Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Epidemie Temné horečky se nezvratně šíří ulicemi Dublinu, Karen Marie Moning: Temná horečka (Horečka 1)

Moning Karen Marie: Horečka 1 - Temná horečka

Co dalo Irsko světu? Svatého Patrika, leprikóny, U2, Jamese Joyce, Tullamorku a především Dublin. S posledním zmíněným se hlavní hrdinka Temné horečky seznámí velice podrobně při svém tažení za pravdou o vraždě své sestry. Jenže v zákoutích města, které nikdy nespí, se skrývá mnohem více odpovědí. Stačí jen položit správnou otázku.

Život MacKayly Laneové byl dokonalý do té doby, než jí v Irsku brutálně zavraždili sestru. Jejího vraha však nenašli, a proto museli případ odložit kvůli nedostatku důkazů. Zatímco její rodiče se sesypali, Mac si sbalila svých pět švestek a vydala se do naprosto neznámé země za oceánem vypátrat Alinina vraha. Navíc se do všeho zaplete záhadný vzkaz, ve kterém její sestra mluví o svém příteli, který patří k nim a také o nějakém záhadném předmětu, jehož jméno nedokáže Mac ani vyslovit. Sama v cizím městě by Mac měla pouze mizivou šanci najít vraha. Bohudík (nebo spíš bohužel) se zatoulá do cesty Jerichu Barronsovi, záhadnému majiteli knihkupectví, který ví mnohem víc, než říká.

První díl pentalogie Horečka z pera Karen Marie Moning se odehrává v alternativní přítomnosti, kde mezi obyčejnými smrtelníky žijí skryti Bojovníci světla i temnoty. Jejich hlavním rejdištěm je Irsko, z jehož mytologie pocházejí nadpřirozené bytosti zvané Dananové. Svět, ve kterém se Temná horečka odehrává, je přímo dokonalý. Spisovatelce se povedl bezchybně vykreslit do nejmenších detailů. Dananové mají svou mocenskou strukturu a dějiny, dělí se na mnoho odlišných druhů, z nichž každý má jinou specializaci. Šedivci vysávají lidským ženám krásu, které se jim samotným nedostalo, Stíny pro změnu touží po hmotné podobě. Originální a dobře popsaný svět je bezesporu hlavní oporou knihy.

Karen Maria Moning v pěti bodech

  • Americká spisovatelka, narodila se v Ohiu a v současné době žije na Floridě.
  • Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala jako barmanka, počítačová konzultantka a pojišťovací agentka.
  • První kniha jí vyšla v roce 1999 pod názvem Beyond the Highland Mist (Za mlhou vysočiny)
  • Je držitelkou prestižního ocenění RITA a několik jejích knih se ocitlo na předních příčkách žebříčku New York Times
  • Filmová práva na všech pět knih série Horečka zakoupilo studio DreamWorks.

Další nespornou výhodou jsou v celku líbiví, ale hlavně uvěřitelní protagonisté. Mac během knihy projde obrovským vývojem, který však působí naprosto přirozeně. Začíná jako obyčejná servírka (kdo si vzpomněl na Sookie Stackhousovou, ať se chytne za nos), kterou zajímá pouze to, jestli má dokonale nalakované nehty a správně rozčesané vlasy. Sestřina smrt si však změní, a tak v sobě dívka najde odvahu podniknout pátrání na vlastní pěst. I když je Mac na jednu stranu inteligentní a všímavá, stále si uchovává něco ze své dřívější naivity a občas se chová dost hloupě. To však nic nemění na tom, že se s ní čtenáři lehce sžijí a nebude jim činit žádné problémy držet jí palce, i když by si občas zasloužila plesknout přes prsty jako tvrdohlavé dítě v mateřské školce.

Zato Jericho Barrons je jejím pravým opakem. Nikdy ho nic nerozhází, na všechno má odpověď, bez problému zatočí s každým problémem a ještě přitom zvládne vypadat dobře. Vedlejší postavy tvoří jakousi kulisu, která je pro fungování příběhu důležitá, ale není jim věnováno tolik prostoru, aby mohly žít svým vlastním životem. Dokonalým příklad představuje Fiona, která pracuje v Barronsově knihkupectví. Čtenář se o ní nedozví vlastně nic, kromě toho, že jí to dobře myslí a její šéf ji má naprosto pod palcem. Zdá se až podivuhodné, že to vlastně nevadí. Nikdo nebude při čtení myslet na to, jak je sice Jericho super, ale pár zmínek o tom, co Fiona obědvá nebo jaká je její oblíbená barva, by tomu dodaly šťávu.

Temná horečka je skvělým prvním dílem rozjíždějící se série. Její stránky přetékají akcí, překvapivými zvraty i vtipnými momenty, kterou jsou však lehce zastíněny desetistránkovými vnitřními monology, které Mac s oblibou vede. Možná by to chtělo trochu méně přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta a kniha by měla mnohem rychlejší spád a lépe by se četla. Pokud máte rádi městskou fantasy s ženou v hlavní roli, Temná horečka rozhodně patří mezi knihy, které si nemůžete nechat ujít. Moning zanechá svým skvělým stylem vyprávění nesmazatelný dojem, který buďto donutí okamžitě šáhnout po druhém díle, který u nás nedávno vyšel pod názvem Krvavá horečka, nebo se sebrat a nasednout do prvního letadla směr Irsko.

  • Karen Marie Moning: Temná horečka (Horečka 1)
  • Jota, 2012
  • překlad: Jan Sládek
  • obálka: René Senko
  • 352 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
11. prosince 2012, Michaela Křivánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Horečka 1 - Temná horečka

Horečka 1 - Temná horečka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč