Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Emma, faun a zapomenutá kniha: Dávej pozor, co do knihy napíšeš, Mechthild Gläserová: Emma, faun a zapomenutá kniha

Emma, faun a zapomenutá kniha

Omšelý zápisník s potrhanými rohy, který nejspíš celé věky ležel opuštěný v knihovně se na první pohled zdá obyčejný, to však až do chvíle, kdy do něj někdo začne zapisovat. Vše, co se objeví na stránkách zapomenuté knihy, se stane skutečností a brzy se ukáže, že ne každé přání by se mělo vyplnit.

Emma se vrací na internátní školu na zámku Stolzenburg a hned první školní den je jasné, že tenhle rok bude jiný. Na zámku se z ničeho nic objevil syn majitelů Darcy de Winter se svým nejlepším kamarádem Tobym Bellem a nikdo neví, co tu vlastně hledá. A ještě ten den Emma při úklidu knihovny najde starodávnou knihu. To, co vypadá jak podivná kronika zámku Stolzenburg, se ukáže být něčím úplně jiným. Ve chvíli, kdy se Emma rozhodne pokračovat v zápisech, vše se změní. Její slova se následující den stanou skutečností. Když si Emma uvědomí, co kniha dokáže, rozhodne se, že s pomocí téhle zvláštní magie studentům život ve škole trochu vylepší. Brzy však zjistí, že ne všechno se odehraje tak, jak by si přála.

Emma brzy začíná rozplétat příběh, jehož součástí je právě Darcy de Winter. Zjišťuje, že Darcy přijel na zámek pátrat po osudech své ztracené sestry. Kam zmizela? A proč před zmizením ve svých nočních můrách vídala fauna, který je pevně spjat s legendami o zámku Stolzenburg? A co s tím má společného zapomenutá kniha, kterou Emma našla v knihovně?

Mechthild Gläserová v pěti bodech

  1. Mechthild Gläserová pochází z německého Essenu, studovala politologii, historii a ekonomiku.
  2. Do svých knih vkládá odkazy na své oblíbené spisovatele klasické literatury.
  3. První kniha Strážci příběhů vyšla v Německu v roce 2015, v ČR 2016.
  4. Jejím koníčkem je balet, který občas a dost špatně tancuje, když se nikdo nedívá.
  5. Inspiraci k příběhů hledá nejraději u šálku mátového čaje.

Druhá kniha Mechthild Gläserové je v mnoha ohledech stejná jako ta první, ale přesto úplně rozdílná. Odvážná hrdinka, příjemný, ale velmi jednoduchý styl vyprávění, kouzelná atmosféra, romantický příběh, to vše si autorka odnesla ze své první knihy. Ovšem ve Strážcích příběhů se Amy vydávala do knih, aby tam prožívala dobrodružství a nacházela nové přátele, zatímco Emma vpisuje na stránky knihy slova, která se stávají skutečností.

Již v anotaci se čtenář dozvídá, že autorka touto knihou vzdává hold románům jedné z nejslavnějších anglických spisovatelek. Fanoušci Pýchy a předsudku nepoznávají jen jméno Darcy, ale i cílevědomou hrdinku a některé scény, které jako by byly přímo převzaty z předlohy. Autorka se však nesnaží o plagiátorství nebo se přiživit na slavném dílu, ona jen ukazuje, jakou je fanynkou Jane Austenové, a jestli tak její dílo přiblíží mladým čtenářům, je to jen dobře. Scény z originálu Gläserová zvolila a napsala s citem, který na tváři čtenáře vykouzlí úsměv.

Trochu na škodu zůstává, že se autorka očividně zaměřuje na mladé publikum. Postavy svým chováním působí o něco mladší, než doopravdy jsou a mají poněkud prvoplánové charaktery. Stejně tak příběh není nijak složitý, ani trochu děsivý a jen občas napínavý. Ačkoli se kniha čte velmi dobře, svým určením cílí primárně na mladé dívky, a starší čtenář se proto chvílemi může nudit, protože dopředu předvídá, co se stane.

Gläserová vytvořila svět, který zdařile kombinuje kouzla, dobrodružství, tajemno a romantiku. Jen fantasy a romantické prvky zde nedokážou na plno obstát. Co se romantiky týče, autorka opomenula to, na co se její vzor, Jane Austenová, zaměřoval. Zatímco v Pýše a předsudku mají osobnostní rysy hlavních postav hned několik vrstev, zde charaktery působí ploše. A přestože fantasy zápletka je v knize hezky vymyšlená, tak její nedotaženost a fakt, že jde o dílo určené především dětem, nedokážou na plno konkurovat populárním young adult románům. Pro malé čtenáře ale představuje kniha ideální počin, jež stojí za přečtení.

  • Mechthild Gläserová: Emma, faun a zapomenutá kniha
  • Fragment, 2020
  • 352 stran, 349 Kč
20. dubna 2021, Nela Libovická