jako na planetě Mullygantz II, kde kapitán Gargan najde zdecimovanou posádku vědců, které sužuje nesmírná žravost a děsí podivný agresivní tvor, jenž se objevuje nečekaně a neznámo odkud… Že by byly na vině místní velké chlupaté potvory a jeden kousanec do badatelovy končetiny? V alternativním vesmíru byste mohli takovou příhodu vyprávět místo Gargana své ženě vy, ale jen tehdy, pokud by Měla na to žaludek. Theodore Sturgeon přispěl parádním příběhem v příběhu, který vás může snadno znechutit, ale stejně tak dostat do kolen. Ačkoliv má povídka i příjemné, světlé stránky, sálá z ní nefalšovaný černý humor. A že se planeta nachází ve Sluneční soustavě? Myslím, že šedesátileté práci to rádi prominete. Ale vraťme se na Zemi, kde již před třemi sty lety jeden anglický badatel uprchnul do Afriky a našel si zákoutí, kde mohl v klidu provádět pokusy na lidech… Když do těchto míst náhodou zavítá americký dobrodruh, nestačí se divit, když se kolem něj kutálejí obří masité koule – lidi bez jediné kůstky v těle, schopní vytvarovat si tolik končetin, kolik se jim právě zamane. Izolovaná, pozměněná společnost (ne)lidí se pro Merricka brzy změní v noční můru, jakmile zjistí, že ho vrchní úpravář hodlá dostat na operační sál… Satirická vize proměny těla s deseti křížky na krku sice neoplývá velkolepým dějem, ale nelze jí upřít vynalézavost a smysl pro humor, takoví jsou Noví lidé. Jerry Oltion polechtá bránici v krátkém příběhu o lidech, kteří jako by nám z oka vypadli, ale zato nejedí. Nejedí, protože nemusí. Živiny přijímají pokožkou jako rostliny díky fotosyntéze. Ale Dennis své přátele přesvědčí, aby vzkřísili Vánoce se vším, co k tomu patří – dárky a pořádnou Žranicí – a zjistí podivnou věc… Žertovnější povídku ve sbírce nenajdete (…seznámili se… u stánku s rychlým dobíjením…), ale musíte si počkat na úplný závěr.

Cory Doctorow a Charles Stross otevřeli okno do světa, v němž i jedinci, jimž kolují v žilách nanotechnologie a mohou libovolně měnit pohlaví, jsou pouhými předpotopními dinosaury na nižším evolučním žebříčku. Předhonili je postlidé, kteří se uploadovali do počítače a po reálném světě pobíhají v nejroztodiv­nějších vtěleních, avatarech – u domovních dveří vás může přivítat hejno stříbrných golfových míčků, v obývacím pokoji vás rozptýlí mluvící stůl. Ačkoliv má Kytice pro Alenku šmrnc, přijde mi, jako by ji psal nevybouřený, nadržený puberťák, který nabyl dojmu, že čím víc obhroublostí, tím lépe. Ale jistě má pravdu, že pozvat na návštěvu pár dnů před svatbou dřívější lásku není dvakrát rozumný nápad… Doba pokročila a fyzické schránky jsou minulostí, translidé žijí virtuálně a ti nejodvážnější cestují ke hvězdám, neboť dychtí objevit cizí inteligenci a nalézt uspokojivou odpověď na otázku, zda nejsme ve vesmíru sami. Spolu s občany C-Zské diaspory doletíme k Orfeovi, planetě obíhající okolo Vegy, kde se v hlubinách oceánů vznášejí inteligentní Wangovy koberce. Způsobí kýžené pozdvižení? Australanova próza je fascinující nejen propracovaným světem nanotechnologií a virtuální reality, poutavě napsaným příběhem umně skloubeným s vědou, ale i schopností prošpikovat bohatou imaginaci znepokojivými, dotěrnými otázkami pátrajícími po smyslu existence života ve vesmíru. Opravdu je důležité vědět, zda jsme sirotci, nebo spíše „Potřebujeme pochopit, co znamená obývat vesmír.“?

Odlišný pohled na naše nástupce přináší Geoffrey Landis, který si zahrává s kvantovou fyzikou a ukazuje, jak je důležité poznat nepřítele, než se mu rozhodneme čelit. Stvořil inteligentní bytosti s naskenovanou osobností kdysi živých lidí, vybavené mozkem o velikosti zrnka písku schopného simulovat procesy celé planety, jež mezi sebou bojují do posledního muže, i kdyby měl nastat Dlouhý hon trvající stovky let. Přesuňme se na úplný konec času, kdy se odehrává podnětná, jiskřivá, zkraje těžkopádná polemika, již vedou kolektivní sociální mysli učitelů a studentů, kteří chtějí vyvrátit platnost Důkazu, teorému vývoje života. Může evoluce probíhat ve znamení růstu a rozvoje, aniž by ji pohánělo soupeření a ničení? Může existovat krása bez utrpení, dokonalost bez omylu? To má rozsoudit Soudce, oživená, miliardy let stará osobnost z naší doby. Bearova noveleta je, až na pomalý, matoucí úvod, povedenou filozofickou polemikou, přinášející mnoho materiálu k přemýšlení, plná neotřelých nápadů (Knihovny).

Jak se společnost pozvolna rozvíjí, dospívá, postupuje krok za krokem na stále vyšší úroveň, za výhodami, které pokrok přináší, se jako stín plíží i negativa. Automobily znečišťují životní prostředí, zbraně v rukou pomatenců ohrožují nevinné občany, nanotechnologie… umožnily výrobu chytrých výrobků. Jenže se objevil bacil vědomí a ponoukl je sledovat vlastní cíle… shlukovat se s jinými produkty do takzvaných puchýřů. V takovém světě si raději hlídejte přítelkyni i před hromadou domácích spotřebičů… Paul Di Filippo s bravurou a nadhledem zachytil nemalé důsledky nekvalitní masové výroby budoucí společnosti. Takže pozor, aby se nestalo, že budete při obědě rozjímat A talíř vzal roha se lžící. Virtuální svět je pro mnohé jedince lákavý, můžete být, kým si zamanete, a chovat se, jak je libo, ale i svět jedniček a nul skrývá řady nebezpečných individuí schopných připravit druhého o život kvůli prkotině, utilitám, penězům nebo z rozmaru. Vydejme se s hlavní hrdinkou po stopách vraha a odhalme Smrt v zemi zaslíbené, v místy napínavém detektivním příběhu, kterému bych vytknul chaotický začátek – zasvěcení hráči mluví s laikem a čtenář stejně jako poručík od první stránky tápe, na druhou stranu je pozdější vstup do virtuálního světa a jeho oťukávání o to působivější.

Robert Reed se vrací na svou obří vesmírnou loď v prostém, leč poutavém, překvapivém vyprávění plném mistrné diplomacie i pádných pěstí. Stará chrabrá vítězství se s odstupem času se správnými informacemi rozplynou jako pára nad hrncem a na povrch vyplouvají nepříjemné skutečnosti. Jader Benzen je větroplach, který nemá rád lidi, a má k tomu důvod… Bravo. Vítejte v univerzální době, kdy nanostroje umožňují cokoliv, ale nedokážou zabránit smrti. Mileneckému týmu vědců Sola a Eleny se však podaří najít způsob, jak vzkřísit mrtvé. Protože chápou následky takového objevu, před hamižným zaměstnavatelem Adamem Teslerem drží všechno pod pokličkou. Jenže ne na dlouho… A kvůli zištnému daru zmrtvýchvstání se svět změní v noční můru… Na modré planetě, na oběžné dráze, v hlubokém vesmíru, na konci starého i počátku nového kosmu se odehrávají McDonaldovy Dny Solomona Gurskyho – dlouhá, působivá, temná fikce plná gejzíru nápadů (rekonfigurace hmoty, chytrá kůže, kůžemluva), která hledí krutému mechanismu ovládajícímu společnost zpříma do očí.

Cestování časem je dle posledních poznatků a experimentů soudobých fyziků takřka nemožné, ale Lawrence Person přibližuje dílo vědců, kteří přišli na způsob, jak alespoň promítat minulost na bílé plátno, a to díky dekodování sub-kvarkových vln událostí. Koho by nelákalo naladit si Ježíše, abychom zjistili, zda byl Božím synem? Získali bychom tak definitivní důkaz, zda je víra založena na lži nebo pravdě, který by otřásl celou společností. Jenže čím dál se snažíme ohlédnout, tím větší je zvlnění… Variace ukřižování umožňuje čtenáři nahlédnout pod pokličku akademického projektu, od jeho vzniku až po první úspěšné krůčky. Jiní dva akademici, tentokrát na volné noze, psycholog a fyzik, sestaví po letech usilovné dřiny stroj na časovou sílu, co dovede své pasažéry přesunout do nadprostoru k samotnému Stvořiteli – má ze svých návštěvníků radost, ale v hlavě se mu rodí zcela jiné plány… Už v roce 1935 Clifford Simak napsal dílko, v němž si pohrává s rozměry a charakterem kosmu a lehce ironizuje povahu a schopnosti všemohoucího. Co když je i bytost mimo prostor a čas výtvorem vyšší entity v jiné dimenzi? Po úvodních stránkách to vypadá na obyčejnou časovku, ale chyba lávky. Nyní si představte universum, v němž jsou cesty časem na denním pořádku. Ovšem skočíte-li do budoucnosti vzdálené miliony let a na paty se vám přilepí lovec identity, kvůli němuž se nesmíte vrátit v čase zpět o víc než pět minut, může to být problém… Kolikrát by se nám hodilo vrátit zpátky i jen o pár minut, abychom napravili břitká, nevhodná slova, odkonali neuvážené činy, ale i Mada brzy zjistí, že co si člověk navaří, také si sní – v povídce J. P. Kellyho Odkonáno. Do této kategorie jsem nakonec zařadil i experimentální počin Harlana Ellisona. Z makropohledu jsme všichni stejní, ale Bailey by s vámi nesouhlasil. Je opilý životem a má pocit, že se vyděluje z davu. Proto vstoupí do Střediska dobrovolné smrti, Na pomezí, odkud jeho duše putuje k Sukubovi, verbíři duší, šmelináři, jenž je, na přání zákazníků, doplňuje do Zloději vyprázdněných prázdných schránek. Ale Bailey je zlomyslná duše. Umanula si, že dá Sukubovi za vyučenou… Svérázný Američan se pustil na tenký led, když se pokusil zpracovat téma hledání stvořitele a jeho podstaty v povídce, jež exceluje hbitým střídáním stylů, rozmanitým výrazivem, bohatým jazykem a otrlým humorem. Obvyklý, nezaměnitelný styl je tentokrát podpořený pokusy s formou textu ve stylu dada. Dočíst ji vyžaduje dávku trpělivosti a zvýšené pozornosti.

Myšlence vesmíru, který je simulací, se poslední dobou věnuje stále více spisovatelů. Svou trochou do mlýna přispěl i Gregory Benford v kratičké povídce nazvané Anomálie. Domnívá se, že je-li kosmos modelací na obřím počítači, musí docházet k chybám ve výpočtech. Nakolik je dokáže v tak gigantickém měřítku, jakým vesmír je, eliminovat? Prostor a čas vyplňují hvězdy, planety… a všelijaké vesmírné harampádí, například bájná Merlinova zbraň, poslední spása lidstva proti lítým, chladnokrevným Schránkařům. Po tisíciletích pátrání to vypadá, že je cíl na dosah, ale na povrch vyplouvají fakta, která zamíchala kartami, a nastává dilema… Alastair Reynolds udělal dobře, že začal psát. Přestože je jeho styl strohý, vytěsněný bujným podhoubím nápadů, neopomíná do svých příběhů zakomponovat cit a morální otázky, a to činí z jeho počinů velkolepý čtenářský zážitek. Na paralelní Zemi ovládá Evropu Führer a Anglie se Spojenými státy se třesou strachy v dočasném míru. Říše si vynucuje patřičný respekt pokročilými vynálezy, například obřím letadlem velikosti námořní lodi Queen Elisabeth II na atomový pohon, Bestií, jež je, spolu se zástupci svobodných národů, vyslána na expedici do Pacifiku, který se doposud nepodařilo přeplavit ani přeletět… a to je pro Hitlera nežádoucí Tichomořská záhada. Mám pocit, že mi dochází svět, nebo aspoň svět, v němž bych chtěla žít., poznamená tajná britská agentka Bliss na jednom místě svého deníku slovy, jimiž trefně vystihne rozlohu širého oceánu. Baxter přišel se zajímavým nápadem. Výsledkem je nekomplikovaný, přímočarý, poutavý text. Duo Gillet – Oltion přiblížilo situaci, kdy velení poškozené hvězdné kolonizační lodi musí riskovat zastávku na planetě plné vody. Jenže svět je nejen tekutý, ale i extrémně kyselý… Zpočátku skýtá příběh velké očekávání, ale nakonec se strhne v… Nejzábavnější jsou tak třenice a výtečně zachycená psychologie posádky: Norm začínal nesnášet poradní místnost téměř tak, jako nenáviděl lidi v ní.

Shrnutí

A jsme na konci. Jsem rád, že se nakladatelství Triton osmělilo vydat boubelatou antologii od někoho jiného než od Dozoise. Jak naznačují předchozí řádky, Mike Ashley namíchal chutný koktejl výstředností. Jednotlivé práce jako by potvrzovaly, že extrémy a humor jsou dvě strany téže mince. Proti tomu nemám námitek. Tolik ironie a cynismu pohromadě jen tak nenajdete. Jen posuďte sami. Už jste slyšeli o ekonomice založené na pozornosti (Odkonáno), o lidech, kteří dobíjejí energii jako solární panely (Žranice), o inteligentních příborech, co si vykračují za svobodou (A talíř vzal roha s lžící)? A co třeba svět, kde se nebojuje pěstmi, ale ústrojím, či kde přetvařování nabývá nového významu (Noví lidé)? Mezi mé favority patří úchvatné Dny Solomona Gurskyho, neotřelé Wangovy koberce, citlivý Jader Benzen a ulítlé Měla na to žaludek. Mnoho prací směle překročilo hranici průměrnosti, přesto ne vždy je posvícení. Odkonáno působí v kontrastu s esy sbírky neúplně, Vodní svět je jen dobrým čtením a Anomálie mi přijde bez života.

Pro odpůrce recyklovaných povídek jsem sestavil stručný soupis dosud česky vydaných prací. Přestože vyšlo sedm z celkových devatenácti, byl by hřích je v takové konstelaci minout.
BENFORD, G. Anomálie. In Rudý posuv, Triton, 2005.
DI FILIPPO, P. A talíř vzal roha se lžící. In Ikarie 2005/6.
REYNOLDS, A. Merlinova zbraň. In Trochu divné kusy, Laser-books, 2005.
CADIGANOVÁ, P. Smrt v zemi zaslíbené In Science fiction 1995, Netopejr, 1997
MCDONALD, I. Dny Solomona Gurskyho. In Vzdálené obzory, Laser-books, 2008.
EGAN, G. Wangovy koberce. In Science fiction 1995, Netopejr, 1997. In Objevitelé, Laser-books, 2007.
KELLY, J. P. Odkonáno jako Změna. In Nebula Awards, Baronet, 2005.

Měl-li bych antologii oznámkovat, udělím 7,5/10. Science fiction se vždy snažila přinášet nové, neotřelé nápady, a čím více byly šokující, tím větší vyvolávaly ohlas. Sborník Extrémní science fiction přináší devatenáct zajímavých, rozličných představ, idejí, myšlenek, jež umí zaujmout, fascinovat, provokovat, ale hlavně pobavit, což byl cíl Ashleyho snažení, který se vydařil. Ještě jsem nenarazil na sborník, z něhož by sálala taková energie a humor. Pominu-li těch několik much, jež kazí celkový dojem, jsem s výběrem prací spokojen. Pevnou vazbu a líbivou obálku berte jako příjemný bonus.

  • Mike Ashley (ed.): Extrémní science fiction
  • vydal: Triton, Praha 2009
  • přeložil: kolektiv
  • obálka: Dominic Hartman
  • 592 stran / 349 Kč

Další recenze na tuto knihu

9. února 2011, Martin Bedeč

Diskuze k článku

buy accutane online from canada
Keldryday - 15. 06. 2017 20:26

Viagra Ultima Generazione Cheap Generic Kamagra Je Prends Amoxil Keflex Expansion Order Cheap Viagra Priligy Necesita Receta Medica Contact Customer Ed Online Priligy Buy Female Viagra In Australia Finasteride Vendita Propecia Online Tadalafil Generic Propecia Reasons High Blood Pressure Lilly Keflex viagra online Cialis Mit Rezept Bestellen Prevacid Discount Card Levitra 5mg Tablets Levitra Sans Effet Cialis Se Usa Cost Of Levitra Cialis Tadalafil Kaufen
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Cialis 5 Mg Generic
Keldryday - 25. 06. 2017 01:02

Acticin In Internet Without Dr Approval Buy Cheap Cialis On Line Which Is Better Cipro Or Amoxicillin
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Dapoxetin Kaufen Priligy Rezept
Keldryday - 28. 06. 2017 19:05

Buy Cheap Tamoxifen viagra Achat De Cialis Non Generique
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia Side Effects Sperm Prescription
Keldryday - 01. 07. 2017 14:51

Viagra For Female cialis Amoxicillin 250mg In Pregnancy
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Propecia R
Keldryday - 06. 07. 2017 22:38

Propecia Dosificacion viagra Acheter Nolvadex Ligne
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:03

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:03

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:03

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:03

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:03

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:03

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:03

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Viagra Canadian
Chasengave - 07. 07. 2017 13:04

Cialis Comentarios viagra Desmethyl Kamagra
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
Find Provera. Discount Generic Provera Cycrin Without Dr Approval Drugs
KennCheery - 07. 07. 2017 13:06

Purchase Keflex Online cialis Purchasing Amoxicilina With Next Day Delivery
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
5 Mg Cialis Online
Chasengave - 11. 07. 2017 15:35

Cafergot Tablets No Rx viagra Commander Acheter Levitra En Ligne
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Packungsgro?En
KennCheery - 11. 07. 2017 22:01

Cephalexin Fish Flex Forum viagra Propecia United States
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:50

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:50

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:50

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:50

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:50

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:50

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:50

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Cialis 20 Mg Precio
Keldryday - 16. 07. 2017 22:51

Amoxicillin And Hiccups buy cialis Vente De Kamagra En France
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Achat Cialis Sur Internet
Chasengave - 17. 07. 2017 12:02

Flexeril cialis Cialis Belgique Vente Libre
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Propecia Algarve
KennCheery - 17. 07. 2017 12:33

Propecia Fegato Leggi viagra Levitra Online Order
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Comprar Cialis De Marca
Chasengave - 31. 07. 2017 11:39

Cephalexin For Staph cialis Ed Medication Drugs No Prescription
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:08

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:08

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:08

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:08

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:08

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:08

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:09

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
Propecia Hair Line 5mg
Keldryday - 31. 07. 2017 16:09

Soft Viagra online pharmacy Cialis 5 Mg Precio Vademecum
MiguDiunda
MiguJourasot - 14. 12. 2017 08:31

MiguDiunda
MiguJourasot - 16. 12. 2017 10:38

Cialis Achat Canada Evenign
Evenign - 19. 02. 2018 22:12

Cialis Cheap From India Enterococcus Faecalis Treated With Amoxicillin cheap cialis Viagra And Cialas For Aale Cialis original 10mg
where do you get hydroxychloroquine
generic hydroxychloroquine - 28. 05. 2021 05:35

hydroxychloroquine eye https://hydroxychloroquinex.com/# - hydroxychloroquine generic name hcqs pill
zithromax for
where can i purchase zithromax - 29. 05. 2021 15:48

what is zithromax https://zithromaxes.com/ z pack generic name
chloroquine tablet https://chloroquineorigin.com/#...
trump hydroxychloroquine - 29. 05. 2021 21:00

chloroquine tablet https://chloroquineorigin.com/# - clonidine is chloroquine available over the counter
erectile malfunction
tendances du coronavirus - france - 31. 05. 2021 12:02

erectile prosthetic https://plaquenilx.com/ erectile quality monitor
tavista
tadalis sx - 01. 06. 2021 20:55

tadalafil) https://tadalisxs.com/ - tadalafil dosage erectafil 20 mg what is tadalafil
buy cialis online cialiswithdapoxetine.com
cialis online - 04. 09. 2021 12:52

cialis pills cialis 20 mg
cialis without a doctor prescription cialiswithdapoxetine.com
cheap cialis - 25. 09. 2021 03:49

cialis generic buy cialis online
cialis 20mg cialiswithdapoxetine.com
buy cialis usa - 30. 09. 2021 16:06

cialis generic cialis pills
maximum safe dose cialis
enurent - 12. 03. 2023 07:21

We found that treatment with 1 or 3 Ојmol L Stattic diminished ALDH populations compared with control H2009 NSCLC cells P cialis 5mg online The supplementation of testosterone injections during an anabolic steroid cycle suppresses the HPTA function
tadalafil liquid drops
Entibly - 07. 05. 2023 08:12

At the end of the day, if you re considering supplementing with DHEA, it s best to have a conversation with your healthcare provider so that they can help you make an informed and safe decision coupons for cialis 20 mg During a laparoscopy, the surgeon inserts a thin telescope through a small incision below the belly button to view the outside of the uterus, ovaries and fallopian tubes

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Extrémní science fiction

Extrémní science fiction
  349 Kč