Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Everless – Krev je čas i platidlo. Krev je ale hlavně prokletí, Sara Hollandová: Panství krve a kovu (Everless 01

Hollandová Sara: Everless 01 - Panství krve a kovu

Jules Emberová nikdy neměla zrovna na růžích ustláno. V mládí sice získala příslib lepší budoucnosti, ale tu ji osud rychle vzal. Se svým stařičkým otcem totiž museli uprchnout z Everless a jen taktak si zachránili kůži. Nyní živoří ze dne na den. Sotva vyjdou s měsíčným nájmem, někdy dokonce nezbude ani na chleba. Prosté přežívání je však stejně lepší než prohnilé intriky Gerlingů, vládnoucí šlechty, kterou dívka z duše nenávidí. To kvůli nim přišla o všechno, přátele, nadějné vyhlídky, ale především o radostné dětství.

Jenže teď je její papá těžce nemocen, ba dokonce umírá. Jedinou možností, jak ho zachránit, je vydat se na milost a nemilost svým trýznitelům. Coby prostá služebná se musí navrátit zpátky na panství, které jí způsobilo tolik hoře. Ovšem to, co mělo již dlouhá staletí spát, se nyní probouzí k životu. Starodávné mýty už nejsou jen babskými povídačkami, a jak se zdá, tak krev poteče proudem. Dávný spor otců zakladatelů vrcholí a jen dívčina je tou, kdo třímá karty osudu.

Kniha je úvodem do třídílné série, která otevírá brány království Sempera, kde červená tekutina znamená mnohem víc než jen životadárný mok. Krvinky znamenají čas, čas jsou peníze, ale za tuhle měnu se tvrdě platí – odebírá svému nositeli život. Co upřednostníte – kousek žvance, nebo týden lidské existence? Kromě nevšedního směnného obchodu je ovšem tato země proklatá mnohem mocnějšími tajemstvími, díky nimž je skrz na skrz izolovaná od zbytku kontinentu.

Příběhem čtenáře provádí pilotní protagonistka, kterou si ihned zamilují. Je totiž silná, odvážná, ale především zvídavá. A právě touha po poznání je její Achillovou patou. Ve své honbě za pravdou totiž naráží na nejednu překážku, s níž se bude muset popasovat. I přesto, že se její charakter může zdáti typickým, co se nabídky tohoto žánru týče, tak jisté nuance jemně naznačují, že vývoj této mladé dámy může opravdu příjemně překvapit.

Sara Hollandová v pěti bodech

  1. Vyrostla mezi stovkami knih v malém městečku v Minnesotě.
  2. Vzdělání získala na univerzitě Wesleyan.
  3. Pracovala v čajovně, v kanceláři zubaře i ve státní správě.
  4. Poté získala práci ve vydavatelství v New Yorku.
  5. Dnes byste ji potkali v New Yorských knihovnách či s hrnkem kávy v ruce.

Co je však více než jasné, je dějová linie, u které tak nějak od prapočátku tušíte, kam se zhruba bude ubírat. Autorka si skutečně pohrává s každým, byť i zprvu nevýznamným detailem, svou dimenzi stejně jako drahokam vybrušuje k naprosté dokonalosti. Třeba i něco tak obyčejného jako prostá dětská rýmovačka má nakonec pro celý koncept daleko hlubší význam, nežli by se mohlo pozdávat. Každý malinký kousíček skládanky je důležitý, nic není bez významu a až i poslední kousek puzzle zapadne na své místo, vyjeví se opravdu dechberoucí konec!

A ani čtivost zde není problém, jistě pár popisných pasáží by se mohlo klidně vypustit či nahradit něčím více záživným, ale jako celek funguje vše naprosto bravurně. Stránky ubíhají rychlostí blesku, hrdinové se snaží popasovat se svými vnitřními démony, a vše tak nějak přirozeně graduje do velkého finále.

Panství krve a kovu není stoprocentně dokonalým počinem, je však více než dobrým dílem na poli fantaskní tvorby. Navíc v sobě skrývá opravdu velký potenciál. Takže pokud se chcete na pár dní zašít po boku pěkného počtení, směle do toho.

  • Sara Hollandová: Panství krve a kovu (Everless 01)
  • Fragment, 2019
  • 340 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
28. dubna 2020, Anastasja Višťalová

Everless 01 - Panství krve a kovu

Everless 01 - Panství krve a kovu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč