Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

E. A. Poe jako Anděl pitvornosti a také Démon zvrácenosti, Edgar Allan Poe: Démon zvrácenosti

Poe Edgar Allan: Démon zvrácenosti

Nakladatelství Argo vydalo soubor povídek slavného amerického spisovatele, básníka a esejisty, ale zejména jednoho ze zakladatelů hororové literatury tak, jak ji známe dnes. Démon zvrácenosti v sobě ukrývá 39 povídek, z nichž každá je něčím ojedinělá, nelze přeskočit ani ty nejznámější, které jsou pomyslným vrcholem povídkového souboru.

Démon zvrácenosti obsahe celkem 39 povídek rozličného druhu – od klasických hororových až po ty, ve kterých se téměř nic nestane a které v sobě skrývají nějaké tajemství, jež se nemusí obvykle ani přímo vysvětlit. Každý si tu vybere, co ho nejvíce zajímá, je však nejlepší přečíst všechny povídky (není důležité, zda chronologicky nebo na přeskáčku) a teprve pak si z nich složit obraz Poea jako osobnosti, která stála u zrodu detektivního a hororového žánru, jíž se inspirovaly desítky dalších umělců.

Poeova osobnost by se dala přirovnat povídkám Anděl pitvornosti a Démon zvrácenosti, které jsou nejspíše záměrně umístěné na začátku a na konci téměř pětisetstránkového výboru. Jejich úkolem je znázorňovat rozporuplnost amerického autora, jenž byl na jednu stranu výborným spisovatelem s vypravěčským talentem, na tu druhou pak tajemnou osobou, kterou zahalovala atmosféra alkoholismu a dalších problémů.

Ilustrace oživují příběhy

Co povídkový soubor od Arga opravdu ozvláštňuje, jsou umně zpracované ilustrace od malíře a sochaře Jaroslava Róny, které s každou povídkou nějak korespondují. Rónovy mnohdy groteskně vyobrazené ilustrace dávají příběhům skutečnou hloubku.

Edgar Allan Poe v pěti bodech

  1. Tento romantický básník, prozaik, esejista a literární teoretik se narodil roku 1809 v Bostonu.
  2. V jeho tvorbě převládají mystické a fantastické příběhy, mnohdy s detektivní zápletkou, díky čemuž je nazývám zakladatelem detektivního žánru.
  3. Ve třech letech osiřel, ale díky pěstounům se dostal až ke studiu na virginské univerzitě, kterou však nedokončil kvůli alkoholu a dluhům, stejně jako posléze odešel z West Pointu.
  4. První literární úspěch zaznamenal s příběhem Rukopis nalezený v láhvi (1833) v Saturday Visitoru, následně přešel do Southern Literary Messengeru, kde se stal šéfredaktorem.
  5. V roce 1845 vydal Havrana, jenž znamenal obrovský profesionální i společenský úspěch, ale vinou alkoholu a drog v roce 1849 v Baltimo­ru umírá.

Obrázky mají v sobě základ minimalismu, ale jejich temné vyznění si dokáže pohrát se čtenářovou myslí. Detaily jsou pak věnovány objektům, jež mají nejvíce upoutat pozornost – a právě kombinace této děsivé pitoresknosti s chladným odstupem dělá ilustrace tak záhadné.

Proslavené i méně známé povídky

V povídkovém souboru čtenář nalezne celkem 39 textů, které spojuje pouze jméno autora a pár základních prvků jemu vlastních. Zde však nějaká podobnost končí a jednotlivé texty se od sebe tematicky i stylisticky rozcházejí. Najdou se tu příběhy od těch nejznámějších (Vraždy v ulici Morgue, Medailon, Pád do Maelströmu, Jáma a kyvadlo nebo Černý kocour) až k těm, na které čtenář narazí takřka poprvé (například Ostrov víl nebo Obchodník).

U těch známých se jistě zastaví a přečte si je znovu, protože je v nich stále co objevovat. U neznámých textů bude s napětím očekávat, co si pro něho mistr detektivky a hororu připravil tentokrát. Největším mínusem může být určité zklamání z některých textů, a to zejména díky chybnému úsudku, jenž si čtenář udělá na základě jeho nejznámějších povídek. Ne všechny jsou totiž ve stejném duchu, oproti svým kolegům velikánům jsou mnohdy omšelé a bez chuti, avšak i v nich se dá mnoho najít. Proto si k tomuto bezmála pětisetstránkovému výboru najde cestu nemálo čtenářů.

  • Edgar Allan Poe: Démon zvrácenosti
  • Argo; 2013
  • překlad: Bohumila Grögerová a Josef Schwarz
  • obálka: Jaroslav Róna
  • 512 stran, 448 Kč (v e-shopu Fantasye již za 403 Kč)
25. prosince 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Démon zvrácenosti

Démon zvrácenosti
448 Kč 403 Kč