Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Elegie života osamělého telepata, Dan Simmons: Pustá duše

Simmons Dan: Pustá duše

Podzim života může být děsivou neznámou. Nikoliv pro telepata, který díky své schopnosti prožil životy desítek lidí. Bohužel osud si nevybírá. Nečekaná rána osudu ho připraví o jistou půdu pod nohama a donutí ho vydat se na výpravu za sebepoznáním.

Jeremy Bremen je telepat. Telepat, který na sklonku života přijde o všechno. Životní láska Gail, jež mu byla celý život poskytovala ochranný štít před vnějším světem, umírá a spolu s ní i Jeremyho jediná jistota. V obavě před zahlcením cizích myšlenek se vydává na svou poslední výpravu přes americký kontinent v naději, že nalezne izolaci před společností a možnost vnitřního rozloučení s milovanou Gail. Bohužel osud má jiné plány a cesta za hledáním vnitřního klidu nebude jednoduchá.

Základní anotace románu o strastiplné cestě osamělého telepata zní poněkud jednoduše. Dan Simmons je nejen zručný spisovatel, ale především inovátor. Za svou spisovatelskou kariéru již mnohokrát prokázal, že jeho tvorbu nelze označit nálepkou jednoho žánru. Hrdinové jeho příběhů podnikají strastiplné výpravy překračující stylistické a subžánrové hranice. Ať už se jedná o noir detektivní příběh ve futuristických kulisách, sci-fi variaci na Homéra či survival thriller kombinující literaturu faktu. Vždy se jedná o sofistikovaně zabalenou hru na čtenáře a román Pustá duše na tom není jinak.

Dan Simmons v pěti bodech

  1. Za kultovní román Hyperion obdržel významné ocenění Hugo.
  2. Nakladatelství Argo v posledních letech vydává kompletní sérii Hyperion v novém překladu. Poslední část tetralogie Endymionův vzestup by měla vyjít na sklonku roku.
  3. V roce 2018 vyšla televizní adaptace slavného románu Terror o ztracené výpravě sira Johna Franklina.
  4. V roce 2018 vyšlo nové vydání hororu Temné léto, na které volně navázal román Zimní přízrak z minulého roku.
  5. Doposud poslední román Omega Canyon nemá pevně stanované datum vydání.

Na Pustou duši lze nahlížet z několika úhlů pohledu a vždy se bude jednat o naprosto odlišné dílo. Málokterý titul ze Simmonsovy bibliografie podněcuje k variabilním interpretacím tolik, jako právě tento. Vyprávění osamělého telepata je elegií života muže, který přijde o všechno. Nemá pro něj smysl žít. Myšlenky z celého světa drtí jeho vědomí a jediné pojítko s příčetností postupně slábne – pouto s jeho umírající manželkou. V knize je realisticky popsán vnitřní rozpor člověka, který se neumí vyrovnat se zármutkem. Jediným východiskem z beznadějné situace je útěk. Útěk před minulostí, přítomností, budoucností, a především sebou samým. Jak už to tak na každé výpravě bývá, i putování Jeremyho Bremena nabere nečekaný směr.

Dan Simmons se netají svou oblibou pro klasickou literaturu. Mezi jeho velké oblíbence patří Shakespeare, Homér, Doyle nebo Chandler. Narativní inspirací pro Hyperion byl Dekameron a v Ílion zadaptoval po svém epos od Homéra. V Pusté duši je znát inspirace druhým Homérovo eposem, Odysseou. Jeremy podobně jako Odysseus na svém putování potkává roztodivné existence, které mu radikálně zasáhnou do života. Každé nové setkání je navíc rámováno jiným literárním žánrem a skutečně to místy připomíná emoční horskou dráhu. V rukou začínajícího autora by se tento ambiciózní projekt mohl rozsypat pod rukama, ale Simmons si je jistý ve svém řemesle.

Pustá duše připomíná podzim života. Má mnoho barevných odstínů. Každý odstín probouzí odlišné emoce a navozuje unikátní atmosféru. Člověk se může vést na vlně melancholie, deprese, euforie či strachu. Stejné je to s tímto čtvrtým samostatným románem. Záleží, v jakém rozpoložení se kniha dostane ke svému čtenáři. Dan Simmons tímto titulem pouze potvrdil svou pozici skutečného mistra svého řemesla. Trvalo dlouhých dvacet sedm let, než se Pustá duše podívala na české pulty knihkupectví, ale to čekání se vyplatilo.

  • Dan Simmons: Pustá duše
  • Mystery Press, 2019
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • 304 stran, 224Kč
23. prosince 2020, Ladislav Svatoš