Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dvanáct sester stižených kletbou , Erin A. Craigová: Dům soli a smutku

Erin A. Craig: Dům soli a smutku

Retellingů na Krásku a zvíře je všude spousta, pohádka o Dvanácti tančících princeznách se však svého zpracování v minulosti nedočkala. To se však mění s debutem Erin A. Craigové, která českým čtenářům přináší něco, co dosud nečetli. Dvanáct sester, které postupně za záhadných okolností umírají. Je to snad kletba?

Annaleigh žije se svými jedenácti sestrami, otcem a nevlastní matkou na panství Highmoor. To se však začne měnit ve chvíli, kdy její sestry začnou za podivných okolností umírat. Utonutí, epidemie moru, pád ze skály. Můžou za to snad znesváření bohové? Takové pověry začínají kolovat v okolních vesnicích, které si myslí, že je rodina snad prokletá. Annaleigh však tuší, že je za tím něco jiného a mnohem děsivějšího a že smrti jejích sester nebyly až tak náhodné, jak se domnívají ostatní.

Čtyři jsou již mrtvé, osm jich zbývá. Každou noc navíc všechny sestry navštěvují podivnou cestou tajemné bály na druhé straně země, což by nemělo být fyzicky vůbec možné. S kým vůbec tančí? Mohly by noční výpravy nějak souviset s tím, co se stalo mrtvým sestrám? Annaleigh neví, čemu má sama věřit. Na scéně se navíc objevuje tajemný cizinec, před jehož šarmem není imunní vůbec někdo. Kolik sester zbude na úplném konci?

Horor v přímém přenosu

Dům soli a smutku je debutovým dílem Erin A. Craigové, který v zahraničí okamžitě získal titul New York Times bestseller. V žánru young adult se řadí do subžánru fantasy s příměsí mystery a hororu. Už z toho vyplývá, že jde o velmi atmosférický příběh, což autorka jen podtrhuje dějištěm celé knihy na opuštěném a větry ošlehaném ostrově a mysteriózní zápletkou, která nechá čtenáře hádat, zda jde pouze o sen či realitu. V mnoha momentech to totiž není jasné, což jen přispívá k zneklidňující atmosféře celé knihy.

Erin A. Craigová v pěti bodech

  1. Vystudovala scénografii a produkci na Michiganské univerzitě.
  2. Pracovala jako scénografka v divadle, kde se podílela zejména na výpravě tragických oper.
  3. Je vášnivou fanynkou basketballu a sběratelkou psacích strojů.
  4. S manželem a dcerou žije v Memphisu.
  5. Dům soli a smutku je její prvotinou.

Lekaví čtenáři by se jí raději měli úplně vyhnout a rozhodně ji nečíst v nočních hodinách. Autorka přišla s celou řadou lekaček jako vystřižených z duchařského hororu a rozhodně se nevyhnula ani detailním popisům smrtí sester či jiných nepříjemných záležitostí. Nic pro slabé žaludky. To je jeden z důvodů, proč kniha mezi konkurenčními tituly vyčnívá – prvky hororu nejsou v klasické young adult literatuře zcela běžné, a tak jsou vítanou změnou. Dům soli a smutku s sebou tak přináší čerstvý vítr, který je v tomhle žánru rozhodně potřeba.

Prokleté sestry

Na své si přijdou i milovníci romantiky. Vztah Annaleigh a jejího nápadníka není nijak vynucený a krásně doplňuje příběh. Objevuje se tu i náznak milostného trojúhelníku, naštěstí však nijak extrémně. Důraz autorka klade i na ostatní vztahy, a to především na ty mezi sestrami a jejich otcem a nevlastní matkou. Vše ovlivňuje i názor ostatních ostrovanů na celou rodinu.

Hlavní hrdinka Annaleigh rozhodně není žádná hadrová panenka na okrasu. O svou rodinu má strach a nebojí se za ni bojovat. Jako jedna z mála také věří, že smrt jejích sester není náhodou. Stává se z ní velmi zajímavá protagonistka, která si jde za svým i přes nepohodlí a možnost vlastní smrti. Zbytek jejích sester až tak sympatický sice není, každá pro to však má svůj vlastní důvod. Celkově se autorce podařilo vytvořit poměrně realistické hrdinky, které se chovají úměrně svému charakteru a situaci.

Příběh je inspirován pohádkou o Dvanácti tančících princeznách, což je patrné především v druhé polovině knihy. Autorku je nutné ocenit především za originalitu a za to, že nešla cestou ostatních autorů, kteří vesměs sahají po osvědčené Krásce a zvířeti. Čtenářům navíc svítá naděje i na seriálovou adaptaci, v loňském roce totiž práva na zfilmování odkoupil 1212 Entertainment.

Dům soli a smutku zaujme především čtenáře temných a tajemných příběhů s hororovými prvky, kteří jsou již unaveni adaptacemi Krásky a zvířete a hledají něco méně známého.

  • Erin A. Craigová: Dům soli a smutku
  • YOLI, 2020
  • Překlad: Pavlína Zagolová
  • Obálka: Vault49
  • 400 stran, 379 Kč
4. února 2021, Kateřina Kopišťová