Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Elénium: Klasika, která zraje jako víno,

Eddings David: Elénium - souborné vydání

David Eddings. Ve zběhlejších čtenářích toto jméno vzbudí vlnu vzpomínek na doby, kdy po večerech hltali knihy plné překlepů s vazbou, která se velmi ochotně při otáčení stránek rozpadala. Mladší budou tápat a nakonec vyrukují s otázkou, proč by vlastně měli číst knížku, co v českém překladu vyšla poprvé už před více než dvaceti lety. Odpověď je prostá: protože Eddings je prostě legenda s úžasným vypravěčským stylem a jeho knihy mají stále co nabídnout.

Nejprve začněme pár suchými fakty. Elénium se majestátně rozprostírá na celkem 830 stranách a je souborem tří prací Davida Eddingse: Diamantový trůn, Rubínový rytíř a Safírová růže. Všechny díly na sebe úzce navazují; jedná se o uzavřenou trilogii vydanou v jediném „monstrsvazku“. V českém překladu byly knihy vydány poprvé v letech 1994 (první díl) a 1995 (zbylé dva díly), v anglickém originále byl první díl vydán v roce 1989. Naklada­telství Triton všechny tři díly nabídlo čtenářům znovu v letech 2005 a 2006 v kvalitnější vazbě a v novém překladu Roberta Tschorna – tuto verzi překladu využívá Triton i v novém vydání.

Na Elénium lze nahlížet z několika úhlů pohledu. Pokud milujete díla klasické fantasy, dostáváte jedinečnou šanci doplnit si sbírku a zajisté uvítáte fakt, že nakladatelství Triton rozhodně s vydáváním podobných souborů knih Davida Eddingse počítá i do budoucna (na konci knihy je upoutávka na další soubornou trilogii Tamuli!). Pokud jste kdykoliv v minulosti hltali Eddingsovky jedním dechem, pak vám rozhodně toto vydání nesmí uniknout.

Druhý pohled je mnohem skeptičtější – pokud se díváte očima milovníka současné fantastiky, budete pochybovat a srovnávat. Vězte, že výprava do Elénia nabízí mnohem víc než pouhý historický výlet do vývoje žánru. Jistě, díky filmovému zpracování budete znát Tolkiena, přečetli (nebo viděli) jste profláklého G. R. R. Martina, ale třeba vám chybí k ucelenému obrazu nějaký „vývojový mezistupeň“, který vám otevře oči ke zjištění, že současní autoři nejsou zas tak originální, jak jste se doposud domnívali.

A pak je tu pohled třetí – jste osoba fantasy (téměř) nepolíbená. V záplavě knih se neorientujete a hledáte něco, čím začít nebo prohloubit své začátečnické znalosti. I pro vás je Elénium ideální volbou, protože právě klasická díla by mohla utvářet váš náhled na celý žánr.

Lekce dvorného chování

Eddingsovo dílo v lecčems připomíná klasický historický román. Hlavním hrdinou je rytíř pandionského řádu jménem Sparhawk, který se po deseti letech vrací z nuceného vyhnanství zpět domů. Přichází jako na zavolanou, neboť velmi rychle zjistí, že království se nachází v jemně řečeno nedobrém stavu. Mladá královna Ehlana, jejímž byl Sparhawk ochráncem ještě před svým vyhnanstvím a tuto funkci vykonává doposud, je nevyléčitelně nemocná, a na její trůn se dere levoboček podporovaný ve své snaze mocichtivým arcibiskupem Anniášem. Anniáš je sám o sobě velmi vlivný muž, a rozhodně míří výš než k pouhé stínové vládě v jediném království. Sparhawk a jeho družina se vydávají na dlouhou a zdánlivě beznadějnou cestu – na jejím konci stojí nejen vidina nalezení léku pro královnu, ale také zachování celého Sparhawkova rytířského řádu. A jak už to v podobných případech bývá, ukáže se, že ve hře není nakonec nic menšího než osud celého světa.

Oproti mnoha jiným autorům Eddings nevyužívá ve svých knihách klasické fantasy rasy; namísto toho si vypomáhá obyvateli různých států, kteří mají svá specifika. Elénium je ukázkovým příkladem subžánru fantasy s názvem meč a magie – rytíři bez meče by nebyli žádnými rytíři a magie se také čtenář dočká měrou vrchovatou, ať již z rukou lidských hrdinů (znalosti základní magie patří k řádovému vzdělání) nebo v podobě mocného magického artefaktu, o který usilují samotní bohové. S artefaktem je spjata i postava trolla, který byl jeho tvůrcem a strážcem, a rozhodně se svého pokladu nehodlá vzdát bez boje.

Najdi deset rozdílů

A nyní se dostáváme k bodům, které odlišují Eddingse od části hlavního proudu současných autorů.

Předně je to příběh. Zatímco v současnosti se autoři snaží nabídnout děj plný složitých zápletek, dějových odboček a propletených vztahů, Eddings sází na přímočarost. Směrování vyprávění je jasné víceméně od prvních stran a překvapení, zvratů nebo dějových odboček je poskrovnu. Ale přesto, že je příběh přímý a jeho vývoj předem odhadnutelný, je neskutečně chytlavý, protože autor má skvělý vypravěčský styl a dokáže držet tempo. Nesnaží se čtenáře za každou cenu šokovat, krvavé souboje a sexuální scény se nesměle krčí v koutku zredukované na náznaky nebo minimalizované; Eddings prostě „jen“ popisuje s důrazem na detail a vytváří sled dobrodružných situací a setkání tak, aby udržel napětí a dával svým hrdinům stále novou, silnou motivaci pro jejich činy. Zkrátka esenciální epika, kterou si velmi rychle zamilujete.

Nejvydařenější součástí knihy jsou postavy. Svět Elénia je neskutečně živý a hrdinové uvěřitelní. Co do počtu není postav zrovna málo, ale po celou dobu se v nich bez problémů vyznáte; pozornost se navíc soustředí především na nepříliš početnou putující partu rytířů a jejich pomocníků kolem Sparhawka. Jak již bylo řečeno výše – Sparhawk je rytíř a jako takový se i chová. Pravda, umí být nerudný, má rád drsnější humor a nebojí se slovních přestřelek, ale když dojde na činy, stojí vždy na straně svého řádu a je kladným a čestným hrdinou.

David Eddings v pěti bodech

  1. David Eddings se narodil 7. 8. 1931 ve Spokane, státu Washington v USA, a zemřel 2. 6. 2009.
  2. Na svém kontě má mnoho fantasy sérií, které měly ve své době výrazný vliv na formování fantasy žánru. Většinu knih napsal ve spolupráci se svojí manželkou, ale její jméno se na přání nakladatele na obálkách nevyskytovalo.
  3. Prvními ságami byly pětidílná série Belgariad a Malloreon. K těmto dílům byly později vydány ještě rozšiřující a doplňující texty, které dohromady tvoří další tři knihy.
  4. Známé jsou také další série: třídílné Elénium a Tamuli; z další série Snící byly dokončeny pouze dva díly a zbylé dva zůstaly rozpracovány.
  5. Mimo série vydal Eddings ještě fantasy Althalus. Na svém kontě má navíc tři mimožánrové knihy, z nichž v češtině vyšel pouze Pláč padlých andělů.

U každé z postav je velmi rychle jasné, zda stojí na straně dobra nebo zla. Oproti současným dílům se nekoná žádné převlékání kabátů, plány v plánech nebo impozantní zrady. Černá nebo bílá, jasně a zřetelně. Nedokážu posoudit, zda je to výhoda či nevýhoda, ale odlišnost od současných fantasy trendů zcela jednoznačně.

Poměrně zajímavá je také skladba postav. Rytíři se pohybují mezi nejvyššími dvorskými potentáty a představiteli církevní moci několika království, aby se následně v zaplivané špeluňce setkali se špinavým zlodějem či žebrákem – protože ti mají oči všude a nemají zábrany informace (za příslušný obnos) sdílet. V knize se mísí obyvatelé různých států odlišní barvou kůže i náboženství – mezi řádky lze číst poselství o toleranci a respektu k druhým. I to je dnes poměrně neobvyklé – v současnosti sice potkáte možná ještě širší spektrum postav, ale postavy se drží spíše svých společenských vrstev.

Jak již bylo řečeno, Elénium neobsahuje žádné paralelní dějové linie. Po první, dobrodružné části příběhu plné putování a hledání se děj přenese k boji na politickém poli. Obě části jsou zcela odlišné, a přesto, že si na politikaření musíte dost dlouho počkat, patří k nejzábavnějším místům celé knihy. Sparhawk zde naplno uplatní svoji prořízlou pusu i dedukční schopnosti a ukáže trochu jinou tvář, než čtenář doposud dostal šanci objevovat.

Stáří vpřed?

Přesto, že mají všechny tři díly Elénia již na literární scéně odslouženo pěkných pár let, stále mají čtenářům co nabídnout. Jejich předností je to, že nekopírují populární proudy a literární postupy. Možná jsou tak skvělé proto, že obsahují nadčasové poselství a prvky, které bez problémů obstojí i v současnosti, možná je to stylem vyprávění a hračičkovským smyslem pro detail, možná tím, že se stále něco děje a děj neztrácí tempo. Jednoznačná odpověď se hledá velmi těžko.

Síla této knihy spočívá v úžasném líčení dobrodružné cesty. Pokud bychom chtěli srovnávat s milníky fantasy, pak se Elénium blíží charakterem spíše Pánovi prstenů než Písni ledu a ohně, zatímco boje o politickou nadvládu a propracovanost postav se naopak blíží mladšímu fenoménu. Příběhy Davida Eddingse v sobě uchovaly to nejlepší ze svých předchůdců, ale zároveň dokázaly jít vlastní cestou natolik, aby ukázaly cestu budoucím autorům.

  • David Eddings: Elénium (Diamantový trůn, Rubínový rytíř, Safírová růže)
  • Triton, 2017
  • Překlad: Robert Tschorn
  • Obálka: Dusan Kostic
  • 832 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
1. srpna 2017, Martin Bečvář

Elénium - souborné vydání

Elénium - souborné vydání
  599 Kč