Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Elusion: Je virtuální svět doopravdy lepší než realita?, Claudia Gabelová a Cheryl Klamová: Elusion

Gabelová Claudia & Klamová Cheryl: Elusion

Je dobře známo, že lidé od svých problémů nejraději utíkají do fiktivní reality, ať už knižní, filmové či reality počítačových her. Toto téma se rozhodla zpracovat i dvojice autorek, které jej využily v dystopickém příběhu o na první pohled dokonalé virtuální realitě. Ale to je jen iluze. Je totiž vůbec možné nadobro utéct od problémů a minulosti?

Svět se pomalu hroutí. Jediným únikem před krutou realitou je Elusion, virtuální realita nabízející nové, dokonalé světy oplývající vším, co ten reálný nemá. Proč snášet tvrdou pravdu přítomnosti, když je tu možnost, jak se jí vyhnout a žít nový, lepší život? Nikdo ale nezkoumá, zda je tato realita doopravdy tak dokonalá, jak se prezentuje a zda není naopak nebezpečná…

Regan Welchová je dcerou muže, který Elusion vymyslel. Po smrti otce se projektu ujímá Reganin nejlepší kamarád Patrik, který plánuje distribuci rozšířit po celých Státech. Ve chvíli, kdy se na scéně objevuje Patrikův starý kamarád Josh, se však Reganin život obrátí vzhůru nohama. Jak souvisí poruchy v Elusionu s jejím otcem? Je možné, že by mohl mít muž, kterého Regan vždy brala jako vzor, něco společného s projektem, který by mohl ohrožovat lidi na životech, a dokonce je i zabít?

Iluze versus realita

Claudia Gabelová a Cheryl Klamová umístily svůj příběh na alternativní planetu Zemi, která je z větší části zničena znečištěním, do Detroitu ve Spojených státech. Část příběhu se navíc odehrává i v samotné virtuální realitě Elusion, která dala knize jméno, takže autorky využívají řady odborných názvů z informatiky, což dodává příběhu na autentičnosti.

Claudia Gabelová a Cheryl Klamová v pěti bodech

  1. Cheryl Klamová žije s manželem, dvěma dcerami a jedním extrémně líným psem v Marylandu.
  2. Claudia Gabelová byla původně Cheryliným editorem v Random House a pracovala s ní na jejích dvou teenagerovských románech.
  3. The Pretty One, Cherylin román pro teenagery, byl nominován na Isinglass Teen Read Award.
  4. Claudia a Cheryl spolu zprvu neplánovaly napsat knihu. Nejprve se staly dobrými kamarádkami, protože mají stejný smysl pro humor.
  5. Cheryl Klamová napsala několik románů pod pseudonymem, a to pro nakladatelství Pocket Books a Harlequin.

Ze samotné virtuální reality toho čtenáři ale příliš neuvidí, jelikož se autorky daleko více zaměřují na vztahy mezi hrdiny a na to, jak si hlavní hrdinka poradí s pravdou o vlastním otci. Jelikož se jedná o příběh z dystopického světa, dala by se očekávat zkorumpovaná společnost. Z malé části se to v Elusion doopravdy objevuje, ale autorky tuto příběhovou linku rozvinuly jen zlehka a zaměřily se více na jiné věci. Příběhu by prospělo více samotného Elusionu, který je pro čtenáře jedním z největších lákadel.

Ve třech se to lépe táhne. Nebo ne?

Co se Gabelové a Klamové nedá vytknout, je jejich lehký a čtivý styl psaní. Hlavní hrdince věnují doopravdy velký prostor a během celého příběhu ji neustále staví před nová a ohromující zjištění. Regan prochází deziluzí, což je velmi zajímavé sledovat. Autorky věnují velký prostor romantice a rozvíjí tu pomyslný milostný trojúhelník mezi nejlepším kamarádem hlavní hrdinky a jeho tajuplným kamarádem z dětství, který se nečekaně zjevuje na scéně. Autorky se snažily své hrdiny rozvíjet, jak nejlépe mohly, v některých situacích ale hlavně ti mužští reagují trochu přehnaně.

Elusion je slibným začátkem nové dystopické série, která zaujme především milovníky příběhů o deziluzi a o alternativních světech, ve kterých není vše tak, jak by mělo být.

  • Claudia Gabelová a Cheryl Klamová: Elusion
  • CooBoo, 2014
  • překlad: Kateřina Ešnerová
  • 294 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
6. ledna 2015, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Just want to say Hello!
Helaine Worthy - 21. 06. 2020 14:19

buy cenforce 150
Im happy I finally signed up
Scot Barrington - 17. 07. 2020 23:45

naltrexone 50 mg tablet

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Elusion

Elusion
299 Kč 269 Kč