Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Důstojný závěr průlomové série: V jednom zapadlém koutě galaxie schovala Becky Chambersová řešení všech vašich trablů, Becky Chambersová: V jednom zapadlém koutě galaxie (Poutníci 4)

big_v-jednom-zapadlem-koute-galaxie-5gg-487665

Fantastika má v uplynulých dekádách především sklon vyzdvihovat temné stránky lidské duše. V rámci sci-fi můžete proto číst stohy dystopií či příběhů o nekonečných válkách mezi vesmírnými druhy, Becky Chambersová na to ale vždycky šla jinak. Už od prvních pokusů jsou všechny její knihy ryze optimistické a dodávají skoro až naivní víru, že ačkoli život se s nikým nemazlí ani v dálné budoucnosti, na světě by mohlo být o poznání líp, kdybychom se k sobě chovali prostě slušně. Závěr série Poutníci jejímu přístupu nasazuje korunu.

Vítejte na planetě Gora. Není vůbec ničím zajímavá, vlastně tu stěží najdete život. Představuje ale užitečnou zastávku na cestách mezihvězdnými koridory, a tak se tu na pár hodin zastavují všemožní cestovatelé, aby si doplnili palivo, zásoby či se prostě jen na chvíli vyspali na pevné zemi. Tedy do chvíle, než nenadálá katastrofa spálí satelity nad planetou a na pár dnů znemožní odlety. Nepravděpodobná skupinka návštěvníků, kteří by si jinak vůbec neměli co říct, se kvůli tomu najednou ocitne uvězněna v pečlivě udržovaném habitatu paní Ouloo a chtě nechtě si krátí čas vzájemnou konverzací. Narazí na nečekané třecí hrany v názorech a stejně tak na nečekaná přátelství a vzájemný respekt.

Konverzační drama s nulovým dějem…

Po trojici velmi volně propojených románů s různou dějovou strukturou nyní autorka svému přístupu v závěrečné knize nasadila korunu. Jde o čistě konverzační drama, ve kterém se zásadní zvraty dají stěží spočítat na prstech byť jen jedné ruky. Příběh plyne pozvolna a spíš než nějaké události ho žene odkrývání vrstev jednotlivých postav, z nichž každá patří k jiné rase a kultuře a každá si nese své vlastní radosti a starosti. S výjimkou kapitána Ashbyho, který je jen letmo zmíněn jako milenec jedné z protagonistů, navíc není ani jeden z nich člověk. Přesto jsou jejich potíže veskrze lidské – třeba jeden pochází ze společnosti totalitní, odkud byl pro své humanitní názory vyobcován, další z nepochopeného národa porobeného jinými, a jiná z kultury, jež zásadně odmítá mezidruhové vztahy a ostrakizuje jedince, co odmítnou rodičovství.

Becky Chambersová v pěti bodech

  1. Pochází z Ameriky a velký zájem o vesmír mají v rodině.
  2. Kromě psaní si vydělávala i psaním technické dokumentace, jak asistentka produkce či barmanka.
  3. Žila ve Skotsku a na Islandu, ale nyní je zpět v rodné Kalifornii, kde žije se svou ženou.
  4. Ráda hraje hry na hrdiny, stará se o včely a sleduje hvězdy teleskopem.
  5. Její knihy byly nominovány na řadu knižních cen a mimo jiné získala dvě ceny Hugo – za sérii Poutníci jako celek a za novelu Žalm pro divostrojné.

Ač s nechutí, všichni postupně přijmou pozvání hostitelky Ouloo ke vzájemnému poznávání a jejich konverzace jsou orchestrem všemožných přesahových myšlenek. Autorka vyzdvihuje otázky fungování Galaktického společenství a politických systémů, problémy života založeného na křemíku místo na uhlíku či společností ovládaných xenofobií a stejně tak témata genderu, rodičovství či partnerských vztahů. Pomalé tempo vyprávění dává právě těmto důležitým otázkám prostor, zároveň ale Becky Chambersová netlačí na pilu, a pokud si o některém z těchto témat zafilozofovat nechcete, nenutí vás k tomu silou. Esencí její knihy je totiž vynucená chvilka klidu mezi hektickými událostmi, pauza na navazování nečekaných přátelství a otevírání se novým úhlům pohledu potud, pokud je vám to příjemné.

Série Poutníci:

  1. Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu (Poutníci 01)
  2. Dvě místa na slunci (Poutníci 02)
  3. Zpráva o životě vesmířanů (Poutníci 03)
  4. V jednom zapadlém koutě galaxie (Poutníci 4)

… pořád dokáže pohladit na duši

Navzdory tomu, že z hlediska zajímavosti děje i prostředí je závěrečný díl V jednom zapadlém koutě galaxie nejspíš nejslabší z celé série, autorka na celé čáře vyhrává právě díky zaměření na jednotlivé postavy a jejich vzájemné interakce. Ještě víc než kdy dříve tu platí, že vás její vyprávění pohladí na duši – tedy pokud ke knize s takovým mentálním nastavením od začátku přistoupíte. Pokud ano, má potenciál zanechat ve vás silný pozitivní otisk. Už jen díky tomu se jedná o jednu z nejvýznačnějších sci-fi sérií dosavadního století.

  • Becky Chambersová: V jednom zapadlém koutě galaxie (Poutníci 4)
  • Host, 2022
  • překlad: Michaela Šprtová
  • 384 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
25. listopadu 2022, Jan Nohovec

Poutníci 4 - V jednom zapadlém koutě galaxie

Poutníci 4 - V jednom zapadlém koutě galaxie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč