Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dveře do prázdnoty jsou znovu otevřeny. Kdo za tím ale stojí?, Victoria Schwabová: Dveře do prázdnoty (Archiv 2)

Victoria Schwabová - Dveře do prázdnoty

Poslední čtyři roky vede Mackenzie Bishopová dvojí život. Přes den studentka na střední škole, večer Správkyně Archivu. Poslední tři týdny ji ale pronásledují noční můry. Owen Chris Clarke, smrtelně nebezpečná Historie, ji pronásleduje i po svém uvěznění v nicotě. Mac se snaží ze svého traumatu dostat, okolnosti ji ale nenechávají klidnou.

Začátek školního roku by nebyl ničím výjimečný, kdyby Mac nenastupovala na novou školu. Hydeská střední ji má pomoci vzpamatovat se z prožitých traumat, najít nové přátele a odpoutat se od minulosti. Bohužel se jí to ale moc nedaří. Závazky Archivu jsou nemilosrdné a školní povinnosti časově náročné. Díky nespavosti a strachu ze snů začne pochybovat sama o sobě a o svém zdravém rozumu. Když se pak začnou v jejím okolí pohřešovat lidé, kteří s ní mluvili jako poslední, rozhodne se Mac vzít věci do svých rukou.

Dveře do prázdnoty je pokračování knihy Archiv, v kterém autorka představila tajuplné místo plné Historií zavražděných lidí. Ve druhém díle jsou v rychlém nástinu zopakovány události, které vedly k pošramocené psychice hlavní hrdinky. Mackenzie Bishopová se už tři týdny skoro nevyspala, děsí se nástupu na novou školu a ztrácející důvěra rodičů jejímu sebevědomí moc nepomáhá. Začíná mít pochyby o tom, čemu věří, a i když je minulost dávno za ní, stále má vliv na její současný život.

Victoria Schwab v pěti bodech:

  1. Jde o teprve začínající autorku, která dosud vydala tři knihy.
  2. Tvrdí o sobě, že má toulavé boty.
  3. Nejrůznější příšerky do svých knih konstruuje v kavárnách v Nashvillu, s čajem v ruce.
  4. Ráda se prohání po Paříži.
  5. Je ale šťastná, když může zpět do anglických kopců.

Victoria Schwabová se ve svém psaní posunula o něco dále a její popis Archivu se všemi náležitostmi je o něco propracovanější a srozumitelnější. Kniha je tak více ucelená a plynulá. Kromě hlavní dějově linie jsou v příběhu také zakomponovány vzpomínky Mac, především na zesnulého dědečka, který ji zasvětil do tajemství Archivu.

První polovina knihy se ale často nese trochu v melancholické náladě. Mackenzie má totiž dvě nepříjemné vlastnosti, a to řešit pořád dokola to samé a litovat se. I když tomu okolnosti nepomáhají, tak se v průběhu děje její postava mění a stává se uvědomělou a sebejistou. Kromě Mac mají ale v knize důležitou roli její staří i noví přátelé. Wesley dostává mnohem více prostoru než v prvním díle a na scéně se objeví hned několik nových a zajímavých postav.

I přes svůj originální námět jsou Dveře do prázdnoty jen lehce nadprůměrná četba. Příběhu bohužel škodí velmi pomalý až nudný úvod, který má na svědomí samotná hrdinka. Když se pak v ději objeví další postavy nebo se rozběhne pátrání po zmizelých lidech, dostává kniha větší spád, je mnohem zajímavější a dokáže čtenáře upoutat. Autorka ale dokázala chytře zakomponovat zajímavé myšlenky o životě a důsledcích, které utvářejí samotné jedince. Příběh pak ukončila dosti otevřeně a nechala si otevřená dvířka pro možné pokračování.

  • Victoria Schwabová: Dveře do prázdnoty (Archiv 2)
  • Albatros – CooBoo, 2014
  • Překlad: Magdaléna Stárková
  • Obálka: Michaela Kubátová Petrová
  • 328 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
7. prosince 2014, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Archiv 2 - Dveře do prázdnoty

Archiv 2 - Dveře do prázdnoty
289 Kč 260 Kč