Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dvě zrcadla, Karolina Limrová

karolina-limrova-dve-zrcadla

Jeden upír, jedna holka a dvě zrcadla. Hezky to rozmixujte a můžete se těšit na třísetstrannou parodii na ságu Stmívání. Karolina Limrová objevila nový způsob, jak své čtenáře unudit k smrti.

Joshua je upír. Považuje se za monstrum a snaží se utéct sám před sebou. Když ale na půdě svého nového domu najde zrcadlo, ve kterém nevidí svůj odraz, nýbrž neznámou dívku, najednou touží pouze po setkání s ní. Překvapivě, Kate je na tom úplně stejně. Z fleku by se vykašlala na Daniela, který chce být víc než jen kamarád, a vrhla by se do náručí chlapa, o němž neví ani jak se jmenuje. Prostě láska na první pohled.

Dvě zrcadla jsou zářným příkladem toho, proč se o upírské literatuře říká, že je otřepaná a klišoidní. Stará zápletka omílaná pořád dokola má šanci na úspěch opravdu mizivou. Tentokrát se budete potýkat s novým Edwardem (Joshuou), novou Bellou (Kate), pomstychtivou Tanyou (Sandrou) a hned celou vlkodlačí smečkou (pouze vlkodlaci nejsou vlkodlaci a místo fešného tetování mají řetízek s mečem) v čele s osvaleným žárlivcem Jacobem (Danielem). A tímto výčet podobností ani zdaleka nekončí.

Duplicita Stmívání je sice největším problémem, ale zdaleka ne jediným. Velké mínus je naprostá absence jakéhokoliv napětí. Veškerá akce je pohřbena pod nánosem sladkobolných řečiček a polibků na tváře a do vlasů. Vkusná romantika dokáže být zpestřením každého příběhu. Používat ji ale jako vycpávku pasáží, které jsou víceméně o ničem, je hloupost, protože ve finále celé dílo působí levně a přeslazeně.

Ani prostřednictvím postav si Karolina Limrová moc fanoušků nezíská. Už samotná Joshuova sebenenávist je tak kýčovitá, že po třetí narážce na to, jaké je zvíře a že si nikoho tak úžasného jako Kate nezaslouží, vás začne pravděpodobně bolet hlava. Pokaždé, když v jeho hlavě zazní slovo netvor, vybavte si ten morčecí výraz, který Edward vždycky nahazoval ve filmu. To je totiž jediný způsob, jak se u čtení alespoň trochu pobavit, a který nezahrnuje použití nůžek nebo skládání origami.

Ani tentokrát se famfár pro prvotinu mladé české autorky nedočkáme. Pod vlivem fanfiction serverů si lidé začínají myslet, že vydat knihu může každý. Jedna úspěšná povídka ale spisovatele nedělá. Slátanina (i s hezkou obálkou a perfektní úpravou) bude vždy slátanina, která v knihovně pouze zabírá místo hodnotnějším knihám a mnohem lépe by se hodila jako podložka pod kývající se stůl.

Ministerstvo zdravotnictví varuje: Čtení tohoto díla může mít nepříznivý vliv na vaše duševní zdraví.

Hodnocení: 20 %

  • Limrová, Karolina: Dvě zrcadla
  • vydal: Host, 2011
  • obálka: Kateřina Wewiorová
  • 280 stran, 269 Kč
21. září 2011, Michaela Křivánková

Diskuze k článku

Ad Dvě zrcadla
Renča - 21. 09. 2011 17:20

Jsem knihu zavřela asi po 2 kapitolách, takže souhlas s recenzí. Dospělí hrdinové se chovají jak náctiletí, ještě víc to trká u 200letého upíra.
Dvě zrcadla
finka - 21. 09. 2011 19:45

Já jsem to dočetla do konce. Netušila jsem, kdo autorka je a co píše. Takže jsem byla trošku šokovaná a myslela jsem si, že je to legrace...jako ff na netu dobrý :-) Jo, Renčo, nedospělé. Třeba to byl záměr a děti to chtějí?
Renčo, taky bych ji zavřela pokud by to nebyl rece...
Míša - 22. 09. 2011 10:01

Renčo, taky bych ji zavřela pokud by to nebyl recenzák. Možná jsem z toho byla ještě víc znechucá, protože jsme to prostě musela přečíst:D
RE: Renčo, taky bych ji zavřela pokud by to nebyl rece...
Alžběta Lexová - 22. 09. 2011 11:11

> Renčo, taky bych ji zavřela pokud by to nebyl recenzák. Možná > jsem z toho byla ještě víc znechucá, protože jsme to prostě > musela přečíst:D No jo, holt teď letí romance a nakladatelé je vydávají bez ohledu na kvalitu. Jak by řekli sklepáci: "Vybli Bibli." Bohužel české autorky vesměs romantiku moc neumí... těžko říct, jestli jsme prostě obecně vedení spíše k pragmatismu (co si budeme vykládat, nejsme zrovna romantický národ), nebo se jen s příchodem vlny romancí jako první zvedly ze židlí právě autorky-pragmatičky, které se po té vlně chtějí svézt a autorky, které by snad i romanci napsat uměly posedávají nesměle v rohu.
Caderly
Petr Vilímek - 23. 09. 2011 13:52

Asi není překvapivé, že se v době konjunktury upířin objevují na trhu i tak bídné knihy, ovšem hodně překvapující je, že vydavatelem je nakladatelství Host, což mi vždy přišlo, jako nakladatelství profilující se spíše na literaturu pro "náročné čtenáře", kteří se na takové knihy (ale často i na většinu sci-fi a fantasy) dívají s opovržením. Navíc musel Host minimálně na knihách Stiega Larssona, vydělat v minulých letech na české poměry velké peníze, takže bych nečekal, že nebudou mít potřebu vydat první hloupost, na kterou v žánru narazí.
RE: Caderly
Caderly - 23. 09. 2011 14:01

Hmmm, to je tak, když člověk něco píše ve spěchu. V poslední větě má samozřejmě být správně ...bych nečekal, že budou mít potřebu.. a do názvu příspěvku jsem také nechtěl dát svou přezdívku.
RE: Caderly
Alžběta Lexová - 23. 09. 2011 15:17

> Asi není překvapivé, že se v době konjunktury upířin objevují > na trhu i tak bídné knihy, ovšem hodně překvapující je, že > vydavatelem je nakladatelství Host, což mi vždy přišlo, jako > nakladatelství profilující se spíše na literaturu pro > "náročné čtenáře", kteří se na takové knihy (ale > často i na většinu sci-fi a fantasy) dívají s opovržením. > Navíc musel Host minimálně na knihách Stiega Larssona, vydělat v > minulých letech na české poměry velké peníze, takže bych > nečekal, že nebudou mít potřebu vydat první hloupost, na kterou v > žánru narazí. No já se ani nedivím. Paranormální romance jsou v tuto chvíli bující trh, stejně tak roste poptávka po českých autorech, takže je celkem logické, že se to nakladatelé snaží propojit a vydat parnaormální romanci od české autorky. Stejně tak je v podstatě pochopitelné, že sáhli tragicky vedle, protože Host se v tomhle subžánru vůbec nepohybuje, není tedy divu, že měl nejspíš pocit, že jakákoli imitace Stmívání bude trhák.
a to jsem někde slyšela, že autorka píše pokračová...
Renča - 23. 09. 2011 19:56

a to jsem někde slyšela, že autorka píše pokračování, asi má dost nadšených příznivkyň
RE: a to jsem někde slyšela, že autorka píše pokračová...
Alžběta Lexová - 23. 09. 2011 20:25

> a to jsem někde slyšela, že autorka píše pokračování, asi má > dost nadšených příznivkyň Nebo možná hodně velkou rodinu... A třeba bude pokračování imitovat jinou zahraniční sérii
RE: RE: a to jsem někde slyšela, že autorka píše pokračová...
Míša - 24. 09. 2011 10:46

Že by třeba Školu noci? :-D Bůh chraň. Jestli to vyjde, budu chodit kolem knihkupectví velkým obloukem:D

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).